Hírek

2015.12.06. 11:46

A jó Mikulás cigizhet, de nem piálhat – így lehet szépségversenyt rendezni a fehérszakállúaknak

A bikinik szerencsére elmaradtak: szépségversenyt rendeztek a hétvégén Mikulásoknak a megyeszékhely adventi vásárán a finnekért rajongó körmendiek.

Kerekes Béla

- A jó Mikulás cigizhet, de nem piálhat - állítja egy rutinos beöltöző, a körmendi Wrzara Pál nyugalmazott rendőr alezredes, aki a szépségverseny egyik résztvevője is. Ez a válasz kérdésünkre, amely arra vonatkozik, miként is lehet értelmezni egy ilyen vetélkedést, amely nyilvánvalóan és hálistennek nélkülözi a hagyományos estélyis és bikinis felvonulási elemeket. Az alezredes szerint fontos szempont a tisztaság, a jóindulat, a szeretet, amelyek hát tényleg fontos Mikulás-tulajdonságok és a szerénység is. Valamint a tengerészekhez való hűség, hiszen talán kevesen tudják, hogy Szent Miklós az ő védőszentjük is.

A versenyt, amelynek során végül a körmendi induló, valamint Horváth Péter szombathelyi és Tóth István csörötneki télapó állt ki a porondra, a Finn-Magyar Baráti Társaság körmendi szervezete indította. Csák Tamás alelnök és a telefonon Csehországból bejelentkező Bán Miklós elnöke elmondta, hogy az egyesület 47 éve működik, és meglepő módon sok, 86 tagja van: van köztük, aki már 82 éves is elmúlt. Körmend finn testvérvárosa Häinevessi, ahová rendszeresen járnak körmendi kulturális csoportok, valamint a kosárcsapat is járt már ott. Aktív kapcsolatot ápolnak Joulupukkival, az igazi finn Mikulással is - ennek folyományaként a szombathelyi adventi vásáron felállított ideiglenes standjukon a felnőttek körében méltán népszerű fehérbor, a glögit megkóstolása mellett a gyerekek levelet is küldhettek Joulupukkinak. A társaság kölcsönös finn- és magyarországi látogatásai híresen jó hangulatban telnek. A hétvégi alkalom egyébként a szintén december 6-i finn függetlenség napját is ünnepli.

A színpadon aztán megjelennek a szombat éjjeli ajándékhordásban némileg megfáradt fehérszakállúak, akik közül végül Tóth István lesz a győztes, az indoklás szerint az eredeti Mikulást hűen idéző pocakja okán. 25 éves rutinjával volt ideje felépíteni az ominózus testrészt.

De ez már csak hab a tortán, hiszen a program javát innentől a vállalkozó kedvű gyerekek adják, akik selypítős Télapó-verseit nagy tapssal fogadja a közönség - a Mikulások pedig szaloncukorra jutalmazzák. Ezután a színpadhoz áll a hagyományos lovaskocsi is, amellyel délutánig vonulnak a családok a Fő téren.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!