Hírek

2015.08.04. 07:21

Készülhetnek az allergiások: van, ahol már virágzik a parlagfű

Megyei körkép – Minél előbb célszerű a parlagfű irtását elvégeznie annak, aki még nem tette meg: a büntetés akár több millió forint is lehet, az irtással pedig az allergiások életét is megkönnyíthetik.

Lisztmayer Zsófia

Vas megyében általánosan elterjedt gyomnövény a parlagfű, az ország egyéb területeihez képest azonban általában 10-14 nappal később kezdődik itt a virágzás fázisa. Ughy Péter gyombiológustól megtudtuk, hogy múlt héten találták meg az első virágzó egyedeket, az intenzív virágzás 2-3 hét múlva várható. A gyombiológus szerint a parlagfű elleni védekezést időben kell elkezdeni, a virágzáskor végzett kaszálás ugyanis allergiát okozhat a pollenszóródás miatt. Folyamatosan kell a növény állapotát figyelni, és megakadályozni a virágbimbó kialakulását.

Belterületen az egyik leghatékonyabb kezelés a kaszálás. A vágást érdemes alacsonyan, lehetőleg az első elágazás alatt  megejteni, a parlagfű ugyanis intenzív regenerálódó képességgel rendelkezik.

– Folyamatosan figyelni kell a növény fejlettségét, és évente legalább háromszor el kellene végezni a kaszálást. Nem szabad elfelejteni, hogy a parlagfű egészen az első fagyok beálltáig csírázhat. A kaszálással megakadályozzuk a pollenkibocsátást, és azt is, hogy a növény magot hozzon. Ezzel pedig mérsékeljük a következő évi gyomfertőzés szintjét – mondta el Ughy Péter.

A földhasználók minden évben június 30-áig kötelesek megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását. Erre azonban egészen a vegetációs időszak végéig, vagyis körülbelül október végéig figyelni kell. Ha ez nem történik meg, akkor számítani lehet arra, hogy az illetékes hatóságok büntetést szabnak ki. Belterületen az illetékes jegyző, míg külterületen a járási földhivatalok munkatársai illetékesek ez ügyben. A bírság összege a fertőzött terület nagyságától függ: 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet. Ughy Pétertől megtudtuk, hogy több éve működik egy elektronikus bejelentő rendszer, amelyen bárki bejelentheti a parlagfüves területeket.

– A belterületi bejelentéseket az illetékes önkormányzathoz, a külterületi bejelentéseket pedig az illetékes járási földhivatalhoz kell beküldeni. Hozzá kell tenni, hogy a gazdatársadalom hozzáállása évről évre javul a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban. A külterületi utak szegélyének parlagfűmentesítése folyamatosan zajlik, és jelenleg is végzik a gabona, valamint repcetarlók rendbetételét is. Fontos a betakarítógépek, valamint a tapadó felületes talajművelő eszközök megtisztítása is, hiszen ellenkező esetben a fertőzött tábláról könnyen átkerülhetnek a magok egy másik területre – tette hozzá a gyombiológus.

Vas megyében közel 200 ezer hektár az erdő nélküli külterület, ahol a földhivatal munkatársai felmérik, majd dokumentálják a parlagfűvel fertőzött területet. Amennyiben szabálytalanságot – vagyis június 30. után parlagfüvet – találnak, a földhasználót büntetik meg.

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket és a gyermekeket is. Dr. Cseke Zsuzsanna főorvos szerint a parlagfű pollenje rendkívül agresszív és nagyon erőteljes panaszokat okoz, egy gyógyszerrel az esetek többségében nem is nagyon uralható, sőt az esetek többségében alsólégúti panaszok is társulnak a szénanáthás tünetekhez. A szakemberek ezért azt tanácsolják az allergiásoknak, hogy minél előbb keressék fel a kezelőorvosukat a tünetek megelőzése és csökkentése érdekében. Aki pedig megfázásra hasonlító tüneteket észlel magán, pollenallergiára is gyanakodhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!