Hírek

2015.08.12. 15:41

Bűzölgő, mosatlan szemetesek - Már tarthatatlan a helyzet a szombathelyi társasházaknál

Szombathely - Forró nyári napok, átmelegedő tömbházak más nem is hiányzik, mint a folyosón és a ház körül is terjedő, átható, erjedt szemétszag. Egyelőre ez a helyzet a szombathelyi lakótelepeken.

Bakos Ágnes

Hiába a zacskókba, táskákba gyűjtött szemét, az edényekben kiszakadhat a kukás zsák, a tartalma összeborul, aztán a kommunális hulladék ömlesztve várja a szemeteskocsit. Azt senkinek nem kell ecsetelni, milyen az, ha ételmaradék, használt macskaalom, valamint a fürdőszobai szemét összekeveredik egy szemetes edényben.

Addig nincs baj, amíg rendszeresen tisztítják a konténereket, hiszen nincs ideje összeérni a szemétnek – mutatta Sziklai Imre, az egyik szombathelyi ház házfelügyelője. – Májusban már esedékes lett volna a kukák kimosása, azóta várunk rá – mondta a házfelügyelő.

Már májusban esedékes lett volna a kukamosás a házban, a szag már elviselhetetlen, mutatta Sziklai Imre házfelügyelő. Fotó: Unger Tamás

A kukamosás menete az, hogy a szemétszállító autót követi a mosókocsi. A kiürített kukát átmossa. Ha marad az alján szemét, akkor azt kézzel kiszedik és újból átmossák a géppel az egész konténert. Így lehet elejét venni annak, hogy hetekre a szemetes alján maradjon a kuka tartalma. Amikor nem jön a mosóautó, akkor a kukákba ragadt szemét csak érik, erjed és szaglik. Olyannyira, hogy még a magasabb emeleteken is visszacsap a bűz a ledobó nyíláson, nem is beszélve a konténerek tárolására szolgáló helyiség környékéről.

Az udvarra kihúzott kuka szintén ontja az átható szemétszagot: a parkoló autók között, az egész környéken.

A SZOVA Zrt. tájékoztatása szerint pár hete történt, hogy meghibásodott a mosógépük. A hulladékgyűjtő edényeket rendre évente háromszor mossák ki, a kukák tulajdonosaival megkötött szerződések szerint, azok értelmében. A meghibásodás után kiderült, hogy nem egyszerű beszerezni az új alkatrészt a mosógéphez. Másik, ideiglenes megoldást is keresett a SZOVA: bérelni próbáltak a környékbeli szemétszállító cégektől. Azonban ebben sem jutottak előre, mert nem volt alkalmas, használható kukamosó a környéken. Vagy éppen az is meghibásodott, vagy egyszerűen nem volt megfelelő a másik cégeknek – pedig éppen a hőségben fokozódó szag miatt, sürgős megoldást keresett a szombathelyi cég.

Éppen jókor érdeklődtünk: A SZOVA közleménye szerint, a hét második felére újra működőképes lesz a társaság tisztító berendezése és tisztulhatnak a ma még bűzölgő konténerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!