Hírek

2015.08.17. 16:30

Borvidék lenne Vasvár

Vasvár - Megalakult a Szőlőhegyek gazdagsága Hegyháti programkoordináló csoportja. Foglalkoztatást és jövedelmezőséget remélnek a szőlőből, a borból.

Bakos Ágnes

Megyehatáron átnyúló kezdeményezés a borvidékké válás.

Két vasi partner, az oszkói Hegypásztor Kör és Lukácsháza önkormányzata fogott össze Balatonhenyével. Közösen fejlesztenék szőlőhegyeiket.

Vasvár is partner lenne, hiszen a város körbe van véve szőlőhegyekkel. Például a Gesztenyés-hegy, a Nagyköves-hegy, a Kisköves-hegy, az Árokhegyek, amelyeket az idegenforgalom szempontjából is hasznosítanának.

A közös cél, hogy ne hagyják veszni a ma leromlott állapotú présházakat, tervezik a szőlő- és gyümölcstelepítést. A gyümölcsökből lekvár, aszalvány, bor, pálinka készülhet majd, ami a megélhetést segítheti a hátrányos helyzetű települések számára. Ezekre alapozva indulhatnak a gazdaságfejlesztés irányába mutató komplex programok a részben vasvári tervek szerint.

A Vasi Hegyhát területén a szőlőtelepítési támogatások igénybevételének alapvető feltétele, hogy borvidéki területté váljon. Ehhez az kell, hogy szerepeljen az úgynevezett szőlőkataszterben.

A következő lépés, hogy feltérképezik, a Vasi Hegyhát egyes szőlőhegyi területein milyen szőlőfajtákat lehet és érdemes telepíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!