Hírek

2015.10.19. 09:25

Elő a napszemüvegekkel! - Alábbhagy az eső, kisüt a nap!

Szombathely – Sokéves, sőt, százéves rekordot döntött meg az eső: két hét alatt több esett, mint egész nyáron összesen Szombathelyen! A gumicsizmák és az esernyők kapnak néhány szabadnapot a héten.

Bakos Ágnes

– Szombatra látszik a következő kisebb csapadékhullám, de nem minden előrejelzés teszi be – fogalmazott Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Keddtől már szárazabb napok jönnek.

Egészen precízen: nyugat felől egy magassági hidegörvény, a talaj közlében pedig egy sekély ciklon vonul át fölöttünk. Az átvonuló ciklon hidegfrontja mögött áramlik a szárazabb levegő, eltehetjük az esernyőket.

– Azért meleg nem lesz, de naposabb és szelesebb lesz az idő a hét közepétől – mondta el az észlelő. Napszemüvegre az autósoknak lesz szükségük: hajnalonta és naplemente idején lehet zavaró a szembe sütő nap a tiszta órákban.

A szélirányt északnyugatira, nyugatira jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hidegebbek lesznek az éjszakák és enyhébbek a nappalok: nyolc helyett négy-öt fokra ébredhetünk, délutánonként pedig 13-15 fokot mutatnak majd a hőmérők a héten.

– Ha megáll a szél, akkor erősödik a ködhajlam a nagy nedvesség miatt – figyelmeztetett az észlelő.

Ha előbbre tekintünk, akkor újabb csapadék a hónap utolsó napjaira ígérkezik – de nagyon bizonytalanok még az előrejelzések. Ha esik még ebben a hónapban, ha nem, az biztos, hogy rekordot döntött az októberi csapadékmennyiség idén.

– Nem sokszor fordult elő az utóbbi száz évben, hogy ennyi csapadék hullott Szombathelyre az év tizedik hónapjában: 111 milliméternyi eső esett eddig, a hétfő reggeli mérésig.

Összehasonlításként Pétervári Tibor elmondta: a három nyári hónap alatt összesen nem hullott annyi eső Szombathelyre, mint október negyedike óta.

Ha évekre tekintünk vissza, akkor látszik, hogy 1981 és 2011 között 47,5 milliméter volt az októberi átlagos csapadékmennyiség. A 130 éves átlag pedig 50-55 milliméternyi eső ilyenkor – vagyis már túl vagyunk az átlagos mennyiség dupláján!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!