Hírek

2015.08.09. 07:02

Hatalmas ostrom, hatalmas buli volt Kőszegen: fedezze fel magát vagy ismerőseit képgalériánkban

A háromnapos kőszegi fieszta legnagyobb látványossága a szombat esti várostrom volt, amelyre a tikkasztó kánikula ellenére is ezren váltottak jegyet.

Kovács Ágnes

Az 1532-es csatát ötszáz harcos keltette életre. A csapatokat hangosan buzdították a látogatók a határszéli kisvárosban.  A várvédők vakmerő bátorsággal küzdöttek a török ellen, végül idén is a magyarok nyerték meg a csatát.

Aki nem indult el időben, bizony a dugóban araszolva közelíthette csak meg a várost. A historikus öltözékben felvonuló tömeget így nem zavarták még az autósok sem. Törökök és magyarok lelkes egyetértésben járták be Kőszeg utcáit és tereit. Ez még akkor is szívet melengető látvány volt, ha tudtuk ebben a játékban senki sem az, aminek látszik. A szervezők elmondták: a törökök hétköznapokon becsületes tűzoltók, a várvédő asszonyok meg munka után, sok éjszakán át varrták a szép jelmezeket kizárólag erre az alkalomra. Azért azt senki ne higgye, hogy idén elmaradt a lányrablás, az ellenséget riogató ordibálás, és a fenyegető lándzsarázás! Persze kisebb sérülések nélkül sem úszták meg a marcona vitézek! Igaz a festett sebhez többnyire a lányok retiküljéből túrták elő a vörös rúzst. A szerepét viszont mindenki komolyan játszotta.

A résztvevők között voltak hagyományőrző csapatok, kulturális egyesületek egyaránt. A nézelődők katonai fegyverbemutatón vehettek részt, az egészen kicsik pedig az apródpróbán mérethették meg magukat.  A táborokban mások mellett feltűnt a Gyulaffy László Bandérium, a Kőszegi Darabontok, a Nádasdy és a Batthyány Bandérium egyaránt. Az Ostromnapok számos újdonsággal várta az érdeklődőket. A kézműves vásár, az ínycsiklandó ételbemutatók, a színes kulturális program mellett fontos, hogy ebben az évben a város együttműködött a Türkinfo Alapítvánnyal, amelynek elnöke Tarik Demirkan Nijat Ayvaz török fotográfus kiállítását is megnyitotta.  A várban diákok rajzaiból készült tárlat, az esti nagykoncertek pedig táncházzal zártak.

Műsort adott Kasza Tibi, fellépett a Setnja, és a Folk Error is. Minden évben színpadra lépnek a helyi egyesületek is, így a BE-JÓ, a Hajnalcsillag, a Kőszegi Orientális Táncklub és Ataru Ütőegyüttes. Kicsit hiányzott tavalyról a kerengő dervis, ezért a közönséget némiképp kárpótolta a müezzinek reggeli imára hívó éneke, a hastánc és persze - a legizgalmasabb újítás -, az „ellenség erejének fitogtatására kitalált" nagyvezéri séta, Szulejmán szemléje, amelynek nyilván az volt a célja, hogy megtörje a magyarok büszkeségét. Riadalom ide vagy oda a magyarokat nem lehetett legyőzni, még akkor sem, ha valójában „fura dolognak látszik a nyugati határ szélén védeni egy kis várat a belülről jövő töröktől, amikor az ország már elveszett", ahogyan Ottlik Géza írja az Iskola a határon című regényben.

A várnál hosszú sor kígyózott az ostrom kezdete előtt, sokan az utolsó pillanatban váltottak jegyet az eseményre. A város polgármestere, Huber László városbírói viseletben, Básthy Béla alpolgármester díszes dolmányban, bagolytollal díszített kalapban fogadta a vendégeket, majd felkísért minket a csata helyszínére. Nagy élmény volt a várból nézni le az összesereglett tömegre, és átintegetni Pócza Zoltán várkapitánynak, aki jó krónikásként, alapos felkészültséggel moderálta a harc minden pillanatát. Kőszeg nemcsak az útikönyvekben megénekelt becsületkasszával, de szépségével és a velünk élő hagyomány felmutatásával bizonyítja, hogy valóban különleges város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!