Hírek

2015.05.14. 05:55

Lezárul a szombathelyi Styl ruhagyár felszámolása: 600 munkahelyet sikerül megőrizni

A végéhez közeledik a szombathelyi Styl Ruhagyár Zrt. felszámolása, a működtetést átveszi egy cég, amelyben a vasi megyeszékhely önkormányzata is tulajdonrészt szerez. Az állam segítségével így 600 munkahelyet sikerül megőrizni.

MTI

A hazai ruhaipar egyik legnagyobb cége az iparági recesszió miatt került a tönk szélére, végül egy hitelezője kezdeményezett felszámolást ellene, az eljárás tíz éve tart. A felszámoló Vectigalis Zrt. még 2005 elején végrehajtott egy sikeres reorganizációs programot, amelynek köszönhetően a Styl jelenleg is termel.

Péter Márta, a Styl felszámolója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy információja szerint május 21-én egy külföldi és egy belföldi szakmai befektető létrehoz az önkormányzattal és néhány magánszeméllyel – köztük a Styl néhány vezető alkalmazottjával – egy közös céget. A belföldi szakmai befektető évtizedek óta kapcsolatban állt a Styl Ruhagyárral, a legnagyobb belföldi megrendelője.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő tavaly decemberben jelentette be, hogy a kormány gazdaságfejlesztés címén 1,47 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – az önkormányzat bevonásával – a Styl Ruhagyár 600 munkahelyének megmentésére. Fotó: Médiaközpont

Péter Márta emlékeztetett arra, hogy dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő tavaly decemberben bejelentette, hogy a kormány gazdaságfejlesztés címén 1,47 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az önkormányzat bevonásával a Styl Ruhagyár 600 munkahelyének megmentésére.

A felszámoló úgy vélekedett, hogy a vevő által fizetendő 970 millió forintos vételár éppen fedezi azokat a még fennálló tartozásokat, amivel a ruhagyár a felszámolás legelején kényszerűségből elküldött 600 dolgozó bére és végkielégítése miatt a Bérgarancia Alapnak és az adóhatóságnak, valamint építményadó címén az önkormányzatnak tartozik. Az ezt meghaladó tartozásokat – a törvényi kielégítési sorrend szerint – mint kielégítetlen adósságot írják le a hitelezők a felszámolási folyamat lezárása után.

Az állami támogatás jelentős része így visszakerül a költségvetésbe – jegyezte meg.

A felszámoló szerint a biztos megrendeléseknek és a támogatásnak köszönhetően minden adott ahhoz, hogy a ruhagyár ismét piaci körülmények között termelhessen, fejleszthessen.

Péter Márta nagy eredménynek tartotta, hogy a Styl Ruhagyár munkahelyeinek felét sikerült megtartani, ami szavai szerint elsősorban annak köszönhető, hogy magas minőségű termékeket állítottak elő, amelyekre a nemzetközi piacon is folyamatosan volt igény.

A szombathelyi ruhagyárban honlapjuk szerint olyan márkák megrendeléseit teljesítik, mint a Tommy Hilfiger, a Féraud, a Bogner, a Carven vagy a Scapa. A gyártószalagokról napi 1400 darab termék kerül le, éves árbevételük az elmúlt három év mindegyikében 2,5-3 milliárd forint körül mozgott.

Molnár Miklós,  (Pro Savaria) Szombathely   alpolgármestere az MTI-nek  arról  számolt be, hogy  az  önkormányzati szerepvállalás célja nem elsősorban  a tulajdonlás,   hanem sokkal inkább a munkahelyek megőrzése, valamint annak segítése, hogy a cég – piaci körülmények között is – újra, hosszú távon eredményesen működjön. Az alpolgármester elmondta továbbá, hogy az eddigi működésnek korlátokat szabott az, hogy a Styl felszámolás alatt állt, így a viszonylagos védettség mellett sem lehetett végrehajtani fejlesztéseket. Nem indulhatott a cég pályázatokon, és nem tudták emelni a béreket sem.

Szavai szerint a Styl júniustól visszakerül a piacra, ahol újra meg kell találnia a módját, hogyan működjön eredményesen.

Hozzátette: az új cég az államtól – az 1,47 milliárd forintos támogatás részeként – működésre kapott további 500 millió forintot, amiért viszont cserébe három évig vállalnia kell a 600 dolgozó foglalkoztatását, így nem hajthat végre csoportos létszámleépítést.

Elmondása szerint a készülő társasági szerződésben további garanciális elemek is szerepelnek, így az önkormányzatnak – mint tulajdonosnak – a legfontosabb és a támogatás célkitűzéseit érintő kérdésekben vétójoga lesz a 25 százalékos tulajdoni hányada ellenére.

Az MTI tudósítójának megkeresésére a magukat egyelőre megnevezni nem kívánó befektetők a felszámolón keresztül annyit közöltek: egyelőre nem kívánják kommentálni a sajtóban megjelent híradásokat, amelyek a támogatás feltételeivel és körülményeivel, valamint a felszámolási eljárás kérdéseivel foglalkoznak.

Annyit közöltek, hogy a támogatás feltételeit és garanciáit illetően az önkormányzat korrekt, de nagyon kemény tárgyalópartnernek bizonyult. Ígéretük szerint a társaság alakuló ülése után terveikről, elképzeléseikről a nyilvánosság előtt is beszámolnak.

Dr. Nemény András, az MSZP Vas Megyei Szervezetének elnöke elmondta: – A munkahelyek megtartásának örülünk, de kifogásoljuk, hogy ha az önkormányzat tulajdonos a cégben, előfordulhat, hogy ki kell pótolnia a ruhagyár költségvetését. Nem kötelezhető rá, de az önkormányzat valószínűleg nem fogja magára hagyni a céget. Az önkormányzatnak nem feladata, hogy veszteséges ruhagyárat működtessen a szombathelyi adófizetők pénzéből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!