Hírek

2015.10.29. 15:42

Tényleg rákkeltő a vörös hús? Megkérdeztük, hogy a vasiak feladják-e a kolbászt?

Megkérdeztük egy hentesárubolt vezetőjét, egy szakácsot, és az utca emberét is, hogyan vélekednek a nemrég megjelent hírekről, amelyek szerint rákkeltő a kolbász, a szalámi és a vörös hús.

Vadas Krisztina

Riogatás vagy valós veszély, hogy rákot okoz a kolbász? Kedd óta borzolja világszerte a kedélyeket ez a kérdés, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanis ekkor hozta nyilvánosságra azt a tanulmányát, amiben azt állítják, hogy a feldolgozott hústermékek növelik a vastagbél- és végbélrák kialakulásának kockázatát. A tanulmányban azt is írják, hogy valószínűleg a vörös hús is rákkeltő. A feldolgozott hústermékeket nem is akármennyire tartják veszélyesnek, a WHO rákkutatási részlege ugyanis egyből az első kategóriába sorolja ezeket, pontosan abba a csoportba, amelybe például a dohányzás is tartozik. A vörös hús más kevésbé veszélyes az egészségre, azt a második kategóriába sorolták. Azt azonban a WHO kutatói is elismerték, hogy arra még nem jöttek rá, pontosan hogyan növelik a húskészítmények a rák kockázatát.

A jelentés szerint napi 50 gramm feldolgozott hústermékfogyasztás 18 százalékkal növeli a rákkockázatot, a vörös hús esetén pedig 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt. A tanulmány a vörös húsok közé egyébként a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét sorolja.

Az egyik szombathelyi húsbolt vezetője, Kántor László szerint, amíg nincsenek kellően alátámasztva ezek az információk, addig nem kellene riogatni az embereket. - Szerintem nem állja meg a helyét ez a jelentés. Én az alapvető tényekből indulok ki. Már magát az állattartást is szigorúan szabályozzák, ezen felül mindenféle húskészítmény hatóságilag bevizsgált alapanyagokat tartalmaz, így már nem lehet benne rákkeltő anyag. Egyébként szerintem, ami mindent elmond ezzel a témával kapcsolatban az az, hogy az ősembernek fogalma sem volt ilyen tényekről, mégis élt, és tovább fejlődött az emberiség. Ráadásul ők nyersen ették – mondta Kántor László.

- Mindig kell valami aktuális téma, amiről beszélhetnek az emberek. Pár évvel ezelőtt a tejre mondták, hogy rákkeltő, rá egy évre pedig azt nyilatkozták, hogy téves volt a megállapítás. Manapság igazából bármire rá lehet fogni, hogy rákkeltő, még a levegőre is. Kíváncsi vagyok, ezt az állítást mikor vonják vissza. Szerintem egyébként a vörös hús egészségesebb, mint a fehér hús, habár mindkét fajta tartalmaz jó anyagokat, amire szüksége van a szervezetnek – tette hozzá a boltvezető.

A WHO jelentésének megjelenése után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményben fogalmazta meg álláspontját. Továbbra is azt tartják fontosnak, hogy az emberek kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, és ebbe a mértékletes húsfogyasztást is belefoglalják. A közleményükben azt is jelezték, hogy a tanulmányt körültekintően kell értékelni, mert nem lehet elfeledkezni a húsfogyasztás jótékony hatásairól sem.

Horváth Vilmossal a piacon találkoztunk. Ő nagyon szereti a vörös húst, és szívesen fogyaszt különböző húskészítményeket is. Ő is kifejtette véleményét a tanulmányról. - Az emberi butaságnak nincs határa. Ha viccesen akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy brit tudósok ismét felfedeztek valamit, amire a WHO most rákapott. Úgy gondolom, hogy e mögött a megállapítás mögött ismét valami lobbi állhat, aminek az az érdeke, hogy a vörös húsokról más irányba tereljék az embereket. Jól emlékszem, hogy pár évtizede megállapították, hogy a vaj egészségtelen, és margarint kell enni. Pár éve viszont újra a vaj a sláger. Általában az élelmiszerekről az a véleményem, hogy miután az ember mindenevő, mindenből kell fogyasztani, de mértékkel – mondta el Horváth Vilmos.

Császár István jelenleg szakácsnak tanul Szombathelyen. Meglátása szerint ettől a tanulmánytól nem fog csökkenni a vörös húst fogyasztó emberek száma. - Talán az egyik legkedveltebb és legrégebb óta használt alapanyag a konyhában a sertéshús. Egy biztos: az ízélmény, amit ad, semmivel sem pótolható. Emellett bármilyen változatosan is táplálkozik egy ember, vannak benne olyan anyagok, amit másként nem tud bevinni a szervezetébe. Érdekes, hogy hosszú évezredes fogyasztás után éppen most állnak elő egy ilyen tanulmánnyal, amikor napjainkban még szigorúbb ellenőrzéseken esnek át az élelmiszerek – mondta a szakácsnövendék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!