Hírek

2015.05.12. 12:15

Ön fel tudná sorolni a kerékpár kötelező tartozékait? - Rajtunk kifogott a szombathelyi ovisoknak szánt feladat

Szombathely - Óvodások és iskolások vettek részt a kedden megrendezett Pindúr Pandúr közlekedésbiztonsági versenyen a Gayer parkban.

Budai Dávid

Kovács Vanda rendőr őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-­főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa elmondta: a versenyt nagycsoportos ovisok, első és második osztályos kisiskolások részére hirdették meg.  A kisebbek 9-11 óráig, míg a nagyobbak 11-13 óráig tanulhattak játékos körülmények között a közlekedésről.

Megtudtuk: nagyon fontos, hogy már óvodás korban elkezdődjön a közlekedésre nevelés. A keddi megmérettetés előtt hónapokkal megkapták az óvodák és iskolák a felkészülést segítő tananyagot, így a pedagógusok fel tudták készíteni a gyerekeket a versenyre. Igaz, hogy intézményenként csak egy-egy négyfős csoport indulhatott, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a versenyen nem induló gyerekeknek is megtanítják a KRESZ legalapvetőbb szabályait.

Idén hét óvodás és hét iskolás csoport indult, hogy az öt feladatból álló versenyt teljesítse. A feladatok minden korosztálynak ugyanazok voltak, leszámítva azt, hogy a gyakorlati pálya egy kicsit nehezebb volt az iskolásoknak. Itt egy olyan pályán kellett kerékpárral végigmenni a gyerekeknek, ahol közlekedési táblák és különböző akadályok nehezítették a továbbjutást. A feladat kiemelten a Stop tábla és a zebra előtti helyes magatartást mérte fel. Ezen kívül volt KRESZ-tábla színezés és kirakás kockákból, valamint fel is kellett a táblákat ismerni, ráadásul azt is tudni kellett, hogy mit kell pontosan csinálni akkor, ha az adott tábla akad utunkba. Kovács Vanda hangsúlyozta: a gyerekeknek a KRESZ-táblák szabályos nevét tanítják meg, így a versenyen az Állj, elsőbbségadás kötelező! és a Kijelölt gyalogos átkelőhely elnevezésekért járt csak pont, a Stop tábláért és a zebráért nem.

Az egyik legérdekesebb feladatot mi is kipróbáltuk, és bizony csúfos kudarcot vallottunk. A kerékpár kötelező tartozékait kellett kiválogatni egy csomó olyan tartozék közül, amelyek szintén a bicikli részei, viszont nem számítanak kötelező tartozéknak. Azt még meg tudtuk mondani, hogy első és hátsó lámpa kell, de azt már nem, hogy ezen felül kötelező tartozék a fehér prizma elöl és a piros hátul. Az is újdonság volt, hogy bicajunkon az első keréken két  sárga prizmának kell lennie. A csengő is kötelező, ráadásul a duda, a dallamjáték és egyéb figyelemfelhívó szerkezetek az előírások szerint nem jók. Kötelezően kell még a kormány, valamint az első és hátsó, egymástól függetlenül működő üzembiztos fék is. Ezeknek a hiányáért büntethet is minket a rendőr, viszont például ha nincs pedál a biciklinken, azért nem, mivel az nem kötelező. Mi azt hittük, hogy a láthatósági mellény országúton mindenképpen kell, pedig csak éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett kötelező. A kerékpáros sisak is csak akkor, ha lakott területen kívül ötvennel megyünk, egyébként csak ajánlott.

Kovács Vanda elmondta: nagyon sok a kerékpáros baleset országszerte, aminek részben az az oka, hogy bárki részt vehet a forgalomban anélkül, hogy bármilyen előképzettsége lenne. Ráadásul a gyalogosok mellett a kerékpárosok a legvédtelenebb szereplői a közlekedésnek, így a láthatósági mellény és sisak viselése is egyaránt ajánlott. Hangsúlyozta: sokan azt hiszik, hogy a kijelölt kerékpáros átkelőnél a biciklisnek van elsőbbsége, ráadásul sokan a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken nem szállnak le biciklijükről.

A versenyen részt vevő gyerekek nem csak megtanulták a helyes közlekedés szabályait, de értékes ajándékokkal is gazdagodtak. Az ajándékok között mesekönyv, lámpa és védőfelszerelés is akadt, egy közös volt bennük: mindegyik a KRESZ-hez kapcsolódott. A legjobbak május végén Budapesten, az országos versenyen képviselhetik Vas megyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!