Hírek

2015.10.06. 16:35

Ki kapja az idei Prima-díjat? - Sport kategória: Füle Magdolna és Bánhegyi Attila, Kálovics Anikó, Dancsó Zoltán

Folytatjuk sorozatunkat, az idei Prima-díj jelöltjeinek bemutatását. Korábban a tudomány és oktatás, most a sport kategória három jelöltjét ismerhetik meg.

Némethy Mária

FÜLE MAGDOLNA ÉS BÁNHEGYI ATTILA, a Szombathelyi Kötélugró Klub vezetői, akik a kilencvenes évek elején indították útjukra a kötélugró lányok első generációját. Az 1997-es világbajnokságon, Sydneyben gyermekkategóriában szerezték meg az első helyet, s azóta több világ- és Európa-bajnokságon is diadalmaskodtak. Legnagyobb sikerüket a 2002-es vb-n érték el, ahol a felnőttek között is nyerni tudtak.

– Még a kőszegi nevelőotthonban dolgoztam, amikor láttam egy tévéfelvételt. Egy amerikai kislány két kötél között ugrált. Feltűnt, hogy a mi neveltjeink és az amerikai utcagyerekek sorsa között sok a hasonlóság. Így aztán nehéz körülmények között élő roma kislányokkal próbáltam meg elindítani az ugrókötelezést. Akkor világbajnoki címről nem is álmodtunk. Aztán átkerültem Szombathelyre, a Frim Jakab iskolába, ott is előkerültek a kötelek. A mostani csoport már csak rendezett körülmények között élő tagokból áll. A gyakorlatok rögzítéséhez szükség van a memóriára, egy szabadon választott programban mindenkinek tudnia kell, hogy ki, mikor, hova megy, kivel cserél, kivel kombinálja a kötelet. Eleinte együtt tanultunk a lányokkal, de ma már nem tudok nekik újat mutatni, inkább a menedzseléssel foglalkozom. A munka oroszlánrészét élettársam, Füle Magdolna vette a vállára – nyilatkozta Bánhegyi Attila.

KÁLOVICS ANIKÓ hosszútávfutó, olimpikon.

Ötévesen úszóként kezdett sportolni. Tizennégy éves korától kezdett atletizálni. Már ekkor korosztálya legjobbjai közé tartozott. 1994-ben a szombathelyi tanárképző csapatába igazolt, 1997-től a Haladás, 2005-től a Cover Sportiva Mapei versenyzője, 2007-től a Zalaegerszegi AC-hez szerződött a kiváló hosszútávfutó, aki mindvégig Szombathelyen edzve érte el nemzetközi és hazai sikereit – a legtöbbet utcai versenyeken –, többször magyar rekordot is döntött.

Anikó négyszeres olimpikon (2000, 2004, 2008, 2012). Az első három ötkarikás játékán 10 ezer méteren szerepelt, 2012-ben maratonon. Ezenkívül mezei Európa-bajnoki bronzérmes (2003-ban), 20 kilométeres világbajnokságon pedig 11. volt (2006-ban). Országos csúcstartó 10 ezer méteren, illetve a legjobb magyar eredménnyel rendelkezik 15 kilométeren, 20 kilométeren, félmaratonon és maratonon is. 1995-ben „Kiváló ifjúsági sportoló” volt, 2008-ban „Az év magyar atlétája” lett. Kálovics Anikó kisfia születése után visszatért a versenyzéshez – most a Kaposvári AC színeiben a maratoni távon próbál meg kvalifikációt szerezni a riói olimpiára. Neki ez már az ötödik lenne.

DANCSÓ "KICSI" ZOLTÁN (1978. április 16.) kick-box versenyző és edző.

Magáról tömören ezt közölte: „Edzőm Koszogovits Mihály. 2002-ben testnevelés szakon diplomáztam Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Súlycsoportjaim: -79 kg, -84 kg. Övfokozatom: VI. dan. 1984-től foglalkozom a kick-box sporttal. 2001 szeptemberétől a Controll SE szakosztályvezetője és a felnőtt kick-box csoport edzője, a Magyar Kick-Box Szakszövetség elnökségi tagja, hatszoros világbajnok, ötszörös Európa-bajnok vagyok”.

Az Év Sportolója kitüntető címet 2011-ben a tornász Berki Krisztiánnal megosztva ítélte neki oda a Nemzeti Sportszövetség.

Dancsó Zoltán kilencszer volt profi világbajnok. Utoljára 2010-ben védte meg profi light-contact világbajnoki címét Szombathelyen, az elsőt 2000-ben szerezte Varsóban.

– Az én sportolói pályafutásom lassan a végéhez közeledik – nyilatkozta lapunknak. – A küzdősportokban általában harmincéves kor körül abbahagyják a versenyzést a sportolók. Én hamarosan 38 éves leszek, de tavaly azért sikerült még Eb-n bronzérmet szereznem, az idén magyar bajnok voltam. Nagyon nagy örömet okoznak a tanítványaim. 2005 óta foglalkozom fiatalokkal, s már minden korosztályban voltak magyar bajnokok közülük, nemzetközi versenyeket is nyertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!