Hírek

2015.05.06. 10:57

Könnyű volt a töriérettségi – legalábbis a körmendi kölcseys diákoknak

Változatos és könnyen megválaszolható esszéfeladatok voltak az idei történelem érettségin – ezt mondták a kölcseys diákok.

Budai Dávid

A körmendi gimnáziumban sokan nem használták ki a középszintű vizsgán rendelkezésre álló 180 percet. Az iskola előtt csoportokban és megkönnyebbülten értékelték egymás között a feladatokat a maturálók már 11 óra előtt. Azt mondták, az esszéfeladatot gyorsan meg lehetett írni, nem úgy mint hétfőn a magyart. Az alapján sokkal nehezebbre számítottak. A keddi matekot mindannyian megemlegették, hogy az nagyon rossz élmény volt.

Laczó Tamás történelem szakos igazgatóval meg is állapították: igaza volt az elmúlt négy évben, tényleg a történelem a legjobb tantárgy.

Laczó Tamás. Fotó: A szerző

A vizsgán a rövid feladatok nehezebbek voltak, de „az sem volt vészes" – így fogalmaztak a diákok. Azt mind hangsúlyozták, hogy az atlasz nagy segítség volt. Laczó Tamás is kiemelte: mivel kompetenciaalapú a számonkérés, könnyebben lehet „puskázni", vagyis aki tudja az anyagot, az segítséget kap az atlaszból is.

Középszinten, a dolgozat első részében voltak kérdések a Nyugat-római birodalomról, a reformációról, a török hódításról, az osztrák-magyar kiegyezésről. Feladat volt még a két világháború közötti Magyarországról, a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakról, valamint a jelenkori népességrobbanásról és az ENSZ-ről.

Pataki Katalin és Bertai Anett.

Az esszéfeladatok között Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a jobbágyfelszabadítás, II. József, a Rákosi-korszak iparfejlesztése és az 1960-70-es évek életkörülményei. A rövid, egyetemes történelemre vonatkozó kérdéseknél a diákok a felvilágosodás alapelvei és Németország első világháborús szerepe közül választhattak.

Több érettségiző is azt mondta, hogy a felvilágosodást választotta. A Rákosi-korszak iparfejlesztése, a jobbágyfelszabadítás és Szent István államszervezete is népszerű volt a Kölcseyben érettségizők körében, többen is ezeket a feladatokat fejtették ki.

Hogy hogyan sikerült a dolgozat, azt egyelőre nem merték megjósolni a végzősök, érdemjegyekre pedig különösen nem mertek gondolni. Egyelőre mindannyian megkönnyebbültek, hogy ezen már túl vannak. Csütörtökön és pénteken az angol- és a németérettségi a következő megmérettetés.

Kapcsolódó cikk:

Ma is vizsga! - Az atlaszba kapaszkodnak a történelem érettségin a körmendi diákok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!