Hírek

2015.10.28. 11:14

Felgyújtottak egy vasúti kocsit és veszélyes anyag gyulladt meg egy szombathelyi telephelyen

Szombathely – A tűzoltási, az iparbiztonsági és az úgynevezett polgári védelmi szakterületeket is érintette a komplex katasztrófavédelmi gyakorlat.

Bakos Ágnes

Tüzet, füstöt, vegyi veszélyt szimuláltak, sérülteket mentettek. Közösségi szolgálatot teljesítő diákok is részt vettek – ők voltak az áldozatok.

– 15 négyzetméteren kapott lángra műtrágya, egy sérült van az esetnél – hangzott el a katasztrófavédelmi egységek közötti rádióbeszélgetésben. És ez csak az első eset volt.

A tüzet piros lámpával szimulálták, mellé füstöt is biztosítottak. Látványos habtengerrel fojtották a „lángokat".

Biztonsági vegyvédelmi felszerelést öltöttek a szakemberek, úgy vizsgálódtak és mentettek a cég telephelyén. Laikus szemmel, mintha földönkívüliek szállták volna meg a területet.

A látványos gyakorlatban részt vett a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor, a Műveleti Szolgálat, a szombathelyi, a sárvári és a körmendi tűzoltóságok.

Kivették a részüket a munkából a rendőrök, a mentőszolgálat és a vöröskereszt szakemberei, a polgárőrség, Szombathely önkormányzata, a járási védelmi bizottság, a GYSEV Zrt., az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ, valamint a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport.

Lelkes közösségi szolgálatot teljesítő diákokkal is találkoztunk – ők játszották el a sérülteket és a gyújtogató, ittas hajléktalanokat is.

– A középiskolások nagyon élvezik az ilyen feladatokat, de azt is, amikor nem külső helyszínen dolgoznak, nagyon büszkék – mondta el Balogh Nikoletta megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Az életmentés és a kimenekítés sikerrel zárult a telephelyen és a vasúti kocsinál is – de volt meglepetés.

Például a kialakított befogadóhelyen a mentőszolgálat szakemberei csak egy súlyos sérültre számítottak, ehhez képest legalább öt törött lábat kellett ellátniuk – egyik fiatal sem akart kimaradni a gyakorlatból.

Azt tudta, hogy külön kell figyelni a tűzoltóknak, ha napelem van a kigyulladt épületen?

Az ok az, hogy az áramtermelő egységet nem lehet áramtalanítani, azt le kell takarnia a lánglovagoknak tűz esetén! Ez is kiderült a gyakorlaton, és az is, hogy miért fújnak fel lufiszerű eszközöket: azokkal tömítik el a csatornát, hogy ne kerüljön veszélyes anyag a rendszerbe. Gyakorlatilag mindenre odafigyeltek a gyakorlatozó szakemberek. Arra is, hogy az egységek mozgásáról, az újabb és újabb káresetről minden érintettet tájékoztassák – ez, a zökkenőmentes kommunikáció is része volt a jól sikerült gyakorlatnak.

Akit nem izzasztott meg a munka, azt forró teával melegítették a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport tagjai a nem csak szimulálva, de ténylegesen felépített befogadóállomáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!