Hírek

2015.07.29. 15:32

Minden, amit tudni érdemes a hónap orvosáról, dr. Grétsy Gabrielláról

Kám, Szemenye, Egervölgy, Csipkerek – A napokban olvasóink ismét megválasztották a hónap orvosát. Júliusban dr. Grétsy Gabriellára esett a választás.

Lisztmayer Zsófia

Dr. Grétsy Gabriella felmenői között volt néhány orvos, ez azonban egyáltalán nem volt rá különösebb hatással. Bár nehéz elképzelni, a hónap orvosa gyerekkorában borzasztóan félt a doktoroktól és a fehér köpenyektől. Sokáig a tanári hivatás állt hozzá a legközelebb, ám egyszer csak mást diktáltak a megérzései.

– 18 éves koromban még csak a megérzés vitt az orvosi egyetemre. Végzős koromban, 24 évesen azonban már tudatosan választottam a háziorvosi hivatást. Ennek már 30 éve, jelenlegi körzetemben pedig 27 éve dolgozom asszisztensemmel, akit a hónap ápolójának választottak meg a Vas Népe olvasói – mondta el dr. Grétsy Gabriella.

A hónap orvosa munkája során négy falu lakóinak egészségét őrzi, körzetébe tartozik Kám, Szemenye, Egervölgy és Csipkerek is. Az elmúlt évek során mindenkit sikerült megismernie a körzetében, így sokkal személyesebb viszonyt tudott velük kialakítani, mintha egy kórházban helyezkedett volna el.

– Három évig dolgoztam kórházban, a gyakorlati időmet is ott töltöttem, de mindig rájöttem, hogy családorvosnak érzem magamat. Ha hozzám fordul egy beteg, azt szeretném, hogy a találkozás végén elégedettebben, egészségesebben és bizakodóbban távozzon tőlem. Ezt sokszor sikerül elérni, ami nagyszerű érzés. A legfontosabb, hogy a betegnek éreznie kell: az orvos nem felette áll, hanem mellette – tette hozzá.

Dr. Grétsy Gabriella rengeteg gyönyörű, vidám és szomorú emléket őriz az elmúlt évtizedekből. Az egyik legemlékezetesebb élménye az volt, amikor 10-15 évvel ezelőtt ügyeletesként, egy idegen faluban egy középkorú asszonyhoz hívták ki, akinek nagyon fájt a hasa. Egy rövid vizsgálat után a háziorvos bejelentette a jó hírt, miszerint szó sincs betegségről, csupán egy közeledő szülésről. Bár a család hitetlenkedve fogadta az örömteli hírt, estére megszületett a család legifjabb, egészséges férfitagja. Háziorvosként dr. Grétsy Gabriellának időnként rossz híreket is közölnie kell. Szerencsére megvan a lehetősége arra, hogy fokozatosan tudassa a beteggel azt, amin esetleg már nem is lehet változtatni. Családorvosként pedig több ideje is van erre, ahogyan arra is, hogy kitalálja: hogyan nyújthatna vigaszt ilyen esetekben.

Dr. Grétsy Gabriella sosem bánta meg a választását. Még akkor sem jut eszébe hasonló, amikor késő este, fáradtan hazaérve újra megszólal a telefon. Amikor megtudta, hogy olvasóink őt választották a hónap orvosának, rendkívül meglepődött, de nagyon büszke és boldog volt.

– Szeretném jól végezni a hivatásomat, és most úgy érzem, hogy nem haladok rosszul ezen az úton. Köszönöm az elismerést a betegeimnek, akik számomra mindig a hónap emberei lesznek – mondta el dr. Grétsy Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!