Hírek

2015.08.12. 17:58

Szombathelyen akciózik az érpataki polgármester, aki ellen uszításért emeltek vádat

Szombathely – Sok a titkolnivaló az önkormányzatnál és cégeinél, alapítványainál Szombathelyen – ezt állítja az Érpataki Modell Országos Hálózat, amelyet az az Orosz Mihály Zoltán irányít, aki ellen vádat emeltek a közösségi elleni izgatásért.

Bakos Ágnes

Az önkormányzat közölte: minden kért adatot törvényesen kiadtak a szervezetnek. Az Érpataki Modell Országos Hálózat 11 bírósági beadványt készített a szombathelyi önkormányzati cégek és alapítványok ellen, mivel megtagadták, illetve hiányosan teljesítették a közérdekű adatkéréseket – írta közleményében a szervezet. Az ÉMOH alapítója Érpatak szélsőjobboldali polgármestere, Orosz Mihály Zoltán, aki tavaly nyáron izraeli vezetőkről mintázott bábukat akasztott fel egy internetes videón. Emiatt egy hónapja vádat emeltek ellene.

Az ÉMOH Szombathelyi Bázisa számos, a szombathelyi önkormányzat tulajdonában lévő cégtől és alapítványtól kért ki közérdekű adatot a legkülönbözőbb témákban. Ezeket az információkat közzétennék, hogy minden szombathelyi lakos értesülhessen arról, mire költi az önkormányzat a rábízott forintokat – közölte a célját a szervezet.

„Az adatkérés során néhány cég jogkövetően, határidőre teljesítette a kérést, azonban többen, szám szerint 11-en, megtagadták" – olvasható az Érpataki Modell Országos Hálózat tájékoztatójában. Az ÉMOH most a bírósághoz fordul annak ügyében, hogy kötelezzék a nem teljesítő cégeket és alapítványokat, valamint az önkormányzatot a jogkövető magatartásra.

A szombathelyi önkormányzat törvényesen és határidőre kiadta a kiadható információkat – ezt a tájékoztatást kaptuk. „Az Érpataki Modell Országos Hálózat Szombathelyi Bázis a közérdekű adatkérés során először idén május 20-án kért, akkor négy ügyben adatszolgáltatást a szombathelyi önkormányzattól. A kérdésekre az önkormányzat a törvényes határidőn belül válaszolt, amely a mellékletekkel együtt mintegy 14 MB tartalmat képező elektronikus anyag volt. Ezt követően újabb kilenc kérdés érkezett, amelyre az önkormányzat ismét a törvényes határidőn belül, 40 oldalas levélben, valamint négy mellékletben, 14 MB tartalommal válaszolt."

Az ÉMOH csütörtökön közli, hogy pontosan kitől és milyen adatokat kértek, amelyeket aztán nem kaptak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!