Hírek

2015.09.06. 13:30

Ön kibírná? - Éles sikolyok, füst és lángok

Labirintus, ijesztő hanghatások, nulla látótávolság - a tűzoltóknak ilyen körülmények között kell életet menteni. A rutin igen veszélyes is lehet.

Budai Dávid

Tanácselnökök és párttitkárok egykori menedékében gyakorlatoztak a Vas megyei tűzoltók pénteken. A Csényén található  óvóhelyet a megye vezetőinek tartották fenn háború, atomtámadás vagy világégés esetére, most azonban tíz felkészült tűzoltó gyakorlatozott a labirintusszerű pincealagutakban. Ahogyan Szabó Zoltán főhadnagytól megtudtuk, a tűzoltóknak egy komplex feladatsort kell végrehajtaniuk, ahol a valóságot modellezik le.

És akkor lássuk, mivel kell a tűzoltónak szembenéznie a bunkerben. A helyszínt füsttel árasztják el, így a látótávolság 5-10 centiméterre, vagyis gyakorlatilag nullára csökken. Teljesen ismeretlen helyen, lépcsőkön kell bukdácsolni és különféle akadályokat kikerülni. Ez már önmagában elég lenne, pedig a java még csak most jön. Két helyen el kell oltani a tüzet, meg kell menteni egy fabábu életét és azonosítani kell egy veszélyes anyaggal telített hordót. Végezetül, egy rendkívül kis keresztmetszetű lyukon kell a tűzoltónak kimásznia. A nyílás méreteiről legyen elég annyi, hogy oxigénpalackkal a hátán nem tud kibújni, ez pedig azt jelenti, hogy a sűrű füstben le kell vennie a palackot, úgy kell kiszabadulnia. Ne felejtsük el, ekkor már minden feladatot végrehajtott, így számolni kell a kimerültséggel is. Persze nem a fizikai erőpróba a legrosszabb.

Herczeg Zoltán tűzoltó alezredes, a sárvári katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője elmondta, a fizikai erőpróba mellett komoly pszichés terhelésnek is ki vannak téve a tűzoltók, sőt mivel a fizikai felkészülés folyamatos az állományban, ennél a gyakorlatnál főleg a mentális megterhelést próbálják modellezni. Erre pedig kiváló eszköz a katasztrófafilmekből összevágott hanganyag, ami folyamatosan dübörög odalent éles sikolyokkal és robbanáshangokkal fűszerezve. Az óvóhely méreteit jól mutatja, hogy mi a "napszinten" semmit sem hallottunk a lent történtekből, csupán az állandóan bejelentkező gyakorlatozó tűzoltók nyugodt, de határozott hangját. Megtudtuk, a bunkerban 39 helyiséget tudnak kialakítani, le tudnak modellezni egy pincetüzet, egy lakásbelsőt, de akár egy ipari létesítményt is.

És hogy miért fontos egy ilyen gyakorlat? Míg a fizikális terheléshez mindenki hozzá van szokva, a pszichés terheléshez már nem biztos, márpedig ez kihathat a teljesítőképességre. Herczeg Zoltán hangsúlyozta, a rutin nagyon fontos, de nagyon veszélyes is, hiszen minden helyzet más és más. Míg a felszerelést rutinszerűen kell használni, addig egy ismeretlen objektumba nem lehet rutinból bemenni. Éppen ezért a tavaly megkezdett gyakorlatsorozat az idén is folytatódik. A cél az, hogy nemcsak a megye összes hivatásos tűzoltója megkapja ezt a képzést, hanem minél több önkéntes tűzoltó is kipróbálhassa magát az útvesztőben.

Arra a kérdésre, hogy volt-e rá példa, hogy valaki rosszul viselte ezt a fajta pszichés megterhelést, azt a választ kaptam, hogy azok, akik ezt nem bírják, már a felvételin kihullottak. Szabó Zoltán elmondta, könnyen lehet, hogy egy átlagembernek sokkot okozna a pszichikai és fizikai nyomás. Ezért nem próbálhattuk ki a füsttel telített katakombát, de így legalább most be tudunk számolni róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!