Hírek

2015.07.15. 15:23

A temető sem szent? Mindennaposak a viráglopások, de nem sokat lehet tenni ellene

Szombathely – Sok embernek már a temető sem szent, a lopásoktól ugyanis nem csak a halottak napját követő időszakban kell tartani. De milyen ember az, aki egy halott nyughelyéről lop?

Lisztmayer Zsófia

Lehetetlen pontos számot mondani arról, hogy évente mennyi sírról tulajdonítanak el virágot, mécsest vagy esetleg fémből készült tartókat. A károsultaknak ugyanis csak egy minimális része jelenti a lopást a temető gondnokának vagy a rendőrségnek. A legtöbben ugyanis azt gondolják, hogy nincs értelme ennek, hiszen a tolvajt nagyon nehéz előkeríteni.

A kisebb településeken élők jobban oda tudnak figyelni egymás szeretteinek sírjára, de sokszor ez sem elég. A szombathelyi Jáki úti temetőben például mindennapos esetnek számít, hogy virágot lopnak a halottak nyughelyéről. És bár a temetőőr jelenléte visszatartó erő lehet, nincs arra lehetőség, hogy éjjel-nappal figyeljék az óriási területet.

Jancsóné Sárdi Katalintól, a Vas Megyei Temetkezési Kft. szolgálatvezetőjétől megtudtuk, hogy néhány évvel ezelőtt a szombathelyi Jáki úton található köztemetőben a sírokon elhelyezett rézkereteket, fémből készült tartókat gyakran tulajdonították el, egy éve azonban nem érkezett bejelentés ezzel kapcsolatban. A viráglopás ellenben mindennapi dolognak számít még úgy is, hogy nagyon kevés hozzátartozó jelenti az esetet.

Horváth Imréné szerint a bejárattól távolabbi sírokról gyakrabban visznek el virágot a tolvajok. Fotó: Szendi Péter

– A temető területén portaszolgálat működik, a temetőőr minden nap 10 órától 20 óráig dolgozik, amely időszak alatt rendszeresen járja a temetőt. Ha viszont tetten is érne valakit, akkor sem tudna sokat tenni, mivel nem hatósági személy, nem is igazoltathat senkit. Aki hozzánk fordul, annak azt szoktuk javasolni, hogy lehetőleg ne tegyenek ki a sírra értékes dolgokat. A temető bejáratánál, ahol korábban be lehetett mászni, a közelmúltban 300 méter hosszúságban megcsináltattuk a kerítést. Amennyit tudunk, annyit megteszünk azért, hogy kevesebb legyen a temetői lopások száma, de az emberek gondolkodásmódján nem tudunk változtatni, pedig erre lenne szükség – mondta el Jancsóné Sárdi Katalin.

Takács Zoltántól, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, hogy a károsultak lopással kapcsolatos feljelentését a területileg illetékes rendőrkapitányságon felveszik, majd a szükséges eljárási cselekmények végrehajtása után a hatályos törvény alapján indítják meg az eljárást. Helyszíni szemle pedig abban az esetben történik, ha ennek jogi alapjai is adottak.

A kisebb települések, falvak temetőiben ritkábban fordulnak elő lopások, hiszen szinte mindenki ismer mindenkit, ezért könnyebben tudnak vigyázni mások értékeire. Ha pedig idegent látnak egy egyébként ismert sírnál, akkor sokszor jelentik az esetet. A városi temetőkben nagyobb a gond: a gondnok ugyanis nem tartózkodik egész nap a temetőben, így aki akar, lehetőséget talál a lopásra. Annyit azonban mindenki tehet, hogy szerettei sírjának közelében lévő nyughelyekre odafigyel, ha pedig lát valami szokatlant, akkor jelzi az illetékes személynek.

Horváth Imréné évtizedekkel ezelőtt veszítette el határőrként dolgozó férjét, de a mai napig rendszeresen jár ki a temetőbe, hogy a sírt rendezze, és közelebb érezhesse magát hősi halott szerettéhez.

– Régebben gyakrabban előfordult, hogy virágot vittek el a sírról, de mostanában szerencsére a férjem nyughelyéről nem loptak el semmit. Valószínűleg azért, mert viszonylag közel van a temető bejáratához, és ezért a tolvajok nem mernek hozzányúlni a virágokhoz. Egyszerűen könnyebb szemmel tartani ezt a területet, mint a bejárattól távolabb található nyughelyeket. Az ismerőseimtől viszont gyakrabban hallom, hogy valamit elloptak szeretteik sírjáról. Nem tudom, hogy milyen ember képes arra, hogy az elhunytak nyughelyéről lopjon el valamit – tette hozzá Horváth Imréné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!