Hírek

2015.12.05. 20:05

Nem lehet csak úgy mikuláskodni

Nem egyszerű a Mikulások élete: engedélyt kell kérniük a szaloncukor osztogatásra, és akárhol nem jótékonykodhatnak: a város szívében lévő vásár területére csak azok a Mikulások léphetnek be, akiknek oda szól a megbízatásuk.

Hege Judith

Szombathelyen nem lehet csak úgy mikuláskodni. Az ember azt gondolná, hogy jó dolog Mikulásnak lenni, hiszen a gyerekek szeretete veszi körül őket, csinos, fiatal anyukákkal lehet fényképezkedni. Ebben a rövid időszakban a Mikulás kiélheti gyerekkori vágyait - de maradjunk a földön: ha felkérik erre cégek, magánszemélyek, jó kis summát is kereshet. Alapvetően kétféle Mikulás létezik: aki pénzért öltözik be, és aki nem pénzért. A fizetett Mikulások egy része cégek felkérésére ölti magára a gúnyát, vannak, akik saját szakállukra, de szintén ellenszolgáltatásért mikuláskodnak. Ők olyanok, mint a zsoldos katonák: fizetést kapnak, költségeiket állják. Viszont nem lélekből teszik, amit tesznek, és nem hajlandók áldozatokat hozni azért, hogy a gyerekeknek örömet szerezzenek.Alig vannak viszont, akik szeretetből, meggyőződésből öltöznek be ezeken a napokon (a közhiedelemmel ellentétben nem egy, hanem legalább két-három napig is hordják a gúnyát, cipelik a zsákot). Ők, ha kell, vállalják az összetűzést a hatóságokkal, az árusokkal, a kéregetőkkel, más Mikulásokkal. (Mert ilyen is van.) Történetünk hőse, Nagy István az utóbbi szűk csoportba tartozik. Az is lehet, hogy magányos farkas. - A fővárosból 2001-ben költöztem Szombathelyre. Nem volt könnyű a beilleszkedés, de sokat segített a feleségem - kezdi Nagy István, aki dísznövénykertészként szerzett szakmát, de jelenleg takarító vállalkozása van. Rengeteg munkával sikerült megfelelő egzisztenciát kialakítania Szombathelyen. Szépen él feleségével és nevelt gyerekeivel - saját gyermekük nincs -, de számára kétségtelenül az az év csúcspontja, amikor piros köpenyt, szakállt ölthet. Amikor közeledik december eleje, már lázban van. Készül az ajándékozásra: támogatókat keres, beszerzi a szükséges engedélyt a városházán.

Alig vannak, akik szeretetből, meggyőződésből öltöznek be ezeken a napokon. Ők, ha kell, vállalják az összetűzést a hatóságokkal, az árusokkal, a kéregetőkkel és más Mikulásokkal is. Történetünk hőse, Nagy István az utóbbi, sajnos szűk csoportba tartozik. Tegnap Szombathelyen, az Uránia-udvarban lepte meg az arra járókat

- Tavaly november derekán bementem a városházára, elmondtam, mit akarok - folytatja Nagy István. - Kérvényt kellett írnom, amiben meg kellett jelölni, hol, mikor, milyen jelmezben akarok szaloncukrot osztogatni. Illetéket kellett fizetni, több mint háromezer forintot - három hét múlva, még időben meg is kaptam az engedélyt.

Amikor István ezt elmesélte más városbeli Mikulásoknak, azok nagyon elcsodálkoztak. Kiderült, csak Szombathelyen kell engedély ehhez a tevékenységhez, másutt nem hogy megvágják a Mikulást, még támogatják is. István idén nem is kapkodta el az engedélykérést: a hét elején még nem volt a kezében a szükséges passzus.

- Nem érdekel, hogy meglesz-e időben az engedélyem, én teszem azt, amit tennem kell, akkor is, ha elvisznek a rendőrök - mondja elszántan.

István évente mintegy százhúsz kiló szaloncukrot oszt ki a gyerekeknek, de újabban apró ajándéktárgyak is kerülnek a zsákba, aztán a kis markokba. A szükséges ajándék mintegy hatvan százalékát saját zsebből vásárolja meg, a többi felajánlás. Hogy honnét ez az elszántság? Erről így beszél: - Nem családban, hanem evangélikus gyerekotthonban nőttem fel, ezért ismerem a gyerekek gondolkodását, tudom, hogy milyen óriási dolog egy kis szeretetet, milyen dolog apró ajándékot kapni. Én is megbecsültem minden váratlan apróságot, amit csak kaptam. Nem voltam egyáltalán elkényeztetett, telhetetlen gyerek, mint a maiak nagy része.

A legnagyobb ajándék, amit valaha kaptam, egy játékmérleg volt. Most már adni is akarok .

El kell mondani azt is, hogy István kisebb beszédhibával küszködik. Beszéde sokat javult az évek során, de még észrevehető. Több éve mikulásozik, amikor elkezdte, még aggódott, hogy nevetségessé válik, hiszen hogy néz ki egy dadogós Mikulás? De csodák csodájára, amikor akcióban van, megszűnik a beszédhiba. Nemcsak az utcákon, tereken fordul elő ilyenkor, iskolákba, óvodákba hívják minden évben.

Nagy Istvánnak december eleje az év csúcspontja: ilyenkor ugyanis egyszerre lehet gyerek és szülő

Megkértem, mesélje el, hogyan mikulásozik egy intézményben.

- Eleinte férfiasabb hangon szólítottam meg a gyerekeket, de hamar finomítottam a hangnemen, mert ez láthatóan elbátortalanította őket. Azzal kezdem, hogy bemutatkozom, majd barátságosan megkérdezem: ki mer a Mikulás bácsihoz kijönni? Mindig van jelentkező, akit megkérek, hogy mutatkozzon be, meséljen magáról, osztálytársairól, barátairól. Természetesen mindenki elmondja, hogy jó gyerek, de később kissé szemérmesen azt is bevallják, hogy néha rosszalkodnak egy kicsit. A Mikulás bácsi ezután megígérteti velük, hogy ezentúl jobban szót fogadnak a szüleiknek (ennél a szónál István hangja elcsuklik), többet fognak segíteni és kevesebbet feleselni. Tanáraikra figyelni fognak, nem rosszalkodnak az iskolában sem. Ezután kap egy kis ajándékot a gyerek. Megkérdem azt is, ki tud kedveskedni a Mikulás bácsinak egy verssel, dallal. A vállalkozó szellemű gyerekek is kapnak ajándékot.

A történet közepén jövök rá, hogy Istvánnak miért december eleje az év csúcspontja: ilyenkor ugyanis egyszerre lehet gyerek és szülő. Gyerek, akire odafigyelnek, akit ugyan megdorgálnak, de meg is ajándékoznak. És szülő - aki kérdez, megbocsát és ajándékot ad. Igaz, hogy csak szerepjátékban és csak órákra, de ilyenkor István a fontos, figyelnek rá. Ez az, amit csak felnőttkorában kaphatott meg. Igaz, csak néhány napra, minden évben, december elején. Mikulás-ruhában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!