Hírek

2015.09.05. 17:47

Több mint trófea, több mint vadpörkölt - Sárváron ünnepeltek a vasi vadászok

Sárvár – A Nádasdy-várban ünnepeltek szombaton a vasi vadászok: misével, kiállításokkal, színes programokkal és persze finom vadételekkel.

Nagy Ildikó

A Nádasdy-vár udvarán felállított rendezvénysátorban egy Horvátzsidány mellett elejtett, tekintélyes trófeájú gímbika terítéke előtt gyűltek össze szombaton a Vas megyei vadásznap résztvevői, akiket elsőként Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke köszöntött. A rendezvény fővédnöke, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára beszédében a formálódó új vadászati törvény időszerűségéről, majd az írásosról az íratlan regulákra áttérve a hagyományok ápolásáról szólt, utalva arra, hogy a vadászati kultúra nem csak a kiállított trófeákból és a bográcsokban rotyogó vadételekből áll, jóval több annál, hiszen a vadászok a zsákmány mellé élményeket is gyűjtenek. Kondora István a megyei vadásznapnak második alkalommal helyet adó város, Sárvár polgármestereként köszöntötte a vendégeket a Nádasdyak vadaskertjében. Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara sportvadász alelnöke és egyben a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke is kitért beszédében a készülő vadászati törvényre, amelynek születésénél a kamara is bábáskodott. Mint mondta, az új szabályozás mindenkitől kellő kompromisszumkészséget kíván majd.

A rendezvény ökumenikus Hubertus misével folytatódott, majd az ifjú vadászok sorakoztak fel a fogadalomtételhez. Közöttük volt dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke is, akit - társaival együtt - Gagyi István fogadott vadásszá.

A megyei vadásznapon több elismerést is átadtak. Kamarai Aranyérmet vehetett át Kontó Sándor, a vasi vadászkamara vezetőségi tagja, Kamarai Ezüstérmet kapott Dolgos József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Igazgatóságának hivatásos vadásza, pagonyvezető főerdész; Poropatich István, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szombathelyi Igazgatóságának hivatásos vadásza, pagonyvezető főerdész. Nimród Érmet vehetett át Doma Lajos és Baksa Zsigmond, a Répcevölgye Vadásztársaság vadászmestere, illetve vadásza. A Nádasdy Emlékplakettet az Alpokalja Vadászati Közösség Vadásztársasága érdemelte ki. A Batthyány Lajos Emlékérmet dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok, Vas megye rendőrfőkapitánya kapta. A Hubertus Kereszt arany fokozatát a megyei vadászkamara vadgazdálkodási bizottságának munkáját is segítő vadász, Komáromi Dezső; id. Végh Rezső vadász, Orbán Zsolt hivatásos vadász; dr. Orbán Péter, az Aranypatak Vadásztársaság elnöke és Tömböly Endre, a Kőrismente Vadásztársaság gazdasági felelőse kapták. Simon Zsolt címzetes rendőr főtörzszászlós, a Sárvári Rendőrkapitányság káldi körzeti megbízottja és Sándor Tamás rendőr főtörzsőrmester, a Szombathelyi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályának fegyverengedélyezési referense a vadászok munkáját segítő tevékenységükért pénzjutalomban részesültek.

A kamara Én és a vadászat címmel meghirdetett rajzpályázatára 69 alkotást küldtek az óvodások és az általános iskolások, a műveket a vár bejáratánál állították ki, a díjazottak pedig Bodoricsné Dann Piroskától vehették át ajándékaikat. Az óvodások közül a szombathelyi Mocorgó Óvodába járó Horváth Nikolett, Samarus Lilla és Kékesi Boglárka kapott jutalmat, a különdíjnak a gércei Nagy Áron és ikertestvére, Bence örülhetett. Az alsó tagozatosok közül a büki iskolába járó Petrovics Karolin és Karcsics Kitti, valamint a Celldömölki Városi Általános Iskolában tanuló Majthényi Panna vehetett át ajándékot, Petrovics Krisztina (büki iskola) és Királyzell Natániel (celldömölki iskola) különdíjat érdemeltek ki. A felső tagozatosok kategóriájában a gércei Pécz Fanni, a soproni kisgimnazista Krisztián Róza, a répcelaki Bognár Gábor alkotását díjazták, a bői Németh Izabella Flóra különdíjban részesült.

Közben a vár hátsó udvarán 19 bográcsban rotyogott a vadétel, a legtöbb vadásztársaság biztosra ment, és vaddisznópörkölttel nevezett a főzőversenyre.

Az idei vadásznap látogatói a 35 éve vadászó Komáromi Dezső trófeáiban gyönyörködhettek. A vadászfestők is bemutatták alkotásaikat, a vár tövében íjász- és vadászkutya bemutató volt, sokan voltak kíváncsiak a szarvasbőgés Európa-bajnokának, Erdélyi Tamásnak produkciójára. A vasi vadászkürtösök, a Kanona Band, a sárvári mazsorettek és a kemenesmagasi citerazenekar mellett kézművesek, borászok is hozzájárultak a jó hangulathoz, amit a koraesti operettgála csak tovább fokozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!