2015.12.19. 14:31
10 kiló zsíros kenyérrel és 80 liter forralt borral készültek - Mindenkit megvendégelnek a vépiek
Minden évben legalább ezer látogatója van a hagyományos vépi vendéglátásnak. Idén tíz kiló kenyérrel, nyolcvan liter borral és rengeteg süteménnyel indult az ötnapos fieszta.
Zsíros kenyérrel és forralt borral kínálnak mindenkit, csak úgy. Szokássá vált Vépen a szeretet-vendéglátás. Aki kilátogat a napokban, a délutáni órákban Vépre, tapasztalhatja, hogy bőség van forralt borból, teából, süteményből és zsíros kenyérből is. Valóban ipari mennyiségekről van szó. A hagyományos vépi vendéglátás első napja idén pénteken volt. a vendéglátó pedig ezúttal a nyugdíjasklub volt. Tíz kiló kenyérrel, nyolcvan liter borral és rengeteg süteménnyel, sós stanglival várták a városba látogatókat. A készülődéshez persze idő kell. Volt, aki már reggel hat órakor elkezdte a sütést, tudtuk meg Sági Józsefnétől, a vépi Nefelejcs Nyugdíjas Klub vezetőjétől, aki elmondta: szerencsére a visszajelzések szerint a sok készülődés megérte a fáradságot, mindenkinek ízlett a forralt bor. Márpedig sok ember véleményéről van szó. Pénteken 18 óra után pár perccel már legalább százan voltak a városi vendéglátáson.
A jelenlévők többsége persze már tudja, mire számíthat, Kovács Péter, a város polgármestere elmondta: már legalább tíz éve vendégelik meg napokon keresztül karácsony előtt a városháza elé érkezőket. Ahogyan mindig, most is minden nap más-más civil szervezet a vendéglátó. Az ötnapos vendéglátásban idén a nyugdíjas klub nyitotta a sort, szombaton a helyi gazdák, vasárnap pedig az Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Koncert Látogatók Baráti Köre közösen lesznek a házigazdák. A polgármester elmondta: ilyenkor gyakorlatilag rock karácsony van, hiszen a háttérben természetesen rockzene szól. Hétfőn a képviselő-testület jön az önkormányzati dolgozókkal, majd kedden hagyományosan a Vépi Öregfiúk zárják a sort – márpedig náluk a buli majdnem éjfélig szokott tartani.
Kovács Péter elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai szerint idén is legalább ezer embert fognak vendégül látni az öt nap alatt. Főleg vépiek jönnek, de egyre többen érkeznek a környező településekről, sőt Szombathelyről is. Aki lemaradt a pénteki nyitásról, ne csüggedjen, még négy napon keresztül gőzölögnek a forralt boros kondérok, és tornyosulnak a zsírosdeszka-hegyek a városháza előtti sátorban.