Hírek

2015.08.01. 06:47

Megdőlt a júliusi melegrekord – 266 órát sütött a nap és egy trópusi éjszaka volt Szombathelyen

Szombathely – 1983-as hőmérsékleti rekordot adott át a múlt az idei év júliusa. Eddig 22,5 °C volt a legmagasabb júliusi átlaghőmérséklet, most már 23 °C.

Bakos Ágnes

– Pontosan 2,6 °C-kal volt magasabb a július középhőmérséklet, mint az elmúlt harminc év átlaga – összegezte az elmúlt hónapot Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. – A csapadékmennyiség átlagos volt: 71,5 milliméternyi hullott júliusban Szombathelyen, ez teljesen megfelel a harmincéves átlagnak, annak 99,8 százaléka – írja az összefoglalóban az észlelő.

Rendkívül sok: 19 hőségnap volt júliusban és három forró napot mért Pétervári Tibor Szombathelyen.

Egy napon teljesült az úgynevezett „trópusi éj", amikor a leghidegebb órában sem csökkent 20 °C alá a hőmérséklet Szombathelyen.

23 nyári napunk volt a hivatalos kritériumok szerint és egyszer volt jégeső. Ködöt egyszer sem észlelt Pétervári Tibor júliusban a szombathelyi meteorológiai állomáson.

Összesen 266 órányi napsütés jutott Szombathelyre a középső nyári hónapban.

A nyári napok viszonylag szárazak voltak, 149 milliméternyi párolgást mért az észlelő a szabványos mérőeszközzel.

Kettő szélviharos nap volt Szombathelyen a múlt hónapban, a legerősebb széllökés 84 kilométer per órás volt júliusban, méghozzá 25-én. A szélsebesség havi átlaga 6,84 kilométer per óra volt az elmúlt 31 nap alatt.

Az előrejelzések bizonytalanok, most úgy tűnik, visszatér a kánikula augusztus 5. körül.

A népi megfigyelésekre alapozva hideg lesz a tél, ugyanis ha augusztus első tíz napja nagyon meleg, akkor fogcsikorgatóak lesznek a téli hónapok. Ha sok eső esik a következő két hétben, akkor nem csak hideg, de száraz is lesz a tél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!