Hírek

2015.09.30. 16:12

Segítségre várva: Botondnak sürgős őssejt-beültetésre van szüksége

Magyarlak - Még a lelkem is sír, mondja Horváth Antalné, amikor beérünk a házba. A nagypapa begyújtott, hogy meleg legyen unokája szobájában.

Kovács Ágnes

A kisagyhiány rendellenességgel született Horváth Botondnak egy új őssejtbeültetés hozhat javulást.

Az öt és fél éves kisfiú két éve már átesett a beavatkozáson. Akkor egy bécsi klinikán a saját őssejtjeit juttatták vissza a szervezetébe. Botond segítésére a Vas Népe is kampányt indított, ennek köszönhetően sokan adakoztak a gyermek gyógyítására. Ettől a kezeléstől a fiú jobban lett. Most újra szüksége volna az orvosi eljárásra, viszont a család nem tudja kifizetni a kezelést. 3 millió forintba kerülne.

Botond egy kipárnázott kocsiban pihen, mosolyogva fogad minket. Kék mackónadrágján Mickey egér, mindenütt kis plüssfigurák, kilencéves nővére, Melinda Virág hozzá bújik, megsimogatja a karját. A nagymama elmeséli az utóbbi időszak embert próbáló hónapjait. Két éve egy bécsi klinikán a saját őssejtjeit juttatták vissza a szervezetébe. A kisfiú segítésére a Vas Népe is kampányt indított, ennek köszönhetően sokan adakoztak Botond gyógyítására. Ettől a kezeléstől a gyermek jobban lett, élénkebben figyelt, erősödött az izomzata és kis kezeit is tudta használni. Már akkor javasolta az osztrák professzor, hogy ismételjék meg a beültetést. Tudni kell, hogy az őssejt-kezelés három és fél millió forintba kerül. Ekkora kiadást a család segítség nélkül nem tud vállalni.

Különösen nehéz ez a Horváth család esetében, hiszen Botond állandó felügyeletre szorul, ellátását nagymamája végzi, aki negyven százalékos rokkantsági támogatást és huszonkétezer forintos ápolási segélyt kap. A nagypapa szintén rokkantsági támogatást kap csupán. A kisfiúnak két testvére van, egy kilenc éves nővére és egy tízéves bátyja. Botond tavaly december elején légzési nehézséggel került korházba, akkor egy ideig lélegeztető gépen tartották, januárban ültették be a gégekanült. Folyamatos felügyeletre szorul a kisfiú, éjjel is előfordul, hogy le kell szívni a nyálát, nehogy megfulladjon. Botondot szondán keresztül táplálják, inhalálnia kell, és több különféle gyógyszert is szed. A bécsi klinikán egy őssejt-beültetési eljárás két-három napig tart.

Szeretnék, ha Botond gégekanül nélkül tudna lélegezni. Nagy mosoly jár a nővérkének, Virágnak
Fotó: Szendi Péter

A kisfiú csípőlapátjából nyernek őssejtet és azt másnap vissza is ültetik. Botondot legutóbb megviselte az altatás, de aztán rohamosan javult az állapota. Ezért szeretné a család, hogy megismételhessék a beavatkozást. Horváthéknál egyedül Botond édesapja kenyérkereső, így a kezelésre muszáj megtalálniuk az anyagi fedezetet. Botond nagymamája légzésfigyelőt is szerzett kis unokájának, az egyik kereskedelmi rádió műsorvezetőjének segítségével, most épp emelő liftet szeretnének, hiszen a beteg gerincét nagyon megterheli a kisfiú emelgetése.

A család egyetlen vágya, hogy unokájuk jobban legyen. A második kezelés bizonyítottan javíthat a kis beteg állapotán. A nagymama ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek Botondon és könnyeivel küszködve tette hozzá, így érzi az ember, hogy nincs teljesen egyedül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!