Hírek

2015.06.19. 15:50

A szeretet tudós papja - beszélgetés dr. Sill Aba Ferenc ferences szerzetessel

Vasárnap tartja vasmiséjét a szombathelyi ferences templomban dr. Sill Aba Ferenc ferences szerzetes. 65 éve szentelték pappá, augusztus 12-én betölti a 90. életévét. Mint mindig, most is élvezet beszélgetni a legendás, sokat tudó pappal.

Némethy Mária

– Szervi problémáim nincsenek, de azért szédülés időnként előfordul. Remeg a kezem, az áldoztatás problémás lenne, ezért önálló misét már nem tartok, de minden nap koncelebrálok. A napi sajtót átolvasom, borzasztó, amit az Iszlám Állam terroristái művelnek – jellemzi állapotát, mindennapjait.

Dr. István Lajos professzor a megye legjobb latinosaként emlegette dr. Sill Aba Ferencet. Többen hozzá fordultak, ha latin szövegek pontos lefordítására volt szükségük. Ma is fordít még?

– Volt idő, amikor a diáktársaimmal latinul beszélgettünk. Ma már csak a breviáriumot olvasom naponta latinul, de táplánszentkereszti plébános koromban a Vasvári Káptalan ránk maradt hiteleshely másolatainak 142 fóliókötetét – a Magyar Tudományos Akadémia felkérésére – tíz éven át lefordítottam. Volt akkor egy terv, hogy megjelentetik Vas és Zala megyék helytörténeti lexikonát, de ez elmaradt. A kézirat ma a levéltárban van.

Sill atya napjainkban sem tétlenkedik, például a Vasi Szemlében jelentek meg mostanában is tanulmányai. Fotó: Unger Tamás

– Nagyon érdekes beszélgetéseim voltak annak idején Molnár Józseffel, aki Mikes püspök szolgálatában állt és szemtanúja volt, amikor IV. Károly király Szombathelyre, a püspöki palotába érkezett. Egy közember másokra figyel, mint egy történész. Ő például azt is megemlítette, hogy amikor Erdődy bekísérte a királyt, Mikes nem ismerte meg. Kétszer is rákérdezett: kit hozott? Az 1956-os forradalmat is itt éltem át.

Sok éven keresztül vett részt a keresztény házasságok megszüntetését előkészítő püspöki bíróság munkájában.

– Miután egyházi jogból szereztem doktorátust, voltam titkár, szentszéki kötelékvédő, végül püspöki bírósági helynök. Soknak nem nevezném az ügyek számát, de nagyon bonyolultnak igen. Miután a pszichológia tudományként óriásit fejlődött, a mélylélektan kutatásait figyelembe vettük ezeknél az ügyeknél. Például a hiszteroid alkat válási ok, de voltak el nem hált házasságok is. Ilyenkor hét-hét tanú kell a férj és a feleség oldaláról. A házasság felbontásáról a pápa dönt. Előfordult, hogy már első fokon felbontották a házasságot.

Nagy idők tanúja volt Sill Aba Ferenc. Mindszenty Józsefről kérdezem, akiről a papság körében megoszlóak voltak a vélemények.

– Én nagyra tartom őt, az erkölcsi tartását. Szeminaristaként ott voltam Esztergomban a bazilikában, amikor három püspök, Mindszenty, Hamvas és Kovács Sándor szentelése volt. Vagy amikor a háború után újraszentelte a szombathelyi székesegyházat, a Szentháromság (mai Fő) téren sok ezer ember előtt beszélt. Még a házak tetején is voltak hallgatói! Konok ember volt, ragaszkodott ahhoz, hogy a templomban a régi hagyomány szerint a férfiak az egyik, a nők a másik padsorban üljenek. De csak az úgynevezett bajszos papok, tehát a kommunista hatalomnak behódolt békepapok voltak ellene. Magasan kiemelkedett az erkölcsisége miatt. Emlékszem arra is, hogy amikor az amerikai nagykövetségről el kellett jönnie, az ávósok valósággal megszállták Csehimindszentet, mert arra számítottak, hogy eljön a szülőfalujába, a szülei sírjához. Nem jött el, tudta, milyen nagy bajba keverné faluját. Viszont a határon visszafordult és megáldotta Magyarországot. Ő a XX. század nagy magyarja volt. Jártam máriacelli sírjánál, mindig tele volt magyar nemzeti színű koszorúkkal, hozták oda a világ minden tájáról.

Az idős szerzetes 2003-ig volt a ferencesek magyar provinciálisa. Járt a kaliforniai San Diegoban, mert 2002-ben ott tartották a nagy káptalant. Bepillanthatott az egyetemes papság ügyeibe is. Szívesen és jól beszél mindenről. Nagyon készül vasmiséjére, amire szülőhelyéről, a szlovákiai Csallóközcsütörtökből egy autónyi rokon is érkezik. Miséjén egy Szűzanya képet kapnak a résztvevők, amelyen az áll: „Szeressük egymást, mert így parancsolta nekünk az Úr". Sill atya egész életében ezt tette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!