Hírek

2015.08.13. 08:56

Az adóhivatal már mindent lát: nem menekülhetnek a boltosok

Az újszerű módszerek miatt az online pénztárgép adatok alapján ellenőrzött vállalkozásoknál jóval magasabb a mulasztási arány az átlagosnál. Az adóhivatal például összehasoníthatja a bevételt a hasonló üzletekével.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának adóellenőrei folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépek használatát a nyugat-dunántúli régióban működő gazdálkodóknál is. A nyugtaadás ellenőrzése mellett a revizorok vizsgálják a nyitó pénzkészlet, valamint a napi nyitás és zárás rögzítését.

Míg korábban az ellenőrök csak a helyszínen tudták kiíratni a pénztárgépből az adómemória-adatokat, az online rendszernek köszönhetően már az adatbázisból követni tudják az adózók forgalmát. Látják, ha például a nyári forróság ellenére nem változik egy strandbüfé vagy fagylaltozó beütött bevétele, sőt, akár a környékbeli hasonló üzletekkel is össze tudják hasonlítani az adatokat. Helyszíni ellenőrzésre már célzottan a kockázatos adózókhoz mennek. Az előzetes kiválasztáskor továbbra is keresik azokat az adózókat, akik számára kötelező lenne, mégsem rendelkeznek online pénztárgéppel. Több esetben előfordult, hogy a mulasztás miatt korábban már kiszabott bírság ellenére sem intézkedtek a beszerzésről. Például egy Győr-Moson-Sopron megyei étterem a mulasztás után az egy éven belüli ismételt ellenőrzésig sem helyezett üzembe online pénztárgépet, ezért a bírság mellett 30 napos üzletzárásra is számíthat. Egy üzletben az ellenőrök hagyományos pénztárgépből származó bizonylatot kaptak a próbavásárlás után, ráadásul a nyugtán, kibocsátóként az üzletet korábban üzemeltető neve és adószáma szerepelt. Mivel a cég már háromszor kapott bírságot online pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos jogsértések miatt, a NAV elrendelte az üzlet 60 napos bezárását.

A revizorok az adatok elemzésekor olyan vállalkozóval is találkoztak, aki heteken át gyakorló módban használta a pénztárgépét, így az általa kiadott nyugták nem minősültek adóügyi bizonylatnak. Egy zalaegerszegi pékségben – miután fél éven belül háromszor elmulasztották a nyugtaadást – forgalomszámlálást végeztek az ellenőrök. A revizori jelenlét hatására jelentősen nőtt a beütött napi bevétel a korábbi, pénztárgép által küldött adatokhoz viszonyítva, ezért az ellenőrök a közelben működő pékségek üzleti forgalmát alapul véve becsléssel állapították meg az adóhiányt.

Az elmúlt hónapokban végzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, az üzemeltetők jelentős része még mindig nincs tisztában azzal, hogy az éves felülvizsgálatot az online pénztárgép üzembe helyezését, illetve a legutóbbi éves szervizelését követő egy éven belül kell az üzemeltetőnek elvégeztetnie. Az éves felülvizsgálat során a szerviz ellenőrzi, hogy nem történt-e illegális beavatkozás a pénztárgépen, illetve szükség esetén kicseréli az adóügyi ellenőrző egység akkumulátorát is. A pénztárgép használójának az éves felülvizsgálatot külön kell kérnie a szerviztől, és tekintettel az egy éves határidő túllépéséhez köthető szankciókra, nem szabad az utolsó napokra hagyni annak elvégzését. Az éves felülvizsgálat tényét a szerviz bejegyzi a pénztárgép naplójába, melyet mindig az üzemeltetés helyén kell tartani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!