Hírek

2015.07.25. 18:56

Kalandos hétvége a lepkékkel

Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai Őrségi Lepkekalandra várják az érdeklődőket hétvégén az Őrségi Népi Műemlékegyütteshez. Érdekes programok, túrák, lepkevadászat is szerepel a programok között.

Bajdó Bettina

Ezen a hétvégén rendezik meg az Őrségi Lepkekalandot. A látogatók részt vehetnek lepkésztúrákon, természetfotós-túrákon, lepkefutamon, illetve gyakorlati élőhelykezelésen is. A programot játszóházak, koncert és kiállítások is színesítik. A program szombaton hajnali öt órakor kezdődött természetfotós-túrával, majd kilenc órakor már el is startolt a lepkefutam, vagyis a lepkemegfigyelő verseny, amelynek az volt a célja, hogy adott területen, adott idő alatt minél több nappali lepkefajt figyeljenek meg a résztvevők.

– Két éve szerveztük meg először az Őrségi Lepkekalandot, de akkor még csak másfél napig tartottak a programok – mondta el dr. Szentirmai István, a természet-megőrzési osztály vezetője. – Idén is több program zajlik párhuzamosan. Reggel elstartolt a lepfekutam, melynek lényege, hogy ki lát és ki tud lefotózni több lepkefajt. Erre reggel regisztráltak a résztvevők, segítségként kaptak egy kis lepkehatározót és egy térképet, melyen be vannak jelölve, hogy hol érdemes keresni a ritkább fajokat. Egész nap zajlik a lepkekeresés, este hirdetünk majd eredményt kezdő és haladó kategóriában. Emellett indultak vezetett lepkésztúrák, és kinyitott a játszóház is. Ahogy az osztályvezető fogalmazott, olyan programokat próbálnak kínálni az ide érkező családoknak, melyek aktív kikapcsolódást is nyújtanak. Idén már konkrétan erre épültek a programjaik. A lepkekalandokkal kapcsolatban korábban fotó- és rajzpályázatot is hirdettek, a győztesek fotóit, képeit ki is állították egy sátorban. – Megpróbáljuk közel hozni az embereket a lepkékhez – tette hozzá az osztályvezető.

– Arra törekedtünk, hogy folyamatosan tudjunk valamilyen elfoglaltságot kínálni. Nagyon sokan eljöttek a programokra, a pajtában például egész nap filmvetítés megy a lepkékről, s nagyon népszerű a játszóház is. Lehet lepkesárkányt eregetni a szélben, és ügyességi feladatokat is kitaláltunk a családoknak. A madárbarátoknak is érdemes ellátogatniuk ide, hiszen számukra is vezetünk túrát. Estig kihirdetjük a pályázataink nyerteseit, és az értékes díjakat is átadjuk. Azok is kapnak ajándékot, akik a mai nap során sikerrel teljesítik az akadályokkal teli pályát. Idén egy pályázatnak köszönhetően ajándékozhatjuk meg őket. Az osztályvezető elmondta még, hogy éjjel, ha az idő is engedi, lepkék megfigyelésére csábítják az érdeklődőket. Annak sem kell elkeserednie, aki lemaradt a szombati napról, ugyanis a programok vasárnap is folytatódnak. Lesz játszóház, továbbá szakvezetett lepketúra. Kercaszomoron vasárnap az érzékeny lepkeélőhelyek gyakorlati kezelését mutatják be. A programok délelőtt fél tízkor kezdődnek, fél 12-kor pedig a Doromboló zenekar ad koncertet a gyerekeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!