Hírek

2015.08.13. 08:26

Most érdemes lakást, házat eladni Vas megyében: óriási a kereslet!

Megyei körkép – Másfélszer annyi ingatlan cserélt gazdát idén, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Lisztmayer Zsófia

Az ingatlanpiaci mozgás már tavaly is élénkülő tendenciát mutatott, ám az egyik legnagyobb országos ingatlanközvetítéssel foglalkozó céghálózat legújabb adatai szerint tovább javult a helyzet. Júliusban megdőlt az adás-vételi rekord, ebben a hónapban ugyanis összesen 12 355 ingatlan cserélt gazdát. Idén ez a negyedik hónap, amikor 12 ezer fölötti volt ez a mutatószám. Tavaly ugyanebben a hónapban, a tranzakciók növekedése ellenére is csak 9200 adás-vételt becsült a cég. A hazai ingatlanpiacon az első hét hónapban összesen 80 670 ingatlant adtak és vettek meg, míg tavaly ugyanebben az időszakban kevesebbet mint 55 ezer.

Zsigmond Balázstól, az ország egyik legnagyobb ingatlanközvetítéssel foglalkozó céghálózat szombathelyi irodájának tulajdonosától megtudtuk, hogy Vas megyében az eladó lakások között az 55-60 négyzetméteres ingatlanok a legkeresettebbek, míg családi házak esetén a 110 négyzetméteres otthon után érdeklődnek a legtöbben.

Fotó: Unger Tamás

– Vas megyében továbbra is Szombathely a legnépszerűbb ingatlanpiaci szempontból. A környező településekre leginkább azok mennek, akik olcsóbban szeretnének házat vagy lakást vásárolni. Árban jelentős különbségek vannak ugyanis az eladó ingatlanok között. Ha a családi házakat nézzük, akkor egy Szombathelyen 30 millió forintért hirdetett ingatlanhoz vidéken akár több millió forinttal olcsóbban lehet hozzájutni – mondta el Zsigmond Balázs.

Az első negyedévhez képest Vas megyében kevesebb nyolcmillió forint alatti eladó lakást értékesítettek a második negyedévben, mint 8-12 millió forint közöttit. Utóbbi árkategóriára jóval nagyobb jelenleg az érdeklődés, ezek az igazán piacképes lakások. A családi házak esetén a 15-25 millió forintos ingatlanok a legkeresettebbek.

– Az ingatlaneladás széles skálán mozog. Júliusban például a 2,4 millió forintos falusi háztól kezdve az 55 millió forintos villáig sok ingatlan talált gazdára. A nagy értékű ingatlanok eladása egyébként leginkább tavasszal és ősszel jellemző. Múlt hónapban az értékesített ingatlanok 58 százalékát a lakások tették ki, a maradékot pedig a családi házak, és jelentős volt a kereslet az új lakásokra is – tette hozzá Zsigmond Balázs.

Júliusban országszerte alacsony volt a felújítandó lakások iránti vásárlási kedv, amely nagyjából a piac nyolc százalékát tette ki. A jó vagy kiváló minőségű használt lakások fogytak a leginkább. Vas megyére is jellemző az országos tendencia, miszerint minden negyedik eladó szeretne nagyobb ingatlanba költözni, ők 12,2 milliós eladási árat követően keresik majd következő lakhelyüket.

Nagy István és barátnője július közepén kezdtek el lakást keresni Szombathelyen. Bár elsősorban a belvárosban, és annak környékén szeretnének lakni, néztek már eladó ingatlanokat a Minerva lakótelepen és Oladon is.

Nem egyszerű minden igényt kielégítő lakást találni. Fotó: Unger Tamás

– Nem szeretnénk elkapkodni a dolgot, ezért szánunk rá elég időt. Szeretnénk, ha jó fekvésű helyen lenne a lakás, de a legfontosabb, hogy 55-60 négyzetméteres, kétszobás és nappalis legyen. Gondolkoztunk azon, hogy új építésűt vegyünk, de abban maradtunk végül, hogy egy felújított lakást választunk. Maximum 15 millió forintot szánnánk rá, de szerintünk mindenképpen jó befektetés lesz. Kilenc lakást néztünk meg eddig összesen, és még hátra van négy. Utána majd összeülünk a barátnőmmel, és megbeszéljük, hogy melyiket is válasszuk. Volt már olyan, ami nagyon tetszett, remélem, jól döntünk majd. Nem egyszerű azonban, mert szinte lehetetlen olyan lakást találni, amely az összes igényünket kielégítené – mondta el István.

 

 

Eladások összetétele Szombathelyen (2015. I. negyedév)

lakások

családi házak

ebből

lakás 8 M-ig

23%

ebből

családi ház 10 M-ig

36%

lakás 8-12 M

43%

családi ház 10-20 M

55%

lakás 12 M felett

34%

családi ház 20 M-tól

9%

 

Eladások összetétele Szombathelyen (2015. II. negyedév)

lakások

családi házak

ebből

lakás 8 M-ig

6%

ebből

családi ház 10 M-ig

39%

lakás 8-12 M

46%

családi ház 10-20 M

28%

lakás 12 M felett

48%

családi ház 20 M-tól

33%

 

Forrás: Duna House

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!