Hírek

2015.12.19. 14:31

10 kiló zsíros kenyérrel és 80 liter forralt borral készültek - Mindenkit megvendégelnek a vépiek

Minden évben legalább ezer látogatója van a hagyományos vépi vendéglátásnak. Idén tíz kiló kenyérrel, nyolcvan liter borral és rengeteg süteménnyel indult az ötnapos fieszta.

Budai Dávid

Zsíros kenyérrel és forralt borral kínálnak mindenkit, csak úgy. Szokássá vált Vépen a szeretet-vendéglátás. Aki kilátogat a napokban, a délutáni órákban Vépre, tapasztalhatja, hogy bőség van forralt borból, teából, süteményből és zsíros kenyérből is. Valóban ipari mennyiségekről van szó. A hagyományos vépi vendéglátás első napja idén pénteken volt. a vendéglátó pedig ezúttal a nyugdíjasklub volt. Tíz kiló kenyérrel, nyolcvan liter borral és rengeteg süteménnyel, sós stanglival várták a városba látogatókat. A készülődéshez persze idő kell. Volt, aki már reggel hat órakor elkezdte a sütést, tudtuk meg Sági Józsefnétől, a vépi Nefelejcs Nyugdíjas Klub vezetőjétől, aki elmondta: szerencsére a visszajelzések szerint a sok készülődés megérte a fáradságot, mindenkinek ízlett a forralt bor. Márpedig sok ember véleményéről van szó. Pénteken 18 óra után pár perccel már legalább százan voltak a városi vendéglátáson.

A jelenlévők többsége persze már tudja, mire számíthat, Kovács Péter, a város polgármestere elmondta: már legalább tíz éve vendégelik meg napokon keresztül karácsony előtt a városháza elé érkezőket. Ahogyan mindig, most is minden nap más-más civil szervezet a vendéglátó. Az ötnapos vendéglátásban idén a nyugdíjas klub nyitotta a sort, szombaton a helyi gazdák, vasárnap pedig az Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Koncert Látogatók Baráti Köre közösen lesznek a házigazdák. A polgármester elmondta: ilyenkor gyakorlatilag rock karácsony van, hiszen a háttérben természetesen rockzene szól. Hétfőn a képviselő-testület jön az önkormányzati dolgozókkal, majd kedden hagyományosan a Vépi Öregfiúk zárják a sort – márpedig náluk a buli majdnem éjfélig szokott tartani.

Kovács Péter elmondta:  az elmúlt évek tapasztalatai szerint idén is legalább ezer embert fognak vendégül látni az öt nap alatt. Főleg vépiek jönnek, de egyre többen érkeznek a környező településekről, sőt Szombathelyről is. Aki lemaradt a pénteki nyitásról, ne csüggedjen, még négy napon keresztül gőzölögnek a forralt boros kondérok, és tornyosulnak a zsírosdeszka-hegyek a városháza előtti sátorban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!