Hírek

2015.05.12. 12:44

Másodfokú riasztást adtak ki a viharok miatt (frissítve)

Vas megye - Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára másodfokú, narancsriasztást adott ki a megyénkre. Az előrejelzés szerint szerda délutántól nyugat felől heves zivatartevékenységre lehet számítani.

Bajdó Bettina

A prognózis alapján heves zivatar alakulhat ki, melyet kárt okozó szél vagy nagyméretű jég kísérhet. Esély van a felhőszakadásra is, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Délután először az Alpokalján várható zivatar. A nyugatról kelet felé áthelyeződő zivatarok este már a Dunántúl többi részére is átterjednek. Az Alpokalja mellett kiemelten a Dunántúl középső térségében valószínű több helyen zivatar. Heves kísérőjelenségek jó eséllyel előfordulhatnak: 80-100 kilométer/órát meghaladó szélrohamok, nagyméretű jég és lokálisan rövid idő alatt 30-50 milliméter csapadék valószínű helyenként. A zivatarok várhatóan késő este érik el a Duna vonalát, így éjfél körül már az Alföldön is előfordulhat intenzív zivatar.

Távolabbi kilátások:

Szél, záporok, zivatarok és hűvösebb idő jellemzi időjárásunkat a héten. A következő időszakban is marad a változékony időjárás.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy a következő napok változékony időjárást hoznak. Csütörtökig még 20-24 Celsius-fok közötti maximumokkal számolhatunk, ám szerda este, éjszaka záporok, zivatarok alakulnak ki.

- Csütörtökön napközben is kialakulhatnak záporok, zivatartok, ám erre kevesebb az esély, mint szerdán – folytatta az észlelő. – Ha lesz is eső, kevesebb lesz a csapadék. Pénteken hidegfront lesz a térségünkben szeles, esős idővel, valószínűleg a nap első felében hullik a több csapadék és még a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet. Az erős szélben ennyinek sem érezzük majd a hőmérsékletet.

Szombaton és vasárnap sok lesz ugyan a felhő, de kevesebb lesz a záporeső, ám megmarad a szél észak, északnyugat felől erős, főként szombaton viharos lökésekkel és 15-16 fok környéki maximális értékekkel.  Ezekben a napokban együttesen jelentős csapadék hullhat, amire a mezőgazdaságban nagy szükség is van. Az észlelő szerint az ezt követő időszakban is marad a változékonyság a középtávú előrejelzések alapján.

Az OMSZ orvosmeteorológiai előrejelzése szerint fronthatással ugyan nem kell számolni, de a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!