Hírek

2015.10.08. 17:03

Nem lesz boldog tanév - 36 milliárd forintnyi túlórát nem fizettek ki

Szombathely – A pedagógusok nagy része ingyen túlórázik. Gond van az életpályamodellel és a kötelező testnevelésórákkal is.

Budai Dávid

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Vas Megyei Szervezete tanévnyitó értekezletet tartott tegnap, ahol Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke tartott előadást a közoktatás helyzetéről. A pedagógusok önértékelési csoportjának a megalakításáról a szakszervezetnek az a véleménye, hogy a belső önértékelési csoportok létrehozásával az állam, az amúgy szükségszerű ellenőrzést rátestálta a tantestületekre. Ráadásul mindezt egy kézikönyvben jelentették meg, márpedig ez törvényellenes, hiszen ezt csak jogszabályban lehetne kötelezővé tenni.


A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné Fotó: Unger Tamás

Elhangzott, a tárgyi feltételek meglétével senki nem foglalkozik, márpedig ez a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) feladata. Mint ahogyan az sem érdekel senkit, hogy mind a pedagógusok, mind a tanulók leterheltsége az elviselhetetlenség határát súrolja. A kötelező testnevelési órák bevezetése sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, hiszen itt sincsenek biztosítva a feltételek.

Galló Istvánné hangsúlyozta, az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a pedagógus életpályamodell nem vált be, bár emelkedtek a bérek, ez mégsem jelentett mindenkinek fizetésemelést, hiszen egy csomó pótlékot elvettek, a túlórát viszont alig-alig fizetik ki. A szakszervezet januári felmérésén 12 ezer pedagógus vett részt, és kilencven százalékuk úgy nyilatkozott, hogy heti negyven óránál többet dolgozik, a túlórát azonban nem fizették ki nekik. Ez viszont azt jelenti, hogy a 120 ezer pedagógusnak évente összesen 14 millió 400 ezer túlórája ragadhatott bent, vagyis a KLIK egy év alatt 36 milliárd forinttal tartozik a tanároknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!