Hírek

2015.10.24. 11:54

Édes bűnbeesés – Elkezdődtek a Csokoládé Napok (folyamatosan frissítve)

A hétvégére az Agora Művelődési és Sportházba költöztek hazánk legjobb csokoládégyártó manufaktúrái. A rendezvényen képviselteti magát a szakma legjava. Az érdeklődők megismerhetik a csokikészítés fortélyait, kóstolhatnak, és persze vásárolhatnak is kedvükre.

Kovács Ágnes

A hivatalos megnyitó előtt kígyózó soron szuszakoljuk át magunkat, óriási az érdeklődés. Az előcsarnokban Lego-csodák, óriási traktor, emelődaru, hiszen a rendezvényen a kis kockákból készült szinte szobrokat is megnézhetik a látogatók. Gyerekek válogatnak a figurák között. Van Darth Vader fényszablyával, ötösével vihetők a lányok kedvencei, szőke, barna vörös hercegnők, barátnők, miegymás.

A terembe érve óriási a nyüzsgés, csoki szökőkút, temérdek nyalóka, bonbon, a színpadon a szolnoki cukrászmesterek készítik a tortadíszeket. Olvadt selyemcukorból gyönyörű rózsa lesz, csokigyros-t szelnek, friss kávé illata száll. A színpadon dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntője előtt megkérdezte a közönségtől, vajon tudják-e honnan származik a kakaó. Egy apuka bekiabálta, hogy a Mikulás hozza azt. A választ a város vezetője elfogadta, de aztán elmondta a filológiailag hiteles történetet is.

Megtudtuk, az aztékok a kakaóbabból készült erős itallal fogadták Cortést. A szakállas hódítót a visszatérő Tollas Kígyónak hitték, egy istennek, akinek a legjobb jár, így kakaót adtak neki. Fizetőeszközzé vált az értékes áru, később ízesítették is, mégsem szabad elfeledkeznünk arról, hogy csokival nem váltható ki a főétkezés.

A polgármester azt javasolta a gyerekeknek, ha egyszer esznek csokit, akkor legalább kétszer válasszanak spenótot is, erre sokan hangosan felnevettek. Mivel a Csokoládé Napok a Vas Népe rendezvénye, kicsit a sajátunknak tekintjük, napok óta közöltünk írásokat forró csokiról, bonbon készítésről, öröm volt látni, hogy ilyen sokan eljöttek. A Vas Népe digitális főszerkesztője, szerkesztőségi menedzsere, Mehlhoffer Tamás egy találó idézettel köszöntötte a vendégeket.

Linda Grayson emlékezetes mondata így szól: Nincs jobb, mint egy igaz barát, kivéve egy igaz barát csokival. Azt mondta, ő maga is szeretne minden jelenlévőnek jó barátja lenni, ezért is hozott ilyen sok finomságot a megyei napilap képviselőjeként. A hétvégi rendezvényt kiváló családi programnak nevezte, ő is családjával érkezett, és nyilván sokat kóstolt gyermekeivel együtt.

A színpadon közben névvel ellátott linzerlapocskák készültek, a gyerekeknek csokibajsza nőtt, illatos bonbon pörgött ki a könnyű átlátszó formából, közepén mandula, szárított gyümölcs, a tetején virágszirom, aranyfüst. Megkóstolhattuk a fenyőrügyből készült házi lekvárt, aszalt szilvás marcipánt. Aki tiszta ízekre vágyott, fogyaszthatott keserű csokit, a sütödében édes pékáru várta az éhes betérőt.

Van itt valódi nyalókabirodalom, gyümölcssaslikra csorgatott olvasztott csokis finomság, bemutatók, kóstolók és persze ki is próbálhatjuk az alkotás folyamatát. Ügyes kezű gyerekek gyúrhatják a marcipánt, miközben majszolják a sok finomságot. A színpadon körhinta forog, szó szerint minden van, az ember többet nem is kívánhat. A sportházban szélesre tárta kapuit a nagy csokigyár, két napon át reggel kilenctől este hat óráig bárki beléphet rajta!

14:15  Világsikerű csokikészítő a kiállítók között

Különleges történet Erdélyi Nóráé, bár a kezdete egyre gyakoribb a fővárosi értelmiségi körökben. Nóra ugyanis nemrégiben érmeket szerzett a világ legrangosabbjának számító londoni csokoládé világbajnokságon. És ez már nem is az első alkalom, az előző években is felfigyelt rá a nemzetközi csokiszakma.

Molnár Lajos, a Csokoládé Napok főszervezője és Erdélyi Nóra

Nóra marketingesként dolgozott egy ismert reklámügynökségben, de aztán megcsömörlött a pörgős, de felszínes világtól és úgy döntött, régi szenvedélyét követi. Ekkor kezdett el bonbonokat készíteni, kézzel, manufakturális módszerekkel. Nem ritka ez manapság: sok értelmiségi, sikeres kommunikációs vagy pénzügyi szakember hagyja ott a multivilágot és vág bele a kifinomultságot, szenvedélyt és intimitást ötvöző, kézműves cukrászatba.

