Hírek

2015.07.23. 09:35

Nyugdíjasok Ausztriában? – Feketén vállalják, pedig osztrák résznyugdíjat is kaphatnának

Körkép – Ugyanazok a jogok illetik meg és ugyanazok a levonások érintik a nyugdíjasokat ha itthon, és akkor is, ha Ausztriában vállalnak munkát. Inkább az idénymunka a jellemző és feketén, bejelentés nélkül mennek a magyar nyugdíjasok.

Vas Népe

– Rendes öregségi nyugdíj mellett ugyanazokkal a feltételekkel lehet dolgozni Ausztriában, mint Magyarországon, erre külön szabályozás nincs – szögezte le dr. Péter Nóra, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szombathelyi irodájának jogásza.

Aki öregségi nyugdíjban részesül, az teljesen szabadon végezhet kereső tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy felveheti a teljes nyugdíját és mellette a fizetését, amelyet - más munkavállalókhoz hasonlóan - adó- és járadékfizetési kötelezettség terhel.

– Ritka az, ha nyugdíjas állandó állást vállal Ausztriában – mondta a jogász. Jellemzőbb a szezonális munka, főleg a mezőgazdaságban keresnek és vállalnak állást a jó karban lévő nyugdíjasok. Ők jellemzően nem mennek messzire, csak Burgenland területén, napi ingázással dolgoznak.

Kőszegről nagyon sokan járnak át Ausztriába, a legtöbb ingázó állandó ausztriai munkavállaló. Két asszony azt mondta: nyugdíjasok már, de mennek, ha tudnak. Egyikük esetenként takarítani, ha úgy van munka a szállodában, ahol van ismeretsége. A másikuk szőlőszüretre jár vissza, minden évben ugyanoda.

A nevüket és arcukat nem vállalják, mert feketén dolgoznak. Azt mondták, eszükbe sem jutott, hogy jelentsék be őket a munkaadóik, így sokkal kényelmesebb. Csak a papírmunka lenne a legális munkával és kevesebbet keresnének – ezt mondták.

Dr. Péter Nóra szerint nem biztos, hogy rosszabbul járnak, ha bejelenti őket a munkaadó.

– Érdemes szem előtt tartani, hogy ha bejelentett munkáról van szó, akkor be kell tartani az ágazati bérelőírásokat, márpedig feketén jellemzően a bérminimum alatt kapnak pénzt – mondta a jogász. Papírmunkája a munkaadónak van – tette hozzá a szakértő.

Kiemelte, hogy a fiatal nyugdíjasnak különösen érdemes figyelni a bejelentésre, még akkor is, ha csak szezonális munkát vállal. Ha több szezont ledolgozik, akkor néhány év alatt osztrák résznyugdíj jár neki, ami, ha nem is óriási összeg, de a magyar nyugdíjakhoz képest arányaiban nem rossz juttatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!