Hírek

2015.11.01. 19:39

A kegyelet fényei és virágai - Vallási felekezettől függetlenül az emlékezésé a mai nap

Megyei körkép – Minden szentért és minden elhunytért égett gyertya és mécses a vasi temetőkben. Virágok kerültek a sírokra. A mai nap is kegyeleté: halottak napja van.

Pajor András

PINKAMINDSZENT temetőjében rengetegen voltak mindenszentek délutánján. A sírkertben a magasra törő kődíszek dominálnak, és van még nyoma az egykori fémkereszteknek. Színes krizantémok mindenütt, vágott és ültetett virágok egyaránt.

VÉPEN is sokan emlékeztek vasárnap, Németh Tamás plébános körbejárt a temetőben, az emlékezők kérésére együtt imádkoztak a síroknál.

SÁRVÁR köztemetőjében is kigyúltak az emlékezés apró lángjai. A ragyogó őszi napsütésben csendben érkeztek egész nap virággal és mécsesekkel szeretteik sírjaihoz a családtagok, közeli ismerősök. A koszorúkat a legtöbben már a megelőző napokban kivitték és rendbe rakták a sírhelyek környékét. A sárvári polgárőrök a környező utcákban segítették a közlekedést és felügyelték a temető rendjét. A nemrég elkészült digitális sírkatasztert a ravatalozónál most üzembe helyezett terminálon keresztül használhatják az emlékezők: adatbázis készült a sírhelyekről.

CELLDÖMÖLKÖN a városvezetők elhunyt elődeik sírjait már a mindenszentek napja előtt megkoszorúzták. A celldömölkiek is hetek óta tisztították, rendezték a sírok környékét. Szombaton és egész hétvégén már mécsesekkel, virágokkal, koszorúkkal érkeztek a családok eltávozott szeretteikhez.

VASVÁR temetőjének sírjaira már péntektől egyre több virág, mécses, koszorú került, a sírkertet legtöbben, mintegy három-négyszázan, egy időben vasárnap délután keresték fel. Sokan a vasvárit a megye egyik legszebb sírkertjének tartják, elhelyezkedése miatt: a város legmagasabb pontján fekszik. Az emlékezők az egész vidékre rálátnak innen. A közelmúlt kutatásai derítették ki, hogy a temető helyén állt egykor Vasvár kora Árpád-kori vára. A vasvári sírkertre jellemző, hogy még múlt század eleji sírok is találhatók benne, ezeket sok esetben a város gondozza. A mészkőfedésű emléksírok a főbejárat melletti kerítés vonalában sorakoznak. A sírokra idén Vasváron is zömében fehér színű krizantémcsokrok kerültek.

NEMESMEDVESEN most 34-en élnek, a legkisebb vasi település temetőjében alig néhány sír van, sok az elhagyott, elpusztult, porladó fejfa – mint egy állandó kiállítás. Amelyik sírt gondozzák, az sem kapott kirívó díszt a kegyelet ünnepére. Egyszínű tobozkoszorú és egy piros mécses világított vasárnap délután az egyik sírhalmon. A többin is csak jelzésértékű virág és gyertya.

KENÉZ, VÉP, MEGYEHÍD, PECÖL temetőiben is a fehér krizantém dominált mindenszentek délutánján, aztán gyönyörű látványt nyújtott a mécsesek világította estén.

A mai nap is az emlékezésé: a mindenszentek után a halottak napja következik. November 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért imádkoznak a katolikusok – de a halottak napja mára már az általános, felekezetektől független megemlékezés napja lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!