Hírek

2015.09.10. 08:52

Most már biztos: ideiglenes és nyitott befogadó állomás épül – a körmendiek semmit sem tudtak róla (frissítve - Bebes István nyilatkozata)

Körmend – Hétszáz férőhelyes sátrat állítottak fel a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán.

Vas Népe


Információink szerint, befogadó állomást alakítanak ki Körmenden, a rendészeti iskola udvarán a hazánkba érkező illegális migránsok elhelyezésére.

Egy hétszáz fő befogadására alkalmas sátrat húztak fel az iskola udvarán mára virradóra.

Várjuk az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának válaszát az építkezéssel kapcsolatban.

Olvasónktól kaptuk ezt a képet, amelyen a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán álló sátortábor látható

11.10 A  Jobbik reagált a körmendi menekülttábor építésére

Nem akarunk bevándorlókat Körmenden! - írta közleményében Bana Tibor a Jobbik körmendi választókerületi elnöke és Holecz Ferenc körmendi választókerületi szervező, arra hírre reagálva, hogy menekülttábort létesíthetnek a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén.

"A Jobbik határozottan tiltakozik az ellen, hogy akár csak egy napig is bevándorlók tartózkodjanak Körmenden. A Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén most épül a sátortábor, ami arra enged következtetni, hogy rövid időn belül migránsok szállják meg a területet.

Felszólítjuk a városvezetést, hogy nyilatkozzon: érkeznek-e, és ha igen, mikor és mekkora létszámban bevándorlók a városba. A Jobbik követeli a lakosság részletes tájékoztatását!

Bana Tibor körmendi választókerületi elnök és Holecz Ferenc körmendi választókerületi szervező"

13.45 Újabb olvasónk készített képet magasabbról a hajnal óta épülő körmendi sátortáborról, amelyről már szinte biztosan lehet tudni, hogy menekültek számára épül.

Így állnak a sátrak a körmendi menekültállomáson

Várjuk a további képeket, információkat: jelenleg, sem a megyei, sem az országos rendőrfőkapitányság, sem a helyi önkormányzat nem nyilatkozik a munkálatokról, tudósítónk kérdéseire türelmünket kérték.

16:04 „Az országra nehezedő rendkívüli migrációs nyomás enyhítése érdekében, Bebes István polgármester előzetesen, rövid úton történt tájékoztatását követően Körmenden, a rendészeti szakközépiskola területén egy ideiglenes, nyitott befogadó állomás kerül kialakításra" – közölte a Belügyminisztérium. A közlemény szerint, az intézmény „csak addig fog működni, amíg a helyzet azt szükségessé teszi".

Egy egész sátortábor épült már és készül most is a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán. A katasztrófavédők, tűzoltók és a rendészeti szakközépiskola diákjai is építették a sátrakat.

A szomszéd utcában családi házak, néhány méterre az iskola kerítésétől garázssor áll. A tulajdonosok féltik az értékeiket. – Itt a harmadik világháború! – ezt mondta egy férfi, aki a közelben lakik, és itt van garázsa. Nem tudják mi lesz – így fogalmazott. A semmiből egyszer csak elkezdték építeni a sátortábort – senki nem tudott róla a környéken.

Van, aki úgy tudja, már hoztak egy busznyi migránst még az éjszaka, ehhez képest nem volt tömeges mozgás az udvaron.

Az biztos, hogy az ágyakkal, takarókkal felszerelt ágyak már állnak a sátrakban.

Körmenden van, aki úgy tudja, tömeges italmegrendelést szállítottak le délután az iskolába. Csütörtök délután egy üres konténert hozott a helyi hulladékszállító és tűzoltóautó áll a sátrak mellett. Többen nézelődtek a kerítés mellől, próbáltak belátni, mi történik az iskola területén.

Egy helyi férfi úgy tudja, a másodikos rendészeti tanulók nem helyben dolgoznak majd a rendfenntartáson, hanem pénteken viszik őket a szerb-magyar határra. Azt mondta, a héten hallotta, hogy nagy erőkkel gyakorlatoznak, a hangokból ítélve tömegoszlatást. A másodévesek szeptember 1-től állományba vett rendőrök, vagyis szabadon vezényelhetőek szolgálatteljesítésre.

Többen úgy tudják, éjszaka hoznak majd határsértőket buszokkal a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán kialakított sátortáborba.

16:10 Rendkívüli testületi ülést tartanak Körmenden. Pénteken, reggel 8 órakor ülnek össze a körmendi városvezetők. A tanácskozást Bebes István polgármester hívta össze. Tüntetést tervez a Jobbik. A párt a napokban tervez nagyszabású megmozdulást, a befogadó állomás kialakítása ellen.

