Hírek

2015.07.27. 16:22

Bemutatjuk a Markusovszky kórház belgyógyászati tömbjét

Szombathely – Maximum háromágyas, minden igényt kielégítő szobákban gyógyulnak a betegek, rajtuk kívül pedig az osztályvezető főorvosok is elégedettek.

Lisztmayer Zsófia

Márciusban használatba vehették a kórház munkatársai, valamint a betegek a Markusovszky kórház korszerű belgyógyászati tömbjét, amelynek színvonala jóval magasabb az országos átlagnál. Prof. dr. Nagy Lajos, a kórház főigazgatója szerint az elmúlt hónapokban sikerült berendezkedni és megszokni az épületet.

– Tartottunk attól, hogy az épületen lévő nagy ablakok miatt nagyon meleg lesz. A modern mennyezetfűtésnek köszönhetően azonban nem csak az épület fűtését, hanem hűtését is meg tudjuk oldani. Ez utóbbi funkció nagyon praktikus a nyári melegben, hiszen a kinti időjárásnál 5-10 fokkal hidegebb van az épületben – mondta el prof. der. Nagy Lajos.

Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója vezetett körbe az új belgyógyászati tömbben, amelyet március óta használhatnak a kórház munkatársai, valamint a betegek. Fotó: Unger Tamás

Az új épületet körbejárva a kórház főigazgatója a belgyógyászati tömb egy újabb előnyével szembesített: a fekvőbetegeket kisebb szobákban helyezték el, így jobban el lehet őket különíteni. A betegeknek ez óriási előny kényelem szempontjából, hiszen maximum hárman vannak egy szobában. A tájékozódás megkönnyítése érdekében pedig különböző színeket kaptak az épületben elhelyezkedő osztályok.

A főigazgatótól megtudtuk, hogy a nappali kórház várhatóan ősszel költözik be az épület alagsorába. ahol emellett az öltözők találhatók. A földszinten a kardiológiai ambulancia illetve a gasztroenterologiai osztály endoszkopos ambulanciája, valamint az infektológiai osztály található. Utóbbit egy kicsit el kell különíteni a többi betegtől, de fontos, hogy a társszakmák jelenléte és a betegek vizsgálata megoldható legyen.

Az új épület színvonala minden tekintetben európai szintű. Fotó: Markusovszky kórház

Az épületben található osztályok mindegyike működtet járóbeteg-szakrendelést, az új belgyógyászati tömbben azonban csak a kardiológiai és belgyógyászati osztály, a gasztroenterológiai és belgyógyászati osztály, illetve az infektológia rendeléseit találhatják meg a betegek. A többi osztály szakrendelését – neurológia, bőrgyógyászat, reumatológia, általános belgyógyászat – a sárga épületbe költöztetik majd be, amely közvetlenül a belgyógyászati tömb mellett helyezkedik el. Év végéig a kórház kiköltözik a szakrendelő épületéből (SZTK), az ellátások egy része a vérellátó felső négy szintjében helyezkedik majd el, például a tüdőszűrő is.

– A szakrendelő megszűnik, mint a kórház külső telephelye, a maradék járóbeteg-szolgáltatások a sárga épületbe költöznek. Szakmailag fontos, hogy a kórházi osztályok térben közel legyenek egymáshoz, hiszen gyakran előfordul, hogy egy beteget több betegséggel is kezelünk. Az ambulanciák kialakítása tehát a következő hónapok feladata, remélhetőleg év végéig minden kialakul – tette hozzá a főigazgató.

INFEKTOLÓGIAI OSZTÁLY – FÖLDSZINT

Dr. Schneider Ferenc, az infektológiai osztály osztályvezető főorvosa elmondta, hogy Szombathelyen található Vas megye egyetlen olyan osztálya, ahol a fertőző betegségek diagnosztizálásával, kezelésével foglalkoznak. Évente körülbelül ezer fekvőbeteget kezelnek.