Nóra sikerei azonban kiemelik őt az átlagból: a szakma ehető csokolédobozaira figyelt fel először. Legújabb trükkjei azonban a kékfrankos és rozé borokat látványában is megidéző, ízükben pedig tartalmazó bonbonok. Van whisky-s, menta-lime-os és egyéb különleges verzió is.

14:45 Gondolná, hogy ez is csoki?

Kicsit csodálkozva néztünk az egyik pulton, hogy miért árulnak fémlakatot, kulcsot és pisztolyt egy csokoládé kiállításon – aztán rájöttünk. A látszat ellenére ezek is csokoládéból készültek, hihetetlenül megtévesztve a látogatókat. Elképzeltük egy társaságban, ahol bűvésztrükkel elképeszthetjük a többieket: beleharapunk a kemény fémnek tűnő óriási kapukulcsba és röhögünk az elképedt arcokon

15:25  Sütöde: a gyerekek egyik kedvence

Amint a videó is mutatja, a gyerekek leginkább azokat a programokat kedvelik a Csokoládé Napokon, amelyeken valamit csinálhatnak is. Elképesztő élmény a Sütöde nevű hely a szülőknek is: a gyerekek előre elkészített tésztákat gyúrnak kicsiny nyújtófával, majd színezhetik, díszíthetik őket, végül a pékek kisütik a terméket. Hihetetlen, hogy a 3-5 éves gyerekek milyen természeteséggel nyúlnak a konyhai eszközökhöz: a végeredmény pedig ehető vagy eltehető.

15:40 Lehet-e a csoki hungarikum?

Arról filozofálunk Molnár Lajossal és az egyik helyi szervezővel, Farkas Csabával, az ŐrvidékHáz vezetőjével, valamint munkatársával, Gál Sándorral, hogy lehet-e hungarikum, vagy kifejezetten magyar termék a csoki. Molnár szerint igen, bár az alapanyag ugye nem magyar (nincsenek híres alföldi kakaóbab-termő vidékek), de a kreativitás, az ízesítés, a feldolgozás teheti hazai termékké. „Ehhez nem kell feltétlenül hagyma és paprika” – mondja. Pedig elnézegetve a chilis csokik széles választékát vagy a sós karamellával ízesített pralinéket, a lilahagymából készült lekvárokat, a paprikás bonbonok ötlete nem is tűnik távolinak. Ráadásul úgy tűnik, hogy a hazai csokoládémanufaktúrák teljesítményét díjazza a nemzetközi közösség.

Újabb londoni díjazottal találkozunk: a különleges mangó bonbon karamellizált fehér csokoládéburokban elnevezésű finomság ezüstérmet nyert. A kelet-európai döntőn ez a soproni termék arany, a tonkabab praliné pedig ezüst minősítést kapott. A karamellizált fehér csoki ráadásul új kategóriát jelent a fehér és a barna csokoládé után. Íze valóban különleges, nem szabad kihagyni.

17:00 Hajnika, a legenda

A hazai csokoládéipar egyöntetűen állítja, hogy a szakma legnagyobb legendája Borbély Béla volt, aki egyedül alkotta meg a Szamos és a Stühmer bonbon-gyűjteményét. A 78 éves szakember már visszavonult, viszont legjobb tanítványa itt van a hétvégén Szombathelyen. A „régi iskolát” képviselő hölgyet mindenki Hajnika néven ismeri. Ő vezeti a Csokigyárat a kiállításon: ez az a helye, ahol a laikusokat is bevezetik a hagyományos bonbonok készítésének titkaiba.

A bemutatókon százak nézik, miként készülnek az ízletes, citromos, trüffeles, sötét csokis finomságok. Az egyik szakmai titok, amit megtudunk, a temperálás.

A csokival ugyanis nem lehet dolgozni ha túl hideg, és akkor sem, ha túlságosan forró. Ezért felmelegítik 45 fokra, majd egy részét hideg márványlapra öntve visszahűtik 25-25 fokra. Ehhez hozzáöntik a maradék forró anyagot, így kapják a „megmunkálásra” alkalmas 31 fokos masszát. Mindezt kézi hőmérővel mérik, mert a hőmérsékletet automatikusan tartó masina több millió forint.

18:00 Vasárnap folytatjuk!

A kiállítás már bezárt, vasárnap már délelőttől folytatjuk az online frissítéseket. Még kevés szó esett a lenyűgöző LEGO-kiállításról, vasárnap több részlettel szolgálunk.

Addig ízelítőnek itt ez a kép. Persze élőben minden lenyűgözőbb. Érkezzen időben, hogy ne álljon hosszú sor, ahogy szombaton is történt (ld. képgalériánkat)!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!