Hírek

2015.12.11. 13:48

Csaknem nyolcezren írták alá a petíciót a Falco-ügyben

Átadta az önkormányzatnak a Falco-ügyben összegyűlt 7994 aláírást dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Tiszta levegőt! akció kezdeményezője. Az eseményen példátlan sikernek nevezték a kibontakozott civil összefogást.

Folyamatos és hiteles méréseket, valamint a kibocsátott szennyezett gőz szűrését követeli a Falco-gyártól az a közel nyolcezer, egész pontosan 7994 állampolgár, aki aláírta az üzem környezetterhelése ellen indított tiltakozó akció íveit.

- Példátlan, hogy helyi közügyben ilyen sokan csatlakozzanak egy petícióhoz. Nem néhány száz ember problémájáról van szó, hanem összvárosi ügyről, amelyet a politikusok és a civilek összefogva igyekeznek megoldani – fogalmazott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő azon a sajtótájékoztatón, amelyen az összegyűlt aláírásokat a sajtónak is bemutatták, és amelyeken ünnepélyesen átvette azokat a szombathelyi polgármester.

Az akció kezdeményezője kifejtette, hogy a cég, amely többségi tulajdonosa a Falcónak is, csehországi gyárában már beszerelte azt a saját fejlesztésű szűrőberendezést, amely megoldást jelent. - Miért nem teszi meg ugyanezt Szombathelyen is? - tette fel a kérdést a politikus. Úgy véli, nem engedhető meg, hogy a forgácslapgyártó üzem más fejlesztéseivel kapcsolja össze, azoktól tegye függővé a zaj- és porkibocsátást csökkentő technológia használatát.

Az ügy mellett a szombathelyi városvezetés is kiállt. - A közgyűlés határozatot fogadott el arról, hogy az önkormányzat szintén csatlakozik a petícióhoz. Közös célunk, hogy tisztább legyen a város levegője – hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar polgármester. Éppen ezért munkacsoport létrehozásáról is döntöttek, amely az ügy megoldásán dolgozik majd. Hozzátette: hivatalosan is értesíti a gyár képviselőit az állampolgárok akaratáról, és levélben kéri majd őket, hogy hajtsák végre azt. A környezetterhelés ugyan az egész várost érinti, a legtöbbet mégis a gyár környékén élők szenvednek tőle.

Önkormányzati képviselőjük, Kántás Zoltán köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik nagy erőfeszítéseket tettek az ügyben. Kifejtette, hogy erős és egyértelmű felhatalmazást kaptak a megkezdett munka befejezéséhez. - Véget érhet az aktatologatás, és érezhető a körzetben élőkben a remény, hogy végre a jövő generációk számára is élhető környezet alakulhat ki – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!