Hírek

2015.10.04. 18:12

750 éves lett Simaság

Simaság - Pápai Lajos, a Győri Egyházmegye püspöke celebrálta azt az ünnepi szentmisét, amelyen a falu fennállásának 750. évfordulóját ünnepelték.

Cseszkó Tamás

Molnár László, Simaság polgármestere az ünnepségen a település régmúltjáról szólt először. Az akkori Ság, azaz a mai Simaság életében történtek jó és rossz dolgok egyaránt fogalmazott a település első embere. Pozitív példaként a Festetics család településépítő munkáját említette. Az 1600-as években ugyanis átalakult a kis falu, komoly gazdasági központ jött itt létre.

- A Festeticsek számára a rang és a vagyon kötelességet jelentett, támogatták a mezőgazdaságot, az oktatást, a művészetet, a kutatást egyszóval az életet - emelte ki Molnár László.

- Van negatív történet is, itt a faluban is megtalálható a kommunizmus áldozatainak emlékműve. Az ötvenes évek különösen kemény időszak volt, négy embert kivégeztek, hét embert pedig koholt vádak alapján börtönbüntetésre ítéltek.

Majthényi László, Harangozó Bertalan, Kövér László, Pápai Lajos, Molnár László és Ágh Péter a Festetics-emlékmű előtt, amelyet Veres Gábor, Hlavács Viktor, Tordai Mária művészek készítettek Fotó: Ohr Tibor

A jubileumi rendezvényen részt vett Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki Simaság példáján keresztül felidézte, hogy milyen fontos és elismerendő, hogy egy-egy magyar település évszázadokon át fent tud maradni. A házelnök kiemelte, a megmaradáshoz nem elég a szerencse, szükséges az áldozatvállalás és a hűség, hűség Istenhez és a hazához. Kövér László elismerését fejezte ki, mivel Simaság lakói a munka áldozatából is kiveszik a részüket, a település adósságtól mentes, tisztában van értékeivel, őrzi azokat, élhető világot kínálva a jövő nemzedékének. Az elnök felidézte az elmúlt időszak eseményeit, mint mondta, a kormányváltás előtt az állam a működésképtelenség határára süllyedt, és mély erkölcsi válság gördített elénk további akadályokat. - Kevesen hitték, hogy nem jutunk Görögország sorsára - hangzott el. Hozzátette, mára sikerült ezen negatív folyamatokat megfordítani, egyre stabilabb lábakon áll az ország. Kövér László kitért a hazánkat fenyegető népvándorlási veszélyre is, amelynek kapcsán elmondta: - Magyarország kész a bajba jutott valódi menekülteket önzetlenül segíteni, de ragaszkodunk ahhoz, hogy törvényeink és az általunk vállalt nemzetközi így uniós szabályok betartását minden ideérkezőtől megkövetelhessük.

A beszédet követően a házelnök felavatta Veres Gábor, Hlavács Viktor, Tordai Mária művészek által készített gróf Festetics Györgyöt ábrázoló műalkotást, majd Ágh Péter országgyűlési képviselő és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke emléktáblát lepleztek le.

A rendezvény faültetéssel zárult, Kövér László a simasági alsó tagozatos gyerekekkel közösen ültetett el egy vörös tölgyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!