Hírek

2015.11.18. 10:25

Telt házzal működik a családok menedéke Szombathelyen

Vas megyében egyetlen átmeneti otthon van a bajba jutott családok részére, és ez is csak Szombathelyen működik. Az országos statisztikák szerint a férőhelyek nem elegendők, hosszú várólisták sorakoznak az intézményvezetők előtt. A szombathelyi helyzetről Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat igazgatója, valamint Tóth Réka, az otthon vezetője beszélt a Vas Népének.

Vadas Krisztina

Sokaknak nyújthat segítséget a Családok Átmeneti Otthona, a szombathelyi intézménynek jelenleg 36 lakója van, közülük 19 gyermek. A héten még két család költözik, így ismét telített lesz az otthon.

Mi is az a Családok Átmeneti Otthona?

A Családok Átmeneti Otthona a gyermekvédelmi törvény hatálya alatt álló intézmény. Elsődlegesen a gyermekek átmeneti elhelyezését biztosítja, viszont olyan speciális módon, hogy a gyermekeket nem kell elszakítani a családjuktól, a családjukkal együtt kaphatnak elhelyezést.

A szombathelyi otthon negyven embert tud befogadni. Az, hogy ez mennyire elegendő, relatív. – Nálunk is van várólista, mint mindenhol az országban, mert jellemzően eléggé bedugultak ezek az otthonok. De azt is tapasztaljuk, hogy annak, aki beadja a jelentkezését, nem biztos, hogy most azonnal kell az elhelyezés. Biztonsági tartaléknak adják be, mert lehet, hogy még tudnak maradni ott, ahol élnek, de lehet, hogy közben más módon is meg tudják oldani a helyzetet, így nem válik szükségszerűvé, hogy az otthonba költözzenek – mondta az igazgató. – Egy biztos: senki sem marad kisgyerekekkel az utcán. Krízishelyzetben akkor is elhelyezzük a családokat, ha már feltelt az otthon. Olyan is előfordult már, hogy a helyzet úgy indokolta, hogy megyén kívüli otthonba helyeztük el a családot, de ha szabadul fel hely, akkor visszajöhetnek Szombathelyre – tette hozzá az otthon vezetője.

Az otthon illetékességi területe Szombathely közigazgatási területe. Innen tudják fogadni a családokat. Előfordult már, hogy a környező településekről is jelentkeztek, zömében bántalmazásos esetekben, őket sem utasítják el. Viszont akkor a következő lépés az, hogy az ő helyzetüket mielőbb megpróbálják rendezni.

A Családok Átmeneti Otthona a hatályos jogszabályok szerint egy évig vehető igénybe, ami indokolt esetben fél évvel meghosszabbítható.  A tapasztalatok szerint nem mindig elegendő az egy év, hogy a családok leküzdjék azokat a problémákat, amik gátolják a továbblépést.

Kik igényelhetik?

– A Családok Átmeneti Otthonának igénybevételére a gyermek jogán van lehetőség, miután a gyermekvédelmi rendszer részét képezi, tehát csak gyermekes szülők vehetik igénybe gyermekükkel együtt. Így tehát igénybe veheti egyedülálló szülő a gyermekével, gyermekeivel,  illetve szülőpár gyermekével vagy gyermekeivel. Egy a lényeg: a gyermekek csak felnőtt családtaggal együtt kerülhetnek be az otthonba – mondta Kulcsár Lászlóné. – Ha valamilyen okból otthontalanná válik a család, és nincsenek olyan természetes támaszaik, amik segíteni tudnának a lakásprobléma megoldásában, akkor igényelhetik ezt a fajta támogatást a családok. Azt gondolom, hogy leginkább családi konfliktusok okozzák a szükséghelyzetet, például ha több generáció él együtt, és olyan családi konfliktus alakul ki, ami aztán lehetetlenné teszi az együttélést. Előfordul olyan is, hogy valaki bántalmazás elől menekül az otthonba. Olyan eset is van, hogy albérletből kell valamilyen oknál fogva eljönni: nem tudja tovább fizetni, vagy a tulajdonos el akarja adni az ingatlant. De vannak olyan helyzetek is, amikor a család maga teremt olyan körülményt, ami miatt költözniük kell: sajnos nem mindenki képes az együttélés szabályait betartani, és emiatt kell a lakhelyét elhagynia.

