Hírek

2015.06.26. 10:27

Vas megyében eddig nem okoztak gondot a bevándorlók - Üléseztek a megyei képviselők

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése, ahol szóba került a bevándorlók kérdése, a fiatal vállalkozók lehetőségei, de kiderült az is, hogy a Hungarikum Bizottság egyedülálló nemzeti értéknek nyilvánította az őrségi szeres településszerkezetet.

Cseszkó Tamás

Ismét gyorsak voltak a megyei képviselők, hamar végeztek a napirendi pontok megtárgyalásával. Tausz István (Fidesz-KDNP), a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke elmondta, Veszprémben ülésezett a Hungarikum Bizottság, ahol egyedülálló nemzeti értékké nyilvánították az őrségi településszerkezetet és a szalafői műemlékegyüttest. A képviselő hangsúlyozta, a jövőben további vasi értékek kerülhetnek fel a listára, a megyei bizottság pedig már most 56 megyei értéket azonosított, amelyekből nyár végére könyv készül, sőt értéknapfesztivált is tartanak valamikor ősszel. Gagyi Levente (Fidesz-KDNP) bejelentette, a Fidelitas jótékonysági adománygyűjtést rendez a kárpátaljai magyarok megsegítéséért, ezért arra kérte a képviselőket, hogy mutassanak példát, és fejenként tízezer forinttal támogassák a kezdeményezést. Lábodi Gábor (Jobbik) az elmúlt napok országos politikai kapcsán arról beszélt, hogy a Jobbik egyetért a határzárral, azonban szerintük szükség lenne az önálló határőrség visszaállítására, és zárttá kellene tenni a táborokat.

Dr. Szinetár Csaba Miklós főiskolai tanár Gayer Gyula Emlékplakett kitüntetése.

– Bicskén már kést rántottak egy hipermarketben, a menekülttáborokban pedig gyakorlatilag lázadoznak, ez is bizonyíték arra, hogy szervezetten jönnek Magyarországra – fogalmazott a képviselő, aki arra is kíváncsi volt, hogy érinti-e megyénket a bevándorlási kérdés. Majthényi László közgyűlési elnök válaszában kifejtette, a kormány megfelelő politikát folytat a menekültek kérdésében még akkor is, ha ez néhány európai államnak nem tetszik. – Szíriából 10 millióan menekültek el, Törökországnál négymillió menekült várja, hogy bejöhessen Európába, ezért is volt szükség az intézkedésre – húzta alá az elnök. Kiderült az is, hogy napi kapcsolatban állnak a megyei rendőrfőkapitánnyal, eddig Vas megyében nem volt probléma, inkább a déli megyékben csapódnak le a konfliktusok.

Dr. Stánitz  Éva megyei tiszti főorvos tájékoztatója.

Vas megye népegészségügyi helyzetéről dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője, megyei tisztifőorvos tartott beszámolót. Mint mondta, az egészségügyi alapellátás kezelhető Vas megyében, de egyes térségekben akadnak nehézségek az alapellátási ügyeletek biztosításánál. – Arra kérem a helyi polgármestereket és az illetékeseket, hogy segítsenek biztosítani azokat a feltételeket, amelynek köszönhetően a helyi dolgozók és az önkormányzatok közötti viszony továbbra is kiválóan tud működni – mondta a tisztifőorvos. Fehér László (MSZP) arra volt kíváncsi, hogy mi a helyzet a vidéki kórházak aktívellátásával. Mint ismeretes, jelenleg csak Szombathelyen, a Markusovszky kórházban biztosítottak az aktív ágyak.

A közgyűlés  tagjai. Fotó: Vas Megyei Önkormányzat

– Ismereteim szerint az aktív ágyak újrafelosztása történik a közeljövőben, további bővítést tervez az egészségügyi ágazat, így Celldömölk vonatkozásában is várhatók előrelépések, ráadásul Celldömölkön komoly, egymilliárdos egészségügyi fejlesztés zajlik – válaszolt dr. Stánitz Éva. A közgyűlésen szó esett a fiatal vállalkozók Vas megyei helyzetéről is. Takács Tamás, a Kereskedelmi és Iparkamara fejlesztési koordinátora elmondta, a gazdaságfejlesztés még inkább fókuszba került, miután a 2014-20-as fejlesztési időszakban az uniós források 60 százalékát a gazdaságélénkítésére fordítja a kormányzat.

– Takács Tamás elmondta, egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint száz végzős középiskolás közül mindössze négy gondolja úgy, hogy merne vállalkozni. – Nincs elég önbizalmuk, és tapasztalatuk, és sokszor a tőkehiányt is említik, bár ma számos olyan támogatási formát lehet találni, ami segít elindítani a vállalkozást. Elhangzott az is, hogy a fiatal vállalkozók egyre nagyobb arányban próbálnak a külpiacokon is boldogulni, ugyanakkor a kamara arra törekszik, hogy a székhelyük maradjon Magyarországon úgy, hogy közben segítenek nekik más országokban is piacokat szerezni. – Azt szeretnénk, hogy a fiatalok merjenek vállalkozni, hogy minél több lábon álljon a megye gazdasága – hangsúlyozta a fejlesztési koordinátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!