Hírek

2015.06.30. 15:05

Magáncsőd: megkérdeztük, mit szól hozzá a vasi utca embere

Megszavazta az Országgyűlés ma a magáncsőd intézményét: kíváncsiak voltunk rá, jónak tartják-e az új intézményt a vasiak. Megkérdeztük.

Éva Doroti

MEGKÉRDEZTÜK:

Darabosné Szakál Katalin (37) virágkötő, Szombathely

Nem sokat tudok a családi csődvédelem részleteiről, de reggel hallottam, hogy várhatóan ma fognak róla tárgyalni az országgyűlési képviselők. Szerintem a kezdeményezés jó, ha ezzel segít megvédeni azokat az embereket, akik keményen eladósodtak. Mi a férjemmel szerencsére nem vettünk fel hitelt, inkább többet dolgozunk, így nincsen ilyen problémánk, de több ismerősöm is van, akik naponta küzdenek a mindennapi megélhetésért is. Mindig arra panaszkodott mindenki, hogy az állam csak a bankoknak kedvez, most legalább egy kicsit az emberek is megérzik a támogatást. Persze kíváncsi vagyok, hogy mindebből mi fog kisülni.

Szűcs Judit (45) eladó, Szombathely

Teljes részletességgel nem tudom elmondani, hogy mi az a magáncsőd eljárás, mert nekem nincs hitelem. Annyit tudok mondani, hogy mivel a parlament elfogadta a törvényjavaslatot, az állam kinevez egy csődgondnokot, aki kimegy azokhoz a családokhoz, akik 2 és 60 millió forint közötti hitellel rendelkeznek és külön kérik ezt. Ő fogja irányítani a család pénzügyeit és felülvizsgálni, hogy megfelelő módon osztják-e be a havi jövedelmüket. Ezzel a döntéssel én csak részben tudok egyetérteni, mert valakinek tényleg szüksége van a segítségre, ha nem ért a pénzügyi dolgokhoz, viszont rengeteg visszaélésre van lehetőség.

Tamás Bence (17) tanuló, Répcelak

Nem tudom mit takar a családi csődvédelem, de ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy az anyagilag nehéz helyzetbe jutott családok számára valamilyen kedvezmény vagy állami támogatás. Az én családomnak nincs hitele, ezért nem vagyok otthon az ilyen dolgokban, de fontosnak tartom a bajba került emberek megsegítését, főleg ha saját hibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe. Az meg még jobb, hogy az állam végre tényleg segít az eladósodottaknak, mert sok kezdeményezés volt ugyan az elmúlt néhány évben, de valamilyen oknál fogva egyik sem valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!