Hírek

2015.10.23. 10:06

Felejtse el a rezsit! - Egyházasfaluban megtalálták a megoldást

Egyházasfalu - Ökofalu előkészítése zajlik a település határában. Jövőre már elkezdik alapozni az első házakat.

Tersztyánszky Krisztina

Az ötletgazdák a településen élő dr. Dőry István fizikus, illetve Csutkai Eszter ökoépítész. István családjával 2008-ban költözött a településre, és hozott létre egy teljesen önellátó, úgynevezett aktív házat. Lépésről lépésre egyre több funkciót sikerült  megújuló energiával megvalósítania, így ma már a ház éves szinten több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt. István és felesége, Magdolna napelemmel termelt áramot fogyaszt, kútvizet használnak a háztartásban, szennyvizük pedig gyökérteres tisztítóban újul meg. Számukra kihívás az, hogy minél több megtakarítást érjenek el az energia-felhasználáson. Az építésznő azzal járult hozzá a megvalósuláshoz, hogy megvásárolta a falu szélső utcája és a Szombathely-Sopron vasút közötti területet.

A tervezett ökofalu 1,5 hektáros területén az első lépcsőben 17 lakóépület készül majd el, sorház, ikerház és önálló családi ház formájában. A házak különféle technológiával készülhetnek, a lényeg, hogy jó hőszigeteléssel lássák el őket. A környezetkímélő hőközpont, a szennyvízkezelő és egyéb technológiai berendezések közösek lesznek az egy utcában lakók részére. Ugyanígy közösségi létesítményeket is terveznek: játszóteret, közösségi házat, a későbbiekben idősek otthonát. Az esetleges  gépkocsikat a leendő lakók egy nagy parkolóban helyezik majd el, a lakóházak közé autóval már nem lehet bemenni.

Dr. Dőry István: Itt fog megépülni az első utca. A közműcsatlakozások már elkészültek

A tervek már elkészültek, az első utcában már ki is jelölték a telekhatárokat. A telkeken Dőryék már elültettek  néhány gyümölcsfát, melyek a lakók beköltözésére termőre is fordulnak. Az első házak építése a tervek szerint jövőre kezdődik.

- Szeretnénk, ha olyan emberek jönnének ide, akik szükségét érzik olyan életkörülmények megteremtésének, amelyben boldogon élhetnek testi-lelki  épségben, barátságban - és minden ember számára elérhetően. Várjuk szeretettel az erre ambiciózus embereket. Jöjjenek és megismerkedünk – fogalmazott az építésznő, aki rövidesen maga is az „új honfoglalók" között lesz.

Az ötletgazdák a településen élő dr. Dőry István fizikus, illetve Csutkai Eszter ökoépítész. István családjával 2008-ban költözött a településre, és hozott létre egy teljesen önellátó, úgynevezett aktív házat. Lépésről lépésre egyre több funkciót sikerült  megújuló energiával megvalósítania, így ma már a ház éves szinten több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt. István és felesége, Magdolna   napelemmel termelt áramot fogyaszt, kútvizet használnak a háztartásban, szennyvizük pedig gyökérteres tisztítóban újul meg. Számukra kihívás az, hogy minél több megtakarítást érjenek el az energia-felhasználáson. Az építésznő azzal járult hozzá a megvalósuláshoz, hogy megvásárolta a falu szélső utcája és a Szombathely-Sopron vasút közötti területet.

A tervezett ökofalu 1,5 hektáros területén az első lépcsőben  17 lakóépület készül majd el, sorház, ikerház és önálló családi ház formájában. A házak különféle technológiával készülhetnek, a lényeg, hogy jó hőszigeteléssel lássák el őket. A környezetkímélő hőközpont, a szennyvízkezelő és egyéb technológiai berendezések közösek lesznek az egy utcában lakók részére. Ugyanígy közösségi létesítményeket is terveznek: játszóteret, közösségi házat, a későbbiekben idősek otthonát. Az esetleges  gépkocsikat a leendő lakók egy nagy parkolóban helyezik majd el, a lakóházak közé autóval már nem lehet bemenni.

A tervek már elkészültek, az első utcában már ki is jelölték a telekhatárokat. A telkeken Dőryék már elültettek  néhány gyümölcsfát, melyek a lakók beköltözésére termőre is fordulnak. Az első házak építése a tervek szerint jövőre kezdődik.

- Szeretnénk, ha olyan emberek jönnének ide, akik szükségét érzik olyan életkörülmények megteremtésének, amelyben boldogon élhetnek testi-lelki  épségben, barátságban - és minden ember számára elérhetően. Várjuk szeretettel az erre ambiciózus embereket. Jöjjenek és megismerkedünk – fogalmazott az építésznő, aki rövidesen maga is az „új honfoglalók” között lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!