– Az osztályon leginkább hasmenéses vagy légúti fertőzéseket, immunhiányos és daganatos betegek fertőzéseit, valamint kullancs okozta agyhártyagyulladást kezelünk. A fekvőbeteg felvételnél ritkán fordul elő előjegyzés, az ide érkezők többsége háziorvosi beutalóval vagy mentővel kerül a sürgősségi ambulanciára. Amennyiben a fertőző betegségre alapos a gyanú vagy egyértelmű a diagnózis, akkor természetesen felvesszük a beteget az osztályra. Előjegyzésre elsősorban a járóbetegek esetén van szükség: a legpraktikusabb, ha a háziorvostól érkezik a kérelem, hiszen ebben az esetben pontosan tudjuk, hogy mire kíváncsi a háziorvos – tette hozzá dr. Schneider Ferenc.

ÁLTALÁNOS BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY – 1. EMELET

Dr. Lőcsei Zoltán osztályvezető főorvostól megtudtuk, hogy a frissen átadott épület első emeletén elhelyezkedő általános belgyógyászati osztály jelenleg több mint száz ággyal működik.

– Ellátjuk a viszonylag nagy körzetünkhöz tartozó belgyógyászati betegeket, akár előjegyzéssel érkeznek, akár sürgősségi ellátást igényelnek. Számos esetben lehet hozzánk fordulni: egyebek közt felboruló vércukorszint, endokrin immunológiai és anyagcserével összefüggő panaszok esetén – mondta el dr. Lőcsei Zoltán.

GASZTROENTEROLÓGIAI ÉS BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY – 2. EMELET

A belgyógyászati tömb második emeletén elhelyezkedő gasztroenterológiai és belgyógyászati osztály főorvosa, dr. Patay Árpád elmondta, hogy osztályukon 35 ágyat alakítottak ki emésztőszervi betegek számára.

– A betegek sürgősséggel vagy előjegyzéssel kerülnek felvételre. Sürgős esetben a háziorvos értesítését követően soron kívül is tudjuk fogadni a betegeket egyebek között gyomor- vagy vastagbéltükrözésre. A fekvőbeteg részlegünk nagyon korszerű, minden kórteremhez tartozik egy-egy vizesblokk is, így az egyágyas szobához is, ami komfortossá teszi az épületet. A kórtermek kialakításának köszönhetően jobban el lehet különíteni azokat a betegeket, akik bármilyen veszélyt jelentenek a többi betegre. Az eszközparkunk folyamatosan fejlődik, jelenleg olyan a felszereltségünk, az orvosi kar, és az asszisztencia minősége, hogy minden emésztőszervi beteget el tudunk látni magas színvonalon. Az endoszkópos vizsgálatokon áteső betegek mindegyikét próbáljuk ellátni, de a nagyszámú beteg miatt a vizsgálatok esetenként délutánra tolódnak. Ez éhgyomorra végzett vizsgálatok esetén türelmet kíván a betegektől – tette hozzá.

KARDIOLÓGIAI ÉS BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY – 3. EMELET

Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató mutatta meg a kardiológiai és belgyógyászati osztályt. Megtudtuk tőle, hogy a földszinten lévő kardiológiai ambulancián komoly műszerfejlesztés történt az elmúlt hónapokban,

– Ez egy nagyon nagy fogalmú ambulancia, ahol naponta körülbelül száz, évente nagyjából 30 ezer beteget kezelünk. A helyiségek nagyobbak és kényelmesebbek, műszerekkel és gépekkel jól felszereltek lettek. Emellett kialakítottunk egy kardiológiai rehabilitációs ambulanciát is. A harmadik emeleti fekvőbeteg-részleg a betegek elhelyezése  szempontjából  óriási előrelépést jelent a régi körülményekhez képest. A műszerfejlesztés szempontjából itt meg kell említeni a koronária őrzőben kiépített központi monitorrendszert – mondta el a főigazgató.

NEUROLÓGIAI OSZTÁLY – 4. EMELET

Dr. Hahn Katalin osztályvezető főorvos elmondta, hogy a neurológiai osztály jelenleg 70 ággyal, az osztályon fekvő és járó beteg ellátás is történik.

