Hírek

2015.06.11. 12:40

Kápolnától kápolnáig bringáztak - Kairói tagja is volt a kerékpáros csapatnak

A Kápolnák útján elnevezésű túrát idén másodszor szervezte meg a Napnyugat Turisztikai Egyesület és a Nyugat Bringa Kerékpárosközpont. A 65 kilométeres kerékpáros túra legtávolabbról érkező résztvevője Kairóban él, a legfiatalabb biciklisták pedig tízévesek voltak.

Merklin Tímea

A térség törekszik arra, hogy felhívja a figyelmet az értékekre, a különlegességekre, hogy a helyben élők indentitástudatát erősítse és a távolról érkezők számára vonzerőt jelentsen.

- Az értékmegőrzés mellett nem kisebb feladatot vállaltunk fel a program megálmodásakor, minthogy a turisták számára is egyedi, a maga nemében ritkaságnak számító, élménydús eseményt szervezünk. Az Alpokalja az épített örökség mellett a táj érintetlensége és tájképi szépsége, a falvak csendessége és az itt élők vendégszeretete miatt szintén vonzó a turisták számára. Ma már bátran kijelenthetjük, hogy a felsorolt vonzerők kombinációja mellett lelki feltöltődést is kapnak, kaptak programunk résztvevői – tudjuk meg Keszei Andrea szervezőtől.

Résztvevők Sopronhorpácson a megújult Lédeci kápolna előtt. Fotó: Keszei Andrea

A Napnyugat Turisztikai Egyesület zsirai székhellyel jött létre, ma már tizenegy önkormányzat tagja. A Nyugat Bringa Kerékpárosközpont az Alpokalja első kerékpáros mintatérség és Naturama információs pontja Zsirán. A tájékoztatás mellett kerékpár- és egyéb biciklis kiegészítők kölcsönzését nyújtja, túrákat, csapatépítő programokat szervez. Első önálló rendezvényük a „Kápolnák útján .” című, aktívan kulturális értékeink nyomában című program volt, amelynek üzenete, hogy az egyesület aktívan bekapcsolódik az Alpokalja értékeinek megőrzésébe, ápolásába, ismertté tételébe. Répcevisen, a Rózsafüzér Királynője kápolnánál június 6-án reggel kezdődött a kerékpáros és kulturális program, ahonnan Zsira – Und - Sopronhorpács – Völcsej - Lövő – Röjtökmuzsaj – Nagylózs - Sopronkövesd kápolnáit megismerve vezetett az út. A kápolnáknál meglepetésprogramok, előadások voltak. Az első állomáson, Répcevisen Keszei Andrea üdvözölte a résztvevőket, majd Tuli Lajos mesélt a kápolnák történetéről. Kiderült például, hogy Szent Márton legendájához kapcsolódik a kápolna elnevezés. Az idei túra nyolc helyszínt érintett, mindnek egyedi története van, a helyi közösségek örömei, tragédiái köszönnek vissza. Répcevisen, az egykori Nemesvisen a farkasoktól megmenekült gyerekek szülei építtettek kápolnát, Zsirán a fiatalon elhunyt költő, Östör Antal emlékére a szülők. Röjtökmuzsajon az I. világháborúból súlyos betegen hazatért, majd elhunyt fia emlékére egy édesanya építtette a kápolnát.

A Zsirai Kórus fellépése az Östör kápolnánál. Fotók: Keszei Andrea

A teljes távot teljesítő 17 kerékpáros Röjtökmuzsajon

A biciklitúra minden állomásán kellemes, színes programmal, énekkel, zenével, vendéglátással kedveskedtek a helyiek. Hallhatták a Zsirai Énekkart, a Grádistyei Horvát Énekkart Undon, Kakas János kürtöst, a Völcseji Népdalkört, a Lövői Egyházi Kórust és a Kövirózsa Együttest Sopronkövesden. Csámpai Norbert atya Völcsejen és Lövőn lelki vezetőként és házigazdaként is fogadta a résztvevőket, fellépett ott a helyiek zenés műsoraiban és meglepetésként gitározott is. Valamennyi település szívügyének és sajátjának tekintette a rendezvényt, hiszen a településvezetők, egyházi vezetők, civilek, idősek és fiatalok egyaránt, együttesen kivették a részüket a program sikeres megvalósításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!