16:35 Körmendi polgármester: mindent megteszünk, hogy ne romoljon a közbiztonság a bevándorlók miatt

Bebes István, Körmend polgármestere az alábbi nyilatkozat közzétételére kérte lapunkat az ideiglenes menekültállomással kapcsolatban: "A mai nap folyamán, délután 2 órakor kaptam kézhez azt az írásos értesítést, amelyben tájékoztattak az illetékes hatóságok, hogy a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén egy 600 férőhelyes, ideiglenes befogadó állomást kívánnak létrehozni, a migrációs nyomás enyhítésének céljából. Az intézmény területe a Belügyminisztérium tulajdonát képezi, így a város vezetésének nincs módja arra, hogy megakadályozza a tábor felállítását. Az elmúlt hetek történései világosan megmutatták, hogy az Európai Unió és egyes nyugat-európai vezetők felelőtlen migrációs politikája milyen rendkívüli terheket rónak hazánkra. A naponta ezerszámra érkező migránsok kezelése elképesztő nehézségeket okoz a magyar kormánynak. Ki kell azonban mondanunk, hogy a felelősség az Európai Uniót terheli. Felelőtlenek ugyanis azok az európai politikusok, akik a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítják a bevándorlókat, hogy otthonaikat hátrahagyva Európa felé vegyék az irányt. Ennek a folyamatnak lesz most a részese városunk is. Fontos azonban, hogy ha már így alakult, akkor próbáljuk meg emberséggel és méltósággal elfogadni a kialakult helyzetet. A körmendi városvezetés mindent megtesz a hatályban lévő jogszabályok megtartása mellett, hogy a körmendi lakosságot ne érintse hátrányosan a menekülttábor megnyitása, továbbá, hogy a közbiztonság és a köztisztaság semmilyen esetben ne romoljon a bevándorlók jelenléte miatt. Kérném a körmendi lakókat, hogy viseltessenek türelemmel, hiszen a szakemberek és az illetékes hatóságok mindent megtesznek, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megoldják a kialakult helyzetet! A holnapi napra rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtam össze a kialakult helyzet megtárgyalására.

Bebes István

Körmend Város Polgármestere

21:00 Körmendi MSZP: kapkodás van, Jobbik: tüntetés lesz

A Magyar Szocialista Párt Körmendi Szervezete közleményében azt írja, hogy csütörtökön értesült a menekülttábor épüléséről. Azt írják: „A kormány a magyar emberek és a migránsok életét és biztonságát tette kockára azzal, hogy nem tett időben lépéseket a bevándorlás ügyében. Miközben már jó ideje tisztában van a migráció fenyegetésével a határzár megépítésén és az uszító plakátkampányon kívül eddig semmit nem tett. A kormánynak megvoltak az eszközei ahhoz, hogy felkészüljön a menekültek fogadására és minél gyorsabb regisztrálására. Jól mutatja a kapkodást, hogy még a város fideszes polgármestere sem értesült előre a befogadóállomás kialakításáról.”

Ezért kérik az Önkormányzatot, hogy eszközeivel segítse a minél gyorsabb regisztrációt. „Nyújtson segítséget abban is, hogy a menekültek megfelelő körülmények közt, békében eshessenek át az eljáráson.”

A közlemény így folytatódik: „Az MSZP abban támogatni tudja a kormányt, hogy Magyarország elérje, az európai vezetők változtassanak a menekültekkel kapcsolatos szabályokon. Anyagi és emberi erőforrások tekintetében a többi tagállamnak is részt kell vennie a helyzet megoldásában, ez ugyanis nem csak Magyarországnak, hanem egész Európának érdeke. Kérjük Körmend lakosságának a megértését és türelmét!”

Eközben Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei országgyűlési képviselője is felhívást tett közzé „Nem akarunk bevándorlókat Körmenden!” címmel. Azt írja, „Ha fontos a családod biztonsága, nem akarsz balkáni állapotokat Körmenden, ha továbbra is egy nyugodt kisvárosban szeretnél élni és tenni is akarsz érte, valamint felháborít a városvezetés pimaszsága, akkor holnap (szeptember 11. péntek) 18 órakor pártállástól függetlenül ott a helyed a Rendészeti Szakközépiskola mellett, az ÉDÁSZ-saroknál a tiltakozó megmozdulásunkon.”

Augusztus 11.

7:10 Menekültek érkeztek Körmendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!