Hírek

2015.12.09. 14:15

A pankaszi Martinnak gyűjt a Vas Népe – segítsünk együtt!

Összefogtunk Martin gyógyulásáért. Nyárig két rehabilitációs kezelésre van még szükség, amelynek költsége egyenként: 600 ezer forint.

Budai Dávid

Ahogyan már olvasóink megszokhatták, a Vas Népe a karácsonyi ünnepek közeledtével mindig olvasóihoz fordul, hogy jótékony adományaival segítsék egy-egy nemes ügy megvalósulását. Idén a pankaszi kisfiú, Horváth Martin gyógyulásáért fogott össze a szerkesztőség. A tízéves kisfiú fiatal kora ellenére számos megpróbáltatáson ment már keresztül. Háromhónapos korában egy rutin koponyaultrahang során derült ki, hogy kétoldali agykamra bevérzése van. Ennek ellenére négy és fél hónapos koráig normálisan fejlődött, ekkor azonban megállt a mozgásában a fejlődés. Nem tudta kinyújtani a kezét és nem tudta tartani a fejét sem. A születésekor agyvérzést kapott kisfiú, még 2008-ban Kijevben őssejt beültetést kapott, amelynek 3,6 millió forintos költsége anyagilag nagyon megviselte a családot. Aztán idén áprilisban, Barcelonában jött az újabb műtét. Itt egy különleges eljárás segítségével bemetszéseket végeztek a feszességet okozó izmokon, és az ígéret szerint ezáltal Martin jelentős fejlődést érhet majd el a mozgásában.

Nagyon fontos a rehabilitáció

Akkor magánemberek, cégek és négy Vas megyei amatőr színtársulat fogott össze, hogy segítsenek. Így történhetett, hogy mindössze másfél hónap alatt több mint 2 millió forintot gyűjtöttek össze. Azóta tudjuk, a műtét sikeres volt, és joggal remélte Horváth Edina, Martin édesanyja, hogy kisfia állapotában hatalmas javulás várható.

Az azóta eltelt nyolc hónap, úgy látszik, igazolta a várakozásokat. Amikor november közepén meglátogattuk Martint, már az asztal mellett ülve fogadott minket. Édesanyja elmesélte, az áprilisi műtét óta először júliusban, majd szeptemberben voltak Kassán egy-egy háromhetes rehabilitáción. Itt a napi három órás kezeléseken melegvizes pakolást kapott, oxigénterápián vett részt, valamint súlyokkal próbálták mozgásra bírni az izmokat. Edina elmesélte, ez utóbbi kezelés eleinte meglehetősen fájdalmas volt, de Martin küzdeni akarása itt is megmutatkozott és hősiesen végigcsinálta a terápiát. Martinnak az áprilisi műtét és a rehabilitációs kezelések hatására sokat javult az egyensúlyérzéke, már képes asztalnál ülni, a fal mellett állni, erősödött a hangképzése, és ami a legnagyobb fejlődés, képes a balkezét is használni. A műtét hatására Martinnál 26 olyan izom szabadult fel, amely eddig nem működött. Az ígéret szerint jövő év tavaszán már járókerettel fog tudni járni, ehhez azonban az kell, hogy minden rehabilitációs kezelésen részt tudjon venni.

Még két kezelésre van szükség

Hiába a sikeres műtét, ha a berögződött rossz reflexeket és az évekig nem használt izmokat nem sikerül mozgásra bírni. Eddig a rehabilitációs kezelések 1,6 millió forintba kerültek és nyárig még legalább kettőre volna szükség. Horváth Edina elmondta, hálásan köszöni mindenkinek a segítségét, hiszen a jó szándékú felajánlások nélkül nem érhetett volna el Martin ilyen jelentős fejlődést. Hite, Martin gyógyulásában továbbra is töretlen és bízik benne, hogy sikerül a hátralévő kezelésekre is előteremteni a szükséges pénzt. Martin édesanyját hétfőn telefonon értük utol, mivel egy hétig Sopronban vannak egy izomstimulációs kezelésen, ahol éppen a kúszást gyakorolják. Edina elmondta, szerencsére itt is úgy nyilatkoztak, hogy határozottan látható a javulás kisfia állapotában, de sokat kell még erősödnie. Megtudtuk, éppen hétfőn kapott egy telefonhívást Kassáról, hogy január negyedikén várják Martint a következő rehabilitációra. Csakhogy a háromhetes kezelés költsége 600 ezer forint, és egyelőre nincsen meg rá a fedezet. Ráadásul szükség volna még egy kezelésre Kassán, hogy nyárra elérhessék a kívánt eredményt. Ebben tud most segíteni Ön, ha elküldi felajánlását az MKB Bank 10300002-10583135-49020102 számlaszámra. Ahogyan korábban már megírtuk, Martin egy telefont kért karácsonyra. Édesanyjától - aki bizalmas viszonyban van a Jézuskával - most megtudtuk, teljesül Martin kívánsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!