Hírek

2015.11.13. 11:52

Visszafelé forog a villanyóra Dőryéknél

Egyházasfalu – Amikor vidékre költöztek, olyan falut kerestek, ahol jó a vasúti közlekedés. A fosszilis energia-felhasználás szempontjából az autó ugyanis olyan nagy tehertétel, ami nem fér bele dr. Dőry István és családja értékrendjébe.

Tersztyánszky Krisztina

A fizikus-gyógypedagógus házaspár négy gyermekével hét éve költözött Egyházasfalu egyik csendes utcájának végére. Hőszigetelt vályogházukban 94 százalékban meg-újuló energiát használnak. A tetőn napelemek és napkollektor, a csapokból, a vécétartályból kútvíz folyik, a szennyvizet gyökérteres tisztító – látványra egy náddal benőtt tavacska – tisztítja meg a kertben. A lakás fűtéséről a fürdőszobában elhelyezett fafűtésű, vízteres kemence gondoskodik. Ezeken kívül számos egyéni megoldás segíti az energiafogyasztás csökkentését – például az a szigetelt láda, amelyben a benne elhelyezett, félig megfőtt étel „magától" készre fő.

István és párja, Magdi úgy mondják: kihívást látnak abban, hogy min tudnak még további csökkenést elérni. Ezt a munkát már évtizedekkel ez-előtt elkezdték, és apró lépésekben haladnak előre. A mintát külföldi példák adták: egyebek mellett a németországi Freiburg, ahol két évig lakott a család, és ahol 15 ezer ember a város autómentes negyedében telepedett le.

Dőry István szerint ez olyan szép, hogy tanítani kell. Nemcsak előadásokat vállal és a helyi iskolásoknak tart szakköröket, hanem szívesen fogad látogatókat is az otthonában. Többször neveztek be a szolgáltató által meghirdetett energiahasznosítási versenybe, nem egyszer meg is nyerték. A zsűrinek elállt szeme-szája, amikor István lekapcsolta a villanyórát, s a lakásban a fényforrások, a számítógép tovább működtek.

– Négy napelem van a tetőn, abból három folyamatosan a hálózatra dolgozik – mutatja titokzatos birodalmát a tetőtérben a családfő. – A negyedik egy akkumulátoros rendszert tölt, ez elviszi a ház villamos berendezéseit. Az év 48 hetében, amikor viszonylag hosszú ideig van világos, elüzemelünk sziget-üzemmódban, önellátóan. Amikor kisüt a nap, elkezd visszafelé forogni a villanyóra.

Tegyük hozzá: nem mellékes, hogy István fizikus. A barátságos parasztházat vezetékek, elosztók, titokzatos kapcsolók népesítik be, amiket talán nem mindenki tudna így összekombinálni. Ám ő szakmája, tanári és kutatói tevékenysége folytán tanulmányokat is végez a megújuló energiákkal kapcsolatban. Kiszámolta: fejenként kétmillió forintból megoldható az átállás, ebben már benne van a napelem, az elektronika, a hőszigetelés, sőt az elhasznált energia pótlására szolgáló energiaerdő ültetése is.

– A takarékosság ott kezdődik, hogy a fogyasztást mintegy harmadára kell csökkenteni. Ezt szolgálja a hőszigetelés, a ledes izzók, a gazdaságos vízhasználat, sőt még az is takarékossághoz vezet a tapasztalatok szerint, ha az ember minden nap leolvassa a villanyórát. A csökkentés és hatékonnyá tétel után megmaradó energiaigényt pedig már ki lehet a fosszilis források nélkül is elégíteni – összegez dr. Dőry István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!