Hírek

2015.09.07. 18:59

Egy héten át Taizében: A bizalom zarándokútját járta több ezer fiatal a világ sok részéből

Körmend - A világhírű Taizé-i közösség most ünnepelte megalapításának 75., az alapító szerzetes, Roger Schütz testvér születésének századik, halálának tizedik évfordulóját. A hármas jubileumra a világ számos pontjáról négyezernél több fiatal érkezett, köztük Körmendről Vilics Eszter.

Némethy Mária

– Már a 2013-as strasbourgi téli Taizé találkozó után terveztem, hogy szeretnék eljutni ebbe a burgundiai kis faluba, s ez a Katolikus Ifjúsági Mozgalom (KIM) segítségével nemrég sikerült is. Döntésemben nagy szerepet játszott a lelkiség, és az, hogy különböző nemzetiségű és vallású fiatallal találkozhatok, de a nyelvgyakorlás sem volt utolsó szempont – mondja Eszter, aki kiemelte: – A bizalom zarándokútját járja az a több ezer ifjú, aki ellátogat Taizé-be.

Mindenki saját életének, Isten- és emberkapcsolatának fontos kérdéseire keresi a választ, s ebben segítségükre van az ott élő több, mint nyolcvan szerzetes, de az sem ritka, hogy a fiatalok egymással osztják meg aggodalmaikat, kételyeiket, tapasztalataikat. Senki részéről nincs előítélet, bár más a nyelvünk, más a kultúránk, de ez nem akadály. A közös éneklés, a sokszor éjszakába nyúló beszélgetések, egy-egy ölelés, mosoly hozza közelebb az ott lévőket.

Sokszínűség, egyszerűség, bizalom és elfogadás. Ez jellemzi mindig a nemzetek taizéi együttlétét. Fotó: Vilics Eszter

Eszter a közösségi programokról így vallott: a napnak a reggeli, déli és esti ima ad keretet, a közös étkezések, a délelőtti fórum, a délutáni kiscsoportos beszélgetések és előadások közti idő pedig elcsendesedéssel, kirándulással vagy munkával telik. Azért, hogy az oda érkező négyezer fiatal ottléte és fogadása zökkenőmentes legyen, ez kétnaponta nagyjából háromórányi könnyebb munkát kívánt minden résztvevőtől, például mosogatást, takarítást, az érkezők eligazodásának segítését.

– Én a vacsoraosztást előkészítő csapatban dolgoztam, s mint a többi munkánál, nálunk is nagyon összetartó, egymást segítő és vidám brigád alakult ki - folytatja Eszter. – Felemelő érzés volt azt tapasztalni, hogy kenyérszeletelés közben együtt énekel Taizé dalokat magyar, olasz, lengyel, szlovák, belga és német, és még az is lelkesen osztja este a körtét az éhes zarándokoknak, aki eleinte csak pihenni, kikapcsolódni érkezett. A Taizébe látogatók hamar megszokják ezt a fajta életmódot: jelen van az egyszerűség, a sokszínűség, a bizalom, az elfogadás. Nincsenek luxuskörülmények, csak egyszerű vaságyak vagy sátrak, nincs Facebook és internet, de van helyette lelket megérintő előadás, egymás kultúráját megismertetni kívánó tánc- és énekprodukció, és személyes beszélgetések, valamint születnek nemzeteken átívelő barátságok is.

– Hiszem, hogy ennyi, évente több tízezer oda érkező fiatal nem tévedhet. A szerzetesek elültették bennünk a hitet, hogy igenis lehet békességben, szeretetben, bizalomban élni egymással – fogalmazott a körmendi fiatal hölgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!