– Fontos, hogy valóban szociális problémák indokolják az elhelyezést. Mérlegelni kell, hogy ki az, akinek ez valódi segítséget tud nyújtani. A jelentkezés után személyes kontaktusba lépünk a családokkal: vagy az irodában fogadjuk őket, vagy mi megyünk ki a lakhelyükre. A családgondozó szakember ezután tesz egy javaslatot, hogy a problémára valóban megoldást jelentene-e az otthonba költözés. Emellett ki szoktuk kérni a gyerekjóléti szolgálat véleményét is – mondta Tóth Réka, az otthon vezetője.

Fontos kiemelni, hogy  a szolgáltatás igénybevételéért térítési díjat kell fizetni, amelynek összege a jövedelemtől függ.

Fotó: Unger Tamás

Mindennapok az otthonban

– Mivel intézményként működünk, elég szigorú házirendünk van, amit mindenkivel még a beköltözés előtt ismertetünk. Ebben szerepel a beérkezési, látogatási rend, hogy tilos alkoholt fogyasztani és dohányozni. Szerencsére ezeket a szabályokat a családok tudomásul veszik, ritkán van szükség szabályszegés miatti fellépésre – mondta az otthonvezető.

– Mind más-más kondíciókkal érkeznek. A legfontosabb, hogy ha olyanok kerülnek be, akiknek nincs munkahelyük, nincs olyan jövedelmük, amiből a lakhatásukat meg tudnák oldani, akkor az első lépés az, hogy segítünk nekik munkát találni – folytatta Kulcsár Lászlóné. – A tapasztalat az, hogy akiben megvan a szándék és az elhatározás, annak sikerül munkahelyet találni. Ott nehezebb a helyzet, ahol egyszülős család van, hiszen akkor a gyermek/ek napközbeni felügyeletéről is gondoskodni kell, de arra is van példa az intézményben, hogy olyan édesanyák is tudnak munkát vállalni, akik egy vagy két gyermekkel élnek itt.

– Az otthonban élők minden támogatást megkapnak. A gyermekjóléti szolgálattal és a családsegítő szolgálattal is rendszeres kapcsolatban vagyunk: közösen készítjük el azt a tervet, amivel a család helyzetét meg tudjuk oldani, illetve a kikerülést elősegíteni. Fontos viszont kiemelni, hogy mindenkinek csak annyira nyúlunk bele az életébe, amennyire muszáj: nem lógunk állandóan a nyakukon, csak annyira avatkozunk be, amennyire azt szükségesnek érezzük. Az intimitást és az önállóságot teljesen meghagyjuk a családoknak – mondta Tóth Réka.

– Ami problémát jelent, hogy sokszor derülnek még ki egyéb problémák is a családokról, miután beköltöztek. Gyakorlatilag olyan nincs, hogy valakinek ne lennének tartozásai. A pár ezer forinttól a többmilliós tartozásig minden esettel volt már dolgunk, hiszen ha dolgozni kezdenek, akkor a behajtók egyből megtalálják őket. Sajnos ezek a helyzetek rendszeresek, és már nagyon fiatalon elkezdik a hitelek felvételét. Ezután nagyon nehéz nekik azzal szembesülni, hogy ezt ki kell fizetni – mondja az otthonvezető.

– Amivel szerencsére nincsen gond, az az, hogy a gyermekek rendesen járnak óvodába és iskolába, és van egy jó megállapodásunk, ami arról szól, hogy az otthon kisebb gyermekeit akkor is fogadják a bölcsődék, ha a szülő még nem tudott elhelyezkedni – tette hozzá Réka.

– Nagyon sok olyan fiatal szülővel van dolgunk, akik nehéz körülmények között vagy intézetben nőttek fel, bántalmazott családból jöttek, és semmilyen gyermekgondozási- és családmodellt nem láttak. Sok problémát jelent a meggondolatlan vagy nem létező családtervezés. Többször hívtunk előadót, hogy segítse őket a védekezésben és a tudatos családtervezésben.

Élet az otthon után

A kilépés elősegítése érdekében egyéni megállapodások alapján a családoknak kötelező takarékoskodniuk is az otthonban töltött idő alatt azért, hogy legyen miből újra elindulni az életben. Az albérlethez jutás Szombathelyen jelenleg gyakorlatilag lehetetlen. Több havi kauciót és magas bérleti díjakat kérnek, az amúgy is csekély kínálat mellett – mondja az otthonvezető, de az igazgató hozzátette, hogy be kell vallani, az ő klienskörük nem is igazán vonzó a tulajdonosok számára. 2009-10-ben ez még nem volt gond, azóta viszont ez kiesett a lehetőségek köréből. A legtöbben rokonokhoz költöznek vissza, vagy önkormányzati bérlakásokra pályáznak. 2015-ben önkormányzati segítséggel sikerült a legtöbb lakónknak otthont szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!