Hírek

2015.08.14. 08:08

Behajtani tilos! – Vagy mégsem? - Egy szombathelyi utca, ahol az autósok fütyülnek a szabályokra

Szombathely – A szabálytalan közlekedés miatt a Kolozsvári utca közelében megnövekedett forgalom zavarja az ott lakókat, a gyermekek már nem is játszhatnak az utcán.

Lisztmayer Zsófia

A szombathelyi Sági és Kolozsvári utcák kereszteződésében évek óta áll a Behajtani tilos! tábla, amit a helyiek szerint rengetegen figyelmen kívül hagynak. Az utat levágva, a Kolozsvári, majd a Szabadka és a Sziget utcákban elhaladva fordulnak ki a Zanati útra. A Sziget utcában lakók ennek nem örülnek, hiszen a szűk utcában megnövekedett a forgalom, így már a gyerekek sem játszhatnak az utcán.

Fotó: Vincze Kornél

Puklér István már több fórumon is jelezte a problémát, a megoldás azonban még várat magára.

– Az autósok levágják az utat, mert nem akarnak körbemenni. Voltam a rendőrségen is, de a helyszínre kiküldött rendőr olyan helyre állt, ahol meglátták őket az autósok. Ezért nem mertek behajtani a Kolozsvári utcába, a rendőrök pedig elmentek. Senki nem oldja meg ezt a problémát.

István elmondta, hogy óriási forgalmat csinálnak a szabályszegő sofőrök: reggel ötkor a munkába igyekvő emberekkel kezdődik a roham, és a közelben lakó férfi szerint egyesek úgy mennek, mint a meszes.

– Mennek, hiszen minél gyorsabban le akarják tudni ezt a tilos utat. Én csak szeretném az autósok figyelmét felhívni arra, hogy tartsák be a szabályokat. Voltak fák is a tábla közelében, azokat kivágattam, hogy jobban be lehessen látni a területet. A Behajtani tilos! tábla mindenkire vonatkozik. Én nem merek bejönni, pedig itt lakom, akkor más miért teszi?

„Helyszíni szemlénk” során találkoztunk egy, a Szabadka utcában élő házaspárral, akik szintén megerősítették az István által elmondottakat.

– Több járőrre lenne itt szükség, és át kellene szervezni az egészet. Nem elég a szomszédos gyár zaja, még ez is: a szép csendből kalamajka lett. Akik reggel mennek ötkor dolgozni, azok délután vissza is erre jönnek, és így tovább – mondta el a nevét nem vállaló asszony.

Mi is tettünk egy próbát: kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyit kell várni a szabálytalankodókra. Puklér István szerint ugyanis egy forgalmasabb időszakban néhány percenként is látni a tábla ellenére a Kolozsvári utcában haladó autókat. Olyan eset is előfordult, hogy egy délelőtt harminc autót számolt meg a férfi. Amikor a Kolozsvári utcán szabályosan haladtunk, hogy megtaláljuk a megfelelő helyet a várakozásra, már jött is szembe velünk egy személygépkocsi. A sofőr megállította az autót a tábla előtt, valószínűleg kisördöggel és kisangyallal a vállán gondolkozott azon, hogy megszegje-e a szabályt. Végül erőt vett magán, és behajtott a tilos jelzés ellenére.

Takács Zoltántól, a Szombathelyi Rendőrkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, hogy a rendőrség ismeri a környék közlekedési helyzetét. A területen éppen ezért visszatérő ellenőrzéseken tartanak.

Puklér István szerint ugyanis egy forgalmasabb időszakban néhány percenként is látni a tábla ellenére a Kolozsvári utcában haladó autókat. Fotó: Lisztmayer Zsófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!