Hírek

2015.10.23. 09:07

Mi köze van az óraátállításnak a tehéntejhez? - Vasárnap minden kiderül

Vasárnap kezdetét veszi a téli időszámítás, hajnali három óráról kettőre kell visszaállítani az órákat. Igaz, hogy egy órával többet alhat, de korábban lesz majd sötét is.

Budai Dávid

Még időnk sem volt megszokni a nyári időszámítást, máris állhatunk át a télire. Most vasárnap, hajnali három óráról kell kettőre állítani az órákat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem kell tennie semmit, ugyanis az okostelefonok és a számítógépek automatikusan fognak váltani. Amennyiben márciusban elhanyagoltuk a manuális átállítást igénylő szerkezetekkel való törődést, akkor sincs semmi dolgunk, fél évig végre a falióra is pontosan fog járni.

Az óraátállítás kapcsán annak ellenzői és támogatói 1976 óta évente kétszer feszülhetnek egymásnak, hogy jó vagy sem. Ellenzői szerint az óratekergetés felborítja a bioritmust és álmatlanságot okoz. Ebben az időszakban megugrik a balesetek száma és a tehenek is kevesebb tejet adnak, de a legfőbb érv, hogy már régen megváltoztak a fogyasztási szokásaink, ezért az óraátállítással nem takarítható meg számottevő energia. Például míg régen egy-két tévécsatorna adásait tudtuk nézni, azt is csak este tíz óráig, addig ma már legalább száz tévécsatorna vételére van lehetőségünk, amelyek éjjel-nappal sugározzák az adásokat. Míg régen a közvilágításon lehetett sokat spórolni, addig napjainkban a közvilágítás automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki- és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik meg, az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hány órát mutat. Vagyis az óraátállítással nem takarítunk meg energiát. Ennek némileg ellentmondani látszik a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. három évvel ezelőtti mérése, amely szerint egy vidéki nagyváros éves villamosenergia-fogyasztását spórolta meg az ország a nyári időszámítással. Akárhogyan is van, a nyári időszámításnak vasárnap vége, és igaz, hogy egy órával többet alhatunk, de fel kell készülnünk arra is, hogy 17 órakor már sötét lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!