Hírek

2015.05.07. 11:08

Szombathely idősbarát önkormányzat, itt sokat tesznek a nyugdíjasokért

Szombathely - Az idősügy területén végzett tevékenységéért Idősbarát Önkormányzat Díjjal tüntették ki tavaly Szombathely önkormányzatát. A megyei jogú város nagyon sokat tesz idén is az itt élő idősekért.

Némethy Mária

Szombathely önkormányzata a kötelező feladatok ellátása mellett különféle tevékenységekkel járul hozzá a méltó időskor eléréséhez, az idősek élethelyzetének javításához. Az idősek otthoni biztonságáért működik a Segítő Kezek program, és a 60 év felettiek hasznos időtöltésében segít „Az Aktív Időskor Szombathelyen" elnevezésű program.

Dr. Puskás Tivadar polgármesterrel kedden egy Budapestre kiránduló nyugdíjas csoport búcsúztatásakor váltottunk szót a korosztály fontosságáról. A politikustól és az orvostól is kérdeztem: neki miért fontos az idősek ügye?

Dr. Puskás Tivadar polgármester itt Szombathely Körtésnek nevezett részén beszélget Horváth Árpáddal és Bakucz Zoltánnal. Fotó: Unger Tamás

– Kikerülhetetlenül fontos, hogy mi történik velük, hiszen Magyarországon 2050-re várhatóan a lakosság 30 százaléka lesz 65 évesnél idősebb – hamarosan ez lesz a nyugdíjkorhatár -, ami nagyon komoly kihívást jelent az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátórendszer számára. Azt szokták mondani: a mai hetvenesek a korábbi hatvanasoknak, a hatvanasok pedig a korábbi ötveneseknek felelnek meg életkörülményeiket, betegségeiket figyelembe véve. Azt szeretnénk, ha az egészségben eltöltött idő a számukra kitolódna.

Az öregség érzését a fizikai és lelki állapoton kívül az határozza meg, hogy a társadalom mennyire értékeli korosodó tagjait.

– Mi értékeljük őket. Ezért kezdeményeztük Szombathelyen az Aktív Időskor Programot, hogy a megbecsülésünket kifejezzük irántuk. Kettős célt valósítunk meg vele. Az egyik: szervezett programok. Tavaly több mint 600-an, az idén már 1013-an mentek el buszos kirándulásra Budapestre, ahol tavaly a Parlamentet, a Hadtörténeti Múzeumot, az idén a Terror Házát, az Operaházat tekintik meg. Ebben még az is a jó, hogy fiatal önkéntesek is elkísérték őket, tehát a generációkat is összehozzuk. Szombathelyen például a Püspöki Palota, a Szimfonikusok, a színház tartozott a látnivalóik közé. A másik célunk a programmal, hogy közösséget formáljunk. Sok esetben kiderült, hogy idős szombathelyiek itt élték le életüket, de nem ismerik egymást. Pedig nagyon fontos számukra, hogy közös élethelyzeteikről tudjanak beszélgetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!