Hírek

2015.08.10. 16:29

Ötödik napja szmogos a szombathelyi levegő – Szentgotthárdon sem jobb a helyzet

Körkép – A múlt hét csütörtök óta a kifogásolt minősítést kapja a szombathelyi és a szentgotthárdi levegő az Országos Környezet-egészségügyi Intézettől. A kisgyerekek és az idősek ne merészkedjenek a szabadba.

Bakos Ágnes

Az ózon dúsult fel a kitartó és tikkasztó kánikulában – szerte az országban, itt Vas megyében is, a szombathelyi és a szentgotthárdi mérőállomáson.

A veszélyes vagy az egészségre kimondottan káros szintet még nem éri el a szmog, de a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyerekek jobb, ha nem töltenek sok időt a szabadban.

Az ÁNTSZ jelentése kiemeli: az ózon kiindulási szennyezőanyagai a gépjárművek kipufogógázai. A nitrogén-oxidokból napsugárzás hatására képződik ózon – márpedig napsütésből bőven jutott az elmúlt napokban.

Az ózon izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát. Egészséges embereknél is a hosszabb ideig tartó fizikai munka jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Az ózon a légzőszervek gyulladását is kiválthatja.

A pollenallergiás betegek tüneteit jelentősen súlyosbíthatja a magas ózon koncentráció. A virágporok jórészt alacsony számban mutatkoznak Szombathely levegőjében, egyelőre a parlagfű pollenszemeiből is keveset mértek a szakemberek. Az egyetlen kivétel a kültéri allergén gombák: azok spóraszáma nagyon magas a szombathelyi levegőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!