Hírek

2015.09.08. 07:42

Minden, amit tudni érdemes a hónap orvosáról, dr. Huszár Attiláról

Betegeinek nem csak a testét, de a lelkét is gyógyítja. A hónap orvosa mindent megtesz a betegeiért, szerencsére az orvostudomány fejlődése miatt egyre több a sikeres gyógyulás.

Budai Dávid

Dr. Huszár Attila, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház onkológusa azt vallja, amellett, hogy egy beteget jól ellát, foglalkoznia kell annak lelkével is. Talán éppen ezért döntöttek úgy olvasóink, hogy a hónap orvosa ezúttal ő legyen. Mint megtudtuk, nagyon meglepte, hogy egyáltalán szavaztak rá a betegek, ráadásul a szavazás során sok olyan támogató megerősítést kapott. Így nem számított, hogy nyer vagy sem, jó érzés volt, hogy ennyien elismerik a munkáját. Azt mondja: a betegektől érkező pozitív visszajelzés nagyon nagy erőt tud adni.

Foglalkozni kell a beteg lelkével is - vallja a hónap orvosa Fotó: Szendi Péter

Megtudtuk, Huszár Attila képvisel egyfajta stílust, amiből nem enged. Minden körülmények között megadja azt a betegeknek, amit a legjobbnak vél, még akkor is, ha ez a kötelező gyógyításon kívül komoly energiabefektetést jelent. Első generációs orvosként nagyon nehéz volt megtalálnia az útját, nem volt példa előtte, mégis betegeivel sokszor nagyon közvetlen, baráti a viszonya, hiszen egymásra vannak utalva. Pácienseinek soha nem hazudik állapotukról, nem ringatja őket hamis illúziókba.  Úgy véli, a legrosszabb hírt sem kell feltétlenül az első pillanatban közölni, mivel ilyenkor a beteg általában begubózik, és nem fogadja el a kezelést. Természetesen, aki rákérdez, annak feltárja a teljes igazságot, viszont itt sem mindegy mindezt hogyan teszi. Hozzátette, a betegek sokszor tisztában vannak betegségük súlyosságával és nem azt várják el az orvostól, hogy ebben megerősítse őket. Ha a sokszor fájdalmas kezelések során a beteg megérti, hogy mit miért tesz, akkor a gyógyulás is könnyebb lesz. Ilyenkor javul az együttműködés, és ezzel a pszichés vezetéssel jobban meg tudja valósítani a terápiát.

A pszichológiai tényező szerepe a megbetegedésben illetve a gyógyulásban is kimutatható, mérhetően növekszik, vagy éppen csökken a szervezet ellenálló képessége. Annak ellenére, hogy ebben a témában még folynak kutatások és egzakt magyarázat nincs, tapasztalatai szerint, aki küzd, az hosszabban túlél, vagy jobban viseli a kezeléseket. Vagy fordítva, aki feladja, annak az állapota is romlani fog, annak ellenére is, hogy a beteg sorsát a genetika, illetve, hogy az adott betegség milyen stádiumban van, jobban meghatározza.

Huszár Attila 1986 óta onkológus, de már 12 évesen tudta, hogy gyógyítással szeretne foglalkozni, mivel családjában több súlyos megbetegedés is volt és gyerekként segíteni szeretett volna. Mivel érdekelte a biológia és a természettudományok, már középiskolába úgy ment, hogy tudta, orvos lesz. Az egyetemre nem vették fel elsőre, ezért egy évig a Markusovszky kórházban dolgozott, mint műtős beteghordó, ez az egy év megerősítette abban a hitben, hogy gyógyítania kell, és már akkor tudta, hogy az onkológiai osztályra szeretne menni.

Minden orvosnak szembesülnie kell a halállal és a kudarccal, ezt nem lehet elkerülni, és ez lelkileg megterhelő, azonban mindig vannak sikerélmények és gyógyulások, szerencsére egyre gyakrabban. 1986 óta, de különösen az utóbbi 10-15 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül az orvostudomány, így ma már sokkal eredményesebb a gyógyítás, azonban a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Sajnos sokan nem hiszik el, de a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás előbb utóbb bajt okoz. Ezen a téren a magyaroknak van mit javítani, de tény, hogy sokan egyre tudatosabbak az egészségmegőrzés területén.

Ahhoz, hogy valaki orvos legyen, kell egyfajta megszállottság. Huszár Attila amellett, hogy napi 9-10 órát dolgozik a kórházban, ügyeletet vállal, viszi a magánrendelését, még otthon is betegei dolgain töpreng. Régen volt olyan ügyelete, amely 56 órán keresztül tartott, ma azért ilyen már nem fordul elő, tény viszont, hogy csaknem minden gondolata betegei körül forog. Hogy mennyire jó a viszonya betegeivel, arra jó példa, hogy egyszer még táncra is perdült páciensével mikor meglátták a kedvező leletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!