– Járóbeteg-ellátásunk részben szakrendelésből, részben szakambulanciákból áll. A járóbeteg-ellátáson a nem akut betegségben szenvedőket látjuk el, így egyebek között fejfájással és szédüléssel kapcsolatban fordulnak hozzánk. Az új, belgyógyászati épületben a fekvőbeteg-ellátás kapott helyet. A kis létszámú kórtermeknek köszönhetően jobban el tudjuk különíteni a betegeket. Azt hozzá kell tenni, hogy az ideggyógyászat területén sok esetben kifejezetten célszerű, hogy néhány beteg ne legyen egyedül. Van egy hatágyas stroke őrzőnk is, ahol a nagyobb odafigyelést igénylő betegeket egy helyen tudjuk elhelyezni. Ez a nővérek szempontjából is célszerűbb, hiszen a súlyosabb betegeket területileg nem szétszórtan helyezzük el. Sok betegünk nem tud róla, de a járó beteg ellátásunk, a szakrendelés egyelőre maradt a régi helyén, a szökőkutas épületben. A szakambulanciák viszont egyelőre a fekvő beteg osztályon vannak, később viszont a sárga épületbe költöznek át. A fekvőbetegek többsége stroke beteg, de vannak agydaganatos, gerinvelődaganatos, epilepsziás és porckorongsérves betegek is – tette hozzá dr. Hahn Katalin.

BŐRGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY – 5. EMELET

Dr. Telegdy Enikő osztályvezető főorvostól megtudtuk, hogy a Markusovszky kórház bőrgyógyászati osztálya nagytérségi szempontból kiemelt osztálynak számít. Az osztály dolgozói nagy területet látnak el, hiszen körülbelül másfélmillió beteg tartozik hozzájuk, nem csak Vas megyéből. A speciális szakambulanciákon elsősorban előjegyzés alapján dolgoznak, de sürgős esetben akár azonnal is el tudják látni a betegeket.

– A kórházban speciális szakrendelés folyik, az ambuláns betegek ellátása továbbra is a rendelőintézetben történik. Fő profilunknak a pikkelysömör kezelése tekinthető. Magyarországon kilenc központ található, amelyek közül Szombathely az egyik, ahol kiemelten foglalkozunk ezzel a bőrbetegséggel. A háziorvosok, szakorvosok küldhetnek hozzánk beteget valamilyen speciális bőrgyógyászati panasszal, de telefonon bárki kérhet előjegyzést. Az ellátás az eset súlyosságától függ, de akár még aznap fogadni tudjuk a beteget. Fekvőbeteg ellátásunk 16 ággyal működik, de a nagy területi ellátási kötelezettségünk miatt ezt még lehetne bővíteni – tette hozzá dr. Telegdy Enikő.

REUMATOLÓGIAI OSZTÁLY – 5. EMELET

Dr. Varga Eszter, a reumatológiai osztály osztályvezető főorvosától megtudtuk, hogy bár szervezetileg a járóbeteg-ellátás is az osztályhoz tartozik, két szakrendelés még a szakrendelőben működik.

– A betegek többsége a szakrendelésen dolgozókon keresztül, előjegyzéssel kerül az osztályra. Az osztályhoz tartozik még, és a kórház területén helyezkedik el a szakambulancia, amely korai reumás, gyulladásos betegségek szűrésére, és a betegek gondozására szolgál. Az új épületben a fekvőbeteg-ellátás kapott helyet. A betegek többsége három területről – csontritkulás, általános reumatológia, gyulladásos betegségek – kerül be osztályunkra az egész megyéből. Fontos tudni, hogy csak reumatológus szakorvos jegyezhet elő, háziorvos nem. Ha valakinek reumás panasza van, akkor háziorvosi beutalóval a szakrendeléseket kell felkeresni először. Ha azonban a háziorvos úgy látja, hogy a betegnek gyulladásos betegsége van, akkor felhívhatja az ambulanciánkat, és szükség esetén még azon a héten el tudjuk látni a beteget. Az osztályunk húsz ággyal működik, ami szerintem ideális – tette hozzá dr. Varga Eszter.

Kapcsolódó cikk:

Bennfentes - Íme az új Belgyógyászati Tömb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!