Hírek

2015.10.21. 12:57

Újra szobrok őrzik a megyei rendőr-főkapitányság bejáratát

Szerda délelőtt visszakerültek a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság épületének homlokzatára a régen is ott álló szobrok. A felállítási munkálatok közepette Balogh Péter, a Rumi Rajki Műpártoló Kör elnöke mesélt a szobrok történetéről.

Vadas Krisztina

Az egykori Csendőrkerületi parancsnokság épülete 1936-37-ben készült el. A szobrokat ’37-ben egy neves építész, Hidasi Lajos tervezte meg, és ő kérte fel Rumi Rajki Istvánt – aki akkoriban éppen Szombathelyen tartózkodott –, hogy készítse el őket. Az akkori szobrok a mester budapesti műtermében, műkőből készültek el, onnan hozták őket Szombathelyre. A négy katonai alakot neoklasszicista stílusban faragta Rumi Rajki István: nagy formák jellemzik, és nem túl részletgazdagok. Az alkotások statikailag is ki vannak számítva: három ponton támaszkodnak, a két lábukon és a kardjukon.

Rumi Rajki István hagyatékát napjainkban a Rumi Rajki Műpártoló Kör ápolja, és ők régóta szerették volna a szobrok visszaállítását.

- Ez egy olyan épület, amit a két háború közt úgy jegyez a szakirodalom, mint jó és említésre méltó épületet. Ebben az esetben az épület és a képzőművészeti alkotás együttese adja ki az egész megjelenés lényeget. Mivel városképileg is kulcspozícióban van, a szobrok által most az épület tekintélyes városképi elem lesz. Feldobja az egész környéket – magyarázta Balogh Péter.

- Meg kell említenem, hogy a Rumi Rajki Kör már 1991 óta szorgalmazza a szobrok visszaállítást, de eddig sajnos nem volt rá anyagi keret. A mostani energetikai épület-felújítási programban sem volt lehetőség a szobrok finanszírozására, de az önkormányzattól, Molnár Miklós alpolgármester segítségével sikerült 5,2 millió forintot kapnunk a rekonstrukcióra – tette hozzá a kör elnöke.

A szobrok egyébként ’69-ig az épület homlokzatán álltak. Az akkori rendőrkapitány leszedette, de Heckenast János főmérnök elérte, hogy a Csónakázótó partján helyezzék el őket. Ott viszont kikezdte az időjárás, a fagyoktól megrepedezett. 1996-ban Balogh Péter bevitette őket a városgazdálkodás raktárába, nehogy annyira szétfagyjanak, hogy ne lehessen később rekonstruálni, ugyanis a fagy hatására az acélváz már dobta le a műkövet. Az időjárás mellett sajnos néha a huligánok áldozataivá is váltak.

A rendbetételi munkálatokat Módy Péter főszobrász végezte: az eredeti szobrokat először kiegészítették, mintha új lenne, majd csináltak róla egy gumilenyomatot, amiből öntőforma készült. Tehát ezek a szobrok újra lettek öntve, de teljesen hitelesen.  Mint megtudtuk, a nemzetközi művészetika azt mondja, hogy öt szobor eredetinek tekinthető, így ezek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!