Hírek

2015.09.30. 14:42

Helyszíni tárgyalással folytatódik a gyilkos szamarak ügye – már a Szombathelyi Törvényszék az illetékes

Szombathely – A Szombathelyi Törvényszéken folytatódik, illetve kezdődött újra a „szamaras ügy” tárgyalása szerdán. Egy idős férfi halt meg, két és fél éve, amikor két szamár megtámadta Magyarszecsőd külterületén, egy tanyánál. Október 19-én, a helyszínen folytatódik a tárgyalás.

Bakos Ágnes

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják a szamarak tulajdonosát – egyelőre.

Az állatok 2013. május 13-án megtámadtak egy idős férfit, aki életét vesztette. Többszörös csonttöréseket szenvedett, heveny idegrázkódtatás alakult ki – ebbe halt bele azonnal, a helyszínen.

Változhat a vád minősítése, ezért került a Körmendi Járásbíróságról a Szombathelyi Törvényszékre az ügy.

A vádlott a szamarak tulajdonosa, a vádirat szerint nem zárta be rendesen a kaput, így szabadulhattak ki a szamarak. A férfi fenntartotta eddig tett vallomásait, elmondta, hogy nem érzi magát bűnösnek és válaszolt a kérdésekre.

– Mi lehetett a támadás oka? – ezt is megkérdezte a vádlottól dr. Szabó Sándor a Szombathelyi Törvényszéken. A vádlott azt mondta: ezt még senki nem kérdezte meg tőle az eddigi tárgyalások során, konkrét választ viszont nem adott. Azt elmondta, és a vádiratból is kiderült, hogy őstermelőként több állatot tartott, köztük a két szamarat. Részben kedvtelésből, részben tenyésztés céljából, falusi turizmusba akart beruházni szolgáltatóként.

Azt nem tudta, hogy szükség van chipre és egyéb papírokra a szamarak tartásához. Állatorvos rendszeresen járt a tanyára, a szamarak nem kaptak nyugtatót vagy olyan orvosságot, ami miatt megvadulhattak.

A bíróság a szerdai tárgyalásra valamennyi, korábban kihallgatott tanút és szakértőt beidézett. A tanúk mindannyian felidézték a történteket, pontosabban előzményeket, lehetséges körülményeket, hiszen szemtanúja nem volt az esetnek. A tanúk mindannyian fenntartották vallomásukat és válaszoltak a bíró, az ügyész és az ügyvéd kérdéseire. A szamarak támadtak-e korábban emberre? Agresszívek voltak-e? Kinyithatták-e maguk az állatok a kaput? Ezekre a kérdésekre kereste elsősorban a választ a bíró.

Kérdéses, hogy etette-e az áldozat korábban az állatokat, vagyis követelhettek-e tőle ételt a szamarak, lehetett-e ez a támadás oka. Az is kérdéses, hogy mennyire voltak vadak az állatok, illetve a szamárpárból a csődör. A tanyán tartott kutyákra igen, de a szamarakra nem volt panasz a tragédia előtt – mindenki úgy emlékezett, hogy nem látták a patásokat a telek kerítésén kívül, hangzott el a tárgyaláson.

Október 19-én, délelőtt 10 órakor helyszíni tárgyalással folytatódik a „szamaras ügy”.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!