Hírek

2015.09.11. 14:39

Éljen minden magyar dal!

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg, és azóta minden évben szeptember második vasárnapján tartják. Ennek apropóján modellt, énekest, sportolókat, színészt, író- dramaturgot kérdeztünk arról, hogy melyik a kedvenc magyar daluk.

Simon Marcsi modell

A mai modern zenék nagyon fülbemászóak, viszont én jobban kedvelem azokat, amelyek valamilyen érzelmet váltanak ki belőlem. Kedvencem Demjén Ferenc Honfoglalás című dala, amitől mindig kiráz a hideg. Nagy favoritom még Ákos, aki mindig meg tud újulni.

Simon Marcsi az érzelmekre esküszik

Gáspár Eszter ESTO énekes

Általában sokkal jobban szeretem a magyar dalokat. Úgy vettem észre, hogy a közönséggel is jobban lehet kapcsolatot teremteni, ha magyarul énekelek. A kedvenc magyar előadóim közé tartozik, elsősorban dalszövegei miatt, a Honeybeast. A közöttünk kialakult barátság okán is szívesen hallgatom Danics Dóra dalait. A legújabb kedvencem Dóra Pappara című dala.

Gáspár Eszter legújabb kedvence a Pappara

Halmosi Péter labdarúgó, a Szombathelyi Haladás játékosa

A mulatós zenére tudom jól érezni magam, ha bulit tartok, akkor is mindig eljön egy barátom, aki szintetizátoron ilyen nótákat játszik. Nagyon sok kedvenc dalom van, például a Jaj de sokat hibázok kezdetű nóta, amit bármikor el tudok fújni, meg a Cigánybárót is. Egy profi labdarúgónak is szüksége van a kikapcsolódásra, akik ismernek, tudják, hogy még az öltözőben is sokat táncolok.

Halmosi Péter a szórakoztató zenéket szereti

Koltai Róbert színész, rendező

Koltai Róbert ismét Szombathelyen rendez, úgyhogy a WSSz udvarán szegeztük neki a kedvenc magyar dalát firtató kérdést. Közben arra gondoltunk, hogy istenem, de jó lenne nagyban fogadni a válaszra. Igen, Koltai Róbert kedvenc magyar dala a Nagy utazás a Sose halunk meg-filmből, bár mostanában holtversenyben egy másik halhatatlan Dés-kompozícióval, amely a Sose halunk meg musicalváltozatához készült: Legyen úgy... Ráadásul a Legyen úgy... az egyetlen dal, amelyet el mer énekelni a capella , és az önálló Koltai-esteken rendszeresen meg is teszi. Na jó, van még egy kedvenc, a Vigyázz rám a Patika-sorozatból. Főleg, hogy végül sikerült kicseleznie a szigorú zeneszerzőt, aki nem lehet más, mint Dés László. Kezdjük ott, hogy bár a tévésorozat főcímdalát Koltai Róbert énekelte, a Patika-cd-n már nem az ő hangján szól a híres, szép melódia. Viszont amikor saját lemezt készített, nem hagyhatta ki és ehhez természetesen hozzájárult Dés László is.

Koltai Róbert nagy kedvence a Nagy utazás

B. Török Fruzsina író-dramaturg

B. Török Fruzsina író-dramaturg szintén a készülő Móricz-előadás miatt jött Szombathelyre ráadásul eredeti hivatása szerint szintén zenész : fuvolaművészként végzett a Zeneakadémián. Gondolkodás nélkül mondja a választ, kedvenc magyar dala a Tátrai Bandtől való: A Hajnali szél volt éveken át minden reggelem nyitódala. Naponta hatkor indultam el a konziba, hétre értem oda, és amint kiléptem az ajtón, elindítottam a magnót: a Hajnali szél töltött fel energiával. Hát ezért.

B. Török Fruzsinát elvarázsolja a Hajnali szél

Bolfán Nikolett (Süni), a Sárvári Kinizsi Sportegyesület kézilabdázója

Az én kedvenc magyar dalom a Kowalsky meg a Vega együttes Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek című száma. Hogy miért, azt nem tudnám pontosan megmondani. A dallama és a mondanivalója is magával ragad, kicsit talán bele is tudom élni magam.

Bolfán Nikolett Kowalsky meg a Vegát választja

 


Indul a nagy Zenegép

Miénk itt a tér. Immár ötödik éve, szeptember második vasárnapján. Amikor már gyakran hull az elsárgult levél, ilyenkor a dal a miénk. Körülnézek. Ő még csak tizennégy, de itt van. Mellette egy másik korosztály: Nemcsak a húszéveseké a világ. Az volt a cél, hogy mind együtt legyünk! Azért vannak a jóbarátok, hogy átadják az üzenetet. Magyar dalok a Fő téren. Meg egy csomó emlék. Filléres emlékeim. Itt törted darabokra a szívem. Ilyenek voltunk, vadak és jók. Mint most a zenekarok. Mindenki másképp csinálja. Nem is baj, a sokszínűség gyönyörködtet. Ha valaki tanácsot kérne, azt mondanám: Színezd újra! Hisz az alkotás erről szól. Állandó újjászületés. Amondó vagyok, hogy lehetek én is, meg lehetsz te is a következő dalszerző. Meg persze hozzátenném: mindig, mindenkor magamat adom. Hisz mindenkit mozgat a R&R rugója!
Olyan az egész, mint egy nagy Zenegép. Emberek és dalok. Bemenet és kimenet. Összetartozunk. És mindig ott van az állandó kérdés: mitől magyar a dal? Legnagyobb dalnokunk válaszolta meg: Születtem Magyarországon. Ennyi.
Most múlik pontosan az utolsó akkord a téren. Hazafelé tartok. Ha a csend beszélni tudna! Jó nekem, hogy ennek részese lehetek, hisz zene nélkül mit érek én!
És persze külön köszönet a szövegíróknak is!
(Utóirat: A jegyzet szerzője, Prieger Szabolcs az Agora – Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóhelyetteseként működik közre kezdettől a magyar dal szombathelyi napjának megszervezésében.   Nem mellesleg az Anima Sound System alapítója és máig aktív tagja. Vagyis: „szintén zenész